Witam.
Posiadam obrotomierz od poloneza ms12-122/1,2 i chciałbym go zaadaptować do Cinquecento 700. W obecnej chwili pokazuje 2 razy za niskie obroty. Wie ktoś jak go przerobić?
Witam!
Elektronik ze mnie kiepski, dopiero zaczynam swoją przygodę:
Zrobiłem wszystko tak jak opisaleś, dolutowałem kondensator, dobrałem się do cewki, pociągnąłem przewody no i konsternacja nie wiem co do czego podłączyć - GND to masa a ING i TACHO? domyslam sie tylko ze TACHO idzie do cewki a ING to po prostu zasilanie 12v - moze glupie pytanie ale nie chce niczego zepsuc od razu
wlutowałem 2x4,7n i obrotomierz zaczął pokazywać w końcu coś, ale obroty są zbyt duże, na niskich jest ok, ale im wyższe obroty tym za dużo pokazuje, przy 5 tysiacach wg starego obrotomierza pokazuje 7000, chyba będe musiał coś jeszcze z tymi kondensatorami pokombinować.
0Z tego co ja widzę to c4 to 47n, a c3 to 1µ.
mam w domu taką płytkę i pomierzyłem ci wszystkie wartości posprawdzaj sobie czy masz takie same.
ps. a skąd wiesz że poprzedni obrotomierz nie kłamał a jeszcze spróbuj za pomocą potencjometr-a może uda ci się ustawić takie same jak na wcześniejszym.
najlepiej podłącz stary i nowy i kręć perki-em aż będą tak samo pokazywać.
Bardzo dziekuję za zdjęcie, R2 ma u mnie 1,3k a R7 220k, jutro będę musiał znów do sklepu uderzyć.
Poprzedni obrotomierz pochodził z fiata 125p, był analogowy, w nim można było ustawić za pomocą potencjometru wychylenie wskazówki.
Nie kłamał, bo ustawiałem go wg tego schematu
Jednak był mało dokładny przy niskich obrotach i np ustawić gaźnik wg niego miałem ciężko. Ten polonezowy powinien być dokładniejszy.
Wydaje mi się, że potencjometr w nim służy, do jakiegoś zestrojenia sygnału, bo kręcąc nim, wskazówka zaczyna szaleć, i idzie np całkowicie do końca skali.
Tutaj zamieszczam notę cs8190
http://www.datasheetcatalog.org/datasheet2/2/04esl39ylzhhqglqedzptpxc9oky.pdf
Sorka za pomyłkę u mnie R7 ma 180K, mierzyłem miernikiem i wychodziło 66K(mierzyłem go bez wy lutowania z płytki dlatego takie przekłamanie), ale teraz sprawdziłem za pomocą kodu kreskowego i wyszło 180K i to jego prawdziwa wartość.
Poprawiłem wartość na zdjęciu
No i dziś mi się udało, już pokazuje dobrze.
R7 dałem 180k
C6 miał 100nF, wymieniłem na 470nF
R2 miał 1,4k wymieniłem na 1k
C5 miał 1nF wymieniłem go na 4,7nF i co mnie dziwi pokazuje dobrze bez drugiego wlutowanego równolegle.
Obrotomierz sprawdzony w samochodzie, i działa bez problemu.
Podejrzewam, że jest to obrotomierz z Poloneza z wtryskiem, i dostaje on sygnał prosto od komputera, a nie z wejścia cewki, dlatego tak się różni od tego zwykłego.
Dziękuję bardzo za pomoc M.B. gdyby nie to zdjęcie to bym poległ.
Pozdrawiam
Witam. Pozwolę sobie troszkę odświeżyć temat. Jaka jest szansa ze moduł obrotomierza z poloneza (CS8190) będzie działał ze wskaźnikiem powietrznym sin/cos (z cinquecento 1.1) w którym rezystancja cewek wynosi 270Ω ? Nie zdążyłem zmierzyć jaka jest rezystancja tych cewek we wskaźniku z poloneza. Dodatkowo układ przerobiłem tak żeby pokazywał dobrze z inną tarczą (kąt roboczy wskazówki 0°÷292° max częstotliwość jaka mnie interesuje to 133Hz (dla 292°)) Wymieniłem kondensator C5 i podkówkę. Ustawiłem wartości które mi wyszły ze wzoru z noty. Pozdrawiam