Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Renault megane coupe 1.6 8v 97 nie pali!!

kaz1302 05 Jun 2008 21:13 9349 21
    kaz1302
    Level 10  
    Witam serdecznie wszystkich. Zwracam sie z prosba o pomoc. Przebywam obecnie poza granicami kraju i ciezko tu o jakas pomoc. Posiadam megane coupe 97 rok produkcji. Rozsypala sie skrzynia begow ze sprzeglem, uszkodzony zostak czujnik polozenia walu (nie ja to zrobilem). Czesci zostaly wymienione na uzywane ale wystapil problem auto kreci ale nie pali, pierwsza iskra jest a pozniej brak kontrolki zachowuja sie jakby wszystko bylo ok. W sobote wymienie czujnik polozenia walu bo slyszalem ze to moze byc przyczyna. Dodam jeszcze ze pompa paliwa dziala. Nie wiem co jeszcze moze byc. Ostatnia rzecz czy ktos moglby mi napisac gdzie sa podlaczone masy? Z niecierpiwoscia czekam na pomoc. Z gory dziekuje i pozdrawiam!!!
    marlon.pl
    Level 18  
    Witam.

Moze banalne ale czy sprawdzales bezpieczniki po tym remoncie?

Pozdrawiam

monrant
    Level 22  
    Okrągła, czerwona nie miga? Bo coś to wygląda na immo
    kaz1302
    Level 10  
    sprawdzilem wszystkie pod maska i w srodku ale dzieki

Dodano po 4 [minuty]:

monrant miga znaczy po przekreceniu kluczyka swieci, gasnie czyli tak jakby wszystko bylo ok. dzis dostalem kod do immo odblokowalem i nic bez skutku to samo niestety
    Pawel wawa
    VIP Meritorious for electroda.pl
    brak sygnału z czujnika na wale, zobacz dokładnie, wyjmij czujnik i sprawdź. Często wypina sie wtyczki ciągnąc za przewody, a to gwarancja późniejszych kłopotów.
    kaz1302
    Level 10  
    Pawel wawa czy chodzi ci o czujnik polozenia walu. kable sprawdzilem w czujniku polozenia walu a czujnik bede mial a sobote drugi na podmianke. zapomnialem moze to cos wniesie skrzynia biegow sie rozsypala doslownie w drobny mak czujnik polozenia walu rowniez.
    Pawel wawa
    Skrzynia do silnika dobrze dokręcona, nie ma szczeliny, między skrzynią a silnikiem, na wysokości czujnika? Bo i takie cuda widziałem. O jakie masy ci chodzi?
    P.S. Czemu mam pisać na PW?
    kaz1302
    Level 10  
    o masy silnika te wszystkie w komorze silnilowej. sprawdzilem no i szczelina jest ale skrzynia przykrecona. patrzylem w megane 2000 rok 1.6 16v i jeszcze jest tam jakby oslona czy cos w tym stylu, a nad nia jakies kable ida. jutro zrobie fotki wiec jesli moge to ci podesle na maila i bedziesz wiedzial o co mi chodzi.
    Pawel wawa
    to szczeliny ma nie być, skrzynia musi dokładnie przylegać do silnika! jest źle skręcona!

Dodano po 1 [minuty]:

Pewnie wsadzona nie we właściwe miejsce tulejka prowadząca.
    kaz1302
    Level 10  
    ale calosc skrzyni jest dopasowana, tylko w tym miejscu co jest czujnik jest widac kolo zebate( jakby czegos brakowalo). jutro zrobie fotki i poszukam jak ma to wygladac.
    pablo11z
    Level 17  
    Ma być widać koło zamachowe. Ta szczelina ma z 8 cm długości i jest trochę szersza od czujnika. Mierzyłeś rezystancje czujnika ?
    Pozdrawiam
    kaz1302
    Level 10  
    Witamm czujnik sprawdzony, podmienilem i nic nie dalo, wiec zaczolem bawic sie z instalacja. odkrylem ze po przekraceniu kluczyka na pierwsza lub dalsze pozycje ginie mi prad ( np. w kostce od radia). Czy ktos mial moze podobne objawy?
    Pawel wawa
    Zobacz zasilanie, czy jest na bezpiecznikach. Kierunkowskazy, wycieraczki działają?
    P.S. oczywiście nie chodzi mi o szczelinę technologiczna na czujnik, tylko pomiędzy skrzynia a silnikiem, ale widzę,że to jest ok jak napisał autor postu.
    monrant
    Level 22  
    wieniec zobacz, może ząb odłamany?
    gesio
    Level 13  
    witam
    Sprawdź zasilania na kompie tzn. 2, 3 i 18 piny to masa; 32 stały plus; 24 po zapłonie i 52 plus w czasie kręcenia. Jeżeli tego ostatniego nie będzie to iskry też nie będzie. Najlepiej sprawdzić przez żarówke. Jeśli masz napięcia to możesz jeszcze spróbować obrócić piny we wtyczce czujnika wału.
    kaz1302
    Level 10  
    sprawdzilem i niema na 32 i 52. co w moze byc przyczyna. aha jeszcze jedna sprawa gdy wlaczam swiatla przy przekreconym kluczyku, na pozycje zaplon zaczynaja wariowac kontrolki(od immo i swiatel) i mruga lampka oswietlenia wewnetrznego. slychac rowniez strzelanie jakby przekaznika, przy bezpiecznikach(w srodku auta).czym moze byc to spowodowane?
    monrant
    Level 22  
    Więc zgnite złącza przekaźników w skrzynce w komorze silnikowej.
    Pawel wawa
    Kolega będzie tak wydzielał info, czy napisze co jeszcze nie działa, to dość istotne przy diagnozowaniu na odległość. Kolega Monart podał właściwe rozwiązanie.
    kaz1302
    Level 10  
    do skrzynki bezpiecznikow (calej centralki) wchodza 3 lub 2 plusy, a na bezpiecznikach (cala gorna linia zaczynajaca sie od bezp sygnalu) brak pradu oraz na niektorych w pozaostalych liniach. gdzie znajduja sie to zlacza? czy to sa te na lewym blotniku? bo w komorze silnikowej na wszytkich bezp. jest prad. i jeszcze jedno pytanko, czy mozliwe jest ze padla cala centralka z bezpiecznikami (w kabinie).

Dodano po 1 [minuty]:

aha zapomnialem dodac na 32 pinie mam juz prad. spalil sie bezpiecznik, wymienilem i jest ok. ale na 52 brak.
  • Helpful post
    Pawel wawa
    na 52 powinien być tylko gdy kręcisz rozrusznikiem!!!

Dodano po 1 [minuty]:

Przekaźniki posprawdzane?

Dodano po 1 [minuty]:

Masz tu 30 punktów, zassij schemat a nie pytasz o każdy kabelek!
    monrant
    Level 22  
    Podaj kod silnika, to dam ci schemat.
    kaz1302
    Level 10  
    schemat juz mam, ale szczerze mowiac troszke ciemna magia dla mnie. sluchajcie mam pytanko, czy mozliwe ze ta cala centralka z bezpiecznikami szwankuje. albo rozrusznik jest zle podlaczony(kalbe)?

Dodano po 44 [minuty]:

K7M 702 typ silnika