Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Testy nowych wersji oprogramowania do GPS

marek216 06 Jun 2008 13:25 41262 12
    marek216

Level 43  
    W tym temacie proszę zamieszczać Wasze testy nowego oprogramowania do urządzeń GPS.

Zapobiegnie to bałaganowi w dziale a wszystkie informacje będą zebrane w jednym miejscu.
    voltar
    Level 11  
    Jeśli ktoś nie chce wydawać pieniędzy na komercyjne mapy, proponuję:
    drogową: UMP i topograficzną TOPO100
    http://www.ump.waw.pl/
    oraz projekt OMP dla Garmina:
    http://openmaps.eu
    Używam ich na Garminie Vista HCx - przede wszystkim do roweru i wędrówek po górach (na UMP jeżdżę też po Polsce; aktualizacja codzienna)
    Pontikos
    Level 38  
    Na urzadzenia z Androidem, tym ktorzy lubia Garmina, moge polecic program nawigacyjny Navitel-a (free) - pasuja mapy non-NT, czyli np. darmowe mapy UMP (link powyzej)
    cannibalus
    Level 10  
    a czy na BADA już coś wyszło w miare sensownego?
    Pontikos
    Level 38  
    Sprecyzuj zalozenia kryterium "sensowne" :)
    pasiek
    Level 10  
    Użytkownicy AutoMapa na GPS-y z WinCE! Aktualizacja AutoMapy z lutego 2013 może wam zawieszać urządzenie! Pojawia się komunikat Program memory is very low. Pomaga tylko deinstalacja i powrót do starej wersji. Telefony pomocy technicznej automapy nie odpowiadają na maila nikt też nie reaguje. Problem jest ważny, bo czasem po instalacji aktualizacji Automapa odpali i pozornie działą poprawnie. Po pewnym czasie lub np. przy wytyczaniu trasy, nagle wszystko szlag trafia. Nie musze mówić, że gdy tak się zdarzy w samochodzie, w czasie gdy będziecie pilnie potrzebowali nawigacji to nie będziecie zachwyceni. Przestrzegam! Dotyczy głownie starszych modeli, sprzed 2 i więcej lat ale radzę zachowac ostrożność!
    Pontikos
    Level 38  
    Racz napisac jakiego konkretnie modelu urzadzenia dotycza objawy!!

Problem moze wystepowac na KAZDYM urzadzeniu majacym 32MB RAM (Automapa wymaga minimum 64) - ale kryteruim WIEKU urzadzenia niema tu nic do rzeczy !!

Na zajetosc pamieci wplywa np. zyt duza liczba punktow POI do wyswietlenia przez program - wylacz wszystkie i porownaj!

Poza tym, nie napisales czy uzywasz wersji TESTOWEJ Automapy (czyli beta), czy reselerskiej.
    OLRO
    Level 2  
    Potwierdzam występowanie notorycznych problemów z funkcjonowaniem nowej wersji Automapy WCE (v. 6.12.0.2002) - Europe 6.12 1302 z lutego 2013 r. na urządzeniu Trak GPS-430.
    Chodzi o problem opisany przez użytkownika pasiek (program memory is very low), objawiający się ww. denerwującym komunikatem, a także z okresowymi trudnościami w wytyczaniu trasy i zawieszaniem się programu.
    W przypadku wcześniejszych wersji Automapy nie było tego typu problemów.

W moim przypadku Automapa jest zainstalowana na pamięci SDHC 4GB.
    System operacyjny urządzenia: Microsoft WinCE 5.0.
    Pamięć zgodnie z ustawieniami systemowymi (przy wyłączonej Automapie): 5120KB (max możliwa), 64MB SDRAM (używane 27 MB), 2048MB NAND Flash ROM (użyte 1633 MB).

Na razie nie wiem jeszcze, jak sobie z tym poradzić.
    ArthurGreen
    Level 12  
    Do teraz na 4 urządzeniach (win 5.0, 6.0 od 32 do 128MB ramu) testowałem 6.11 1212 i na każdym urządzeniu stabilnie działało..

@OLRO rozwiń co zainstalowane? Bo ja nawet na 16Gb instalowałem wspomnianą AM i wszystko działa. Oczywiście czystą, bez skórek, głosów itp bajerów..
    wampir21031987
    Level 11  
    Pewnie pisząc tu nie będzie to w odpowiednim temacie, ale bardziej odpowiedniego nie znalazłem. ewentualnie administracja niech założy osobny temat i przypnie jako ogłoszenie.

obecnny temat odnosi sie do programów navigacyjnych typu automapa,tomtom, igo itp.

mój post dotyczy też oprogramowania ale nie tyle navigacyjnego co systemu na którym działa nawigacja

ostatnio spotkałem sie z systemem Windows AutoMotive w radiu/navigacji Kenwood DNX8220BT na której działały mapy garmin city navigator

może ktoś z innych użytkowników sie spotkał/miał styczność z tym systemem i innymi programami navigacyjnymi na ten sysytem.
    Pontikos
    Level 38  
    Wbrew pozorom i info na pewnym niebieskim Forum, Windows Automative to nie to samo co Windows CE, czy Mobile - to jak pamietam zamkniety system garmino/tomtomopodoby - M$oft stworzyl go glownie na radia 2din jako alternatywe do zamknietych systemow implementowanych we wbudowanych fabrycznie nawigacjach na plyty.
    Przyznam ze nie sprawdzalem, ale zakladam ze z podanych powodow Automapa na nim nie pojdzie :)