Witam
Chciałbym przedstawić układ który zrobiłem już jakiś czas temu. Jest to regulowany zasilacz stabilizowany służący do zasilania wiertarki która to służy mi do wiercenia w płytkach drukowanych. Wprawdzie wiertarkę można zasilić z zasilacza warsztatowego lecz płytki wykonuję w piwnicy (wytrawiacz , pył od wiercenia , cięcia, opary z wytrawiarki etc..) a w swojej pracowni mam wszystko tak powciskane i poukładane że nie chciało by mi się odłączać zasilacza warsztatowego i targać go do piwnicy w tę i nazad.Dlatego też powstał bardzo prosty zasilacz przeznaczony wyłącznie pod miniwiertarkę.
Od strony technicznej jest to zasilacz na kostce LM317 - wykorzystałem aplikację z diodami zabezpieczającymi stabilizator. Transformator który użyłem ma moc 8W co przy max napięciu 18v daje ok 440mA natężenia.
Tyle akurat starcza do sprawnego wiercenia , miałem też trafko 5watowe lecz dawało zbyt mały prąd i wiertarka przy wierceniu w grubym laminacie zwalniała. Ze względu na niewielki prąd oraz to iż nie korzysta się tutaj z napięć poniżej 12V maksymalna moc tracona to dosłownie kilka watów
tak więc stabilizator nie ma tam zbytnio trudnego życia

Oto kosztorys:
Obudowa - 4,5zł
pokrętło- 0,9zł
Transformator 8W/14v- dostałem jako uszkodzony wystarczyło
dokładnie oskrobać końce uzwojenia i przelutować wyprowadzenia
uzwojeń
potencjometr z włącznikiem- odzysk
elementy płytki + stabilizator - odzysk
wszelkie przewody + gn. bezbiecznikowe + gn. chinch- odzysk
radiator- odzyskane z jakiegoś zezłomowanego monitora CRT
Oto wprowadzone zmiany w stosunku do wersji pierwszej tego zasilacza:
- dodałem bezpiecznik
-panel okleiłem folią przezroczystą
-umocowałem przewód sieciowy
-dokręciłem do obudowy tzw. nóżki - oryginalnie obudowa ich nie miała
-Wymieniłem potencjometr na inny - bo stary miał uszkodzony włącznik
Ps. Projekt wystawiałem już raz lecz ze względu na nieprawidłowe zamieszczanie zdjęć został skasowany.
Ps2.Wiem że nie jest to jakieś arcyskomplikowane urządzenie lecz
dla mnie b. przydatne no i kosztowało "aż" 5,5 zł

Przepraszam za jakość zdjęć cyfrówkę pożyczyłem więc zdjęcia musiałem wykonać telefonem , jedynie zdjęcie wiertarki wykonałem kiedyś cyfrakiem i miałem je na dysku stąd ostatnie zdjęcie wygląda lepiej

Cool? Ranking DIY