Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Plazma "World of Vision" - zafałszowane kolory

bronco 06 Cze 2008 00:15 3177 10
  • #1 06 Cze 2008 00:15
    bronco
    Poziom 14  

    TV model WOV 420 PL01T jak w tytule pracuje czasem normalnie lecz po nagrzaniu ginie zielony kolor. Pozostałe R i B są bardzo intensywne i reagują na regulację nasycenia w niewielkim stopniu. Co ciekawego grafika i obraz z komputera są prawidłowe. Tv nie reaguje na oziębianie a czas po jakim się psuje jest niejednakowy. Sprawdziłem sygnał wyjściowy na innym TV i jest w porządku. Sprawdziłem także wejścia component i objaw taki sam. Na czarno białym obrazie widać smużenia kolorów R i B mimo ustawienia wszystkich regulacji na minimum. Pomysły mi się skończyły i w związku z tym proszę o jakiekolwiek info.
    Podaję symbole scalaków które w tym wynalazku pracuja:VPC3230D M52790 PW166B AD9882KST PW1230 W78E65P SDA5550M i inne które nie podejrzewam o uszkodzenie.
    Z góry dziękuję za odzew.

    0 10
  • #2 07 Cze 2008 18:19
    lisek
    Spec od monitorów

    Może coś się przestawiło w trybach
    -spróbuj wejść przez [ st-by,mute,1,8,2,power ]

    -może VPC3230D jest "uszkodzony" odpowiada za przełączanie wej.

    *dla mnie to w srodku Samsung/ lub Sharp

    0
  • #3 07 Cze 2008 21:02
    DIGITAL-PRO
    Poziom 23  

    Witam

    Kolega ldobrze naprowadza na problem,ale głównie kwarc przy wspomnianym układzie potrafi nieżle namieszać.

    0
  • #4 08 Cze 2008 19:32
    bronco
    Poziom 14  

    Dzięki za odzew. Sprawdzałem oscyloskopem przebiegi przy VPC3230 lecz trudno cokolwiek wywnioskować, gdyż jedynie przebiegi wejściowe są "znajome" a wyjściowe to paczki poszatkowanych impulsów i to zarówno wtedy jak działa prawidłowo jak i przy zafałszowanych kolorach. Najgorsze jest to że szuka się po omacku. Męczę się dalej!

    0
  • #5 13 Cze 2008 22:44
    bronco
    Poziom 14  

    Wymieniłem VPC3230, TV wystartował lecz szczęście moje trwało całe 5 minut i cały obraz się zakolorował na niebiesko i czerwono. I wróciłem do punktu wyjścia. Ciekawe jest to że zakolorowanie występuje tylko na treści obrazu, "śnieg" jest normalny. Najgorszy jest brak jakiejkolwiek dokumentacji.

    0
  • #6 13 Cze 2008 22:46
    lisek
    Spec od monitorów

    Napisz jakie bloki/ scalaki masz w środku.

    0
  • #7 13 Cze 2008 23:19
    bronco
    Poziom 14  

    Scalaki które wymieniłem w pierwszym poście mieszczą się na lewej płycie połączonej z prawą płytą na której mieści się tuner, procesor SDA5550 fonia MSP3410G, Przełącznik wejść M52790FP i końcówka fonii z radiatorem TDA8946. Pozostałe płyty nie powinny być przyczyną tego uszkodzenia. Dzięki za zainteresowanie!
    Co ciekawego, w czasie pisania tego postu kolory wróciły do normy i w tej chwili TV działa normalnie. Zobaczymy co będzie dalej.

    0
  • #8 13 Cze 2008 23:35
    muzykant
    Poziom 10  

    Zakolorowanie masz w środku obrazu bo pewnie masz coś z dekoderem cyfrowym na kolorze.
    Jak wpuścisz mu czarno biały sygnał to będzie wszystko ok.
    Jeśli to nie kwarc to możliwe że coś gdzieś ci nie łączy.
    Mnie wyświetlał takie kwadraciki jak w commodore 64 i obraz być pokwadracikowany i okazało się że miałem przerwę na przewodach sygnałowych na pcb pomiędziy częścią cyfrową a analogową.
    Sprawdż też nicam i secam jeżeli masz możliwość i czy na telegazecie też ten obraz tak się pieprzy jak na obrazie w palu.

    0
  • #9 14 Cze 2008 21:13
    bronco
    Poziom 14  

    Na telegazecie tak samo jak i na secamie i na czarno białym. Jedynie menu i obraz z komputera są prawidłowe. Temperatura też nie ma wpływu bo czasem działa jak jest zimny a czasem po nagrzaniu.
    Zaczynam się zastanawiać czy nie lepiej będzie zastosować VGA conwerter i ominąć wadliwy blok.

    0
  • #10 15 Cze 2008 00:48
    muzykant
    Poziom 10  

    Czyli masz w module cyfrowym teletext i dlatego to wszystko tak fałszuje.
    Myślałem że text masz bezpośrednio na matrycę ale tak nie jest, jest widocznie podłączony przed modół C/A video.
    Masz coś w cyfrówce, jedynym wyjściem to podłączyć sygnał video który wchodzi do bloku cyfrowego pod inny tv.
    Albo dopaść philipsa 1,6 fl i tam masz blok cyfrowy którego mozna śmiało podstawić, jako wejścia, wyjścia cyfrowe.
    Wtedy ominiesz część cyfrową i będziesz widział co się z obrazem dzieje.
    Może istnieje możliwosć przełączenia w rybie serwisowym tzw, wyłączenia modółu cyfrowego i tv pójdzie jak 50 hz, może to coś pomoże.
    Sądzę że bez porównania impulsów się nie obejdzie.
    Raczej nie jest to wina dekodera kolorów w części syfrowej bo txt ma swój dekoder.

    0
  • #11 17 Cze 2008 21:21
    bronco
    Poziom 14  

    Teletekst "idzie" z procesora SDA5550 a pomysł z blokiem cyfrowym od Philipsa jest lekko mówiąc "nie z tej ziemi". To jest całkiem inna epoka!
    Dzięki za zainteresowanie.

    0