Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Pomoc przy pracy dyplomowej

Grafi 31 Jan 2004 12:20 1612 7
    Grafi
    Level 11  
    Chciałbym prosić o pomoc w wykonaniu konwertera sygnałów pochodzących z cyfrowego miernika na postać standartu RS232. Sygnały od/do miernika wysyłane są równolegle po 48 liniach transmisyjnych. Najlepszym rozwiązaniem byłby układ mikroprocesorowy - z którym niestety nie mogę sobie poradzić :( Program do sterowania i czytania wyników wykonam sam - Delphi :) Jestem z Lublina, ofert proszę kierowąc na priv :)
    Nemo
    Level 31  
    A może więcej szczegółów o tej transmisji? 48 linii, to niewiele mówi. Podaj jakiś opis, coś co umożliwi chociaż wyobrażenie sobie takiego konwertera. Poza tym jest to Forum, zwykle odpowiedzi są pod pytaniem.
    Pozdrawiam.
    PiRoman2
    Level 20  
    Jeżeli nie chcesz na procku, to proponuję nastepujące rozwiązanie.
    Łączysz rejestry równoległo-szeregowe (np.74165). Wyjścia miernika podłączasz do kolejnych wejść (przedzielając je bitami startu i stopu).
    Program odczytuje kilka kolejnych bajtów z portu RS
    Grafi
    Level 11  
    Koniecznie musi być na procku.

Jesli chodzi o szczegoly to poziom wyjść miernika jest w standarcie TTL, wyniki pomiaru podawany jest w kodzie BCD - czyli 4 bity na każdą cyfrę. Dodatkowo miernik wystawia na odpowiednich pinach stan swojej pracy, zakres itp. Można nim również sterować poprzez podawanie 0 lub 1 na odpowiednie piny. W mierniku zastosowane jest niestandartowe gniazdo 50 pinowe. Niestety nie mam przy sobie instrukcji (jestem w pracy) ale w późniejszym czasie mogę przesłać więcej szczegułów 8O
    Nemo
    Level 31  
    Ile jest cyfr na wyjściu? To znaczy jest 48 linii wyjściowych i jak są one podzielone, ile przypada na cyfry BCD, ile na stan miernika itd.
    Przypadkiem nie jest to polski miernik Vcośtam?
    Pozdrawiam.
    Grafi
    Level 11  
    V553 Meratronik czy coś tam :)

Wykopałem opis pinów w gnieździe, przytaczam:

Sygnały informacyjne:
    1:4 - masa

5:8 - najmniej znaczaca dekada LSB
    9:12 - kolejna dekada
    13:16 - kolejna dekada
    17:20 - kolejna dekada
    21:24 - najbardziej znacząca dekada MSB (wykozystywany tylko 1 bit)

25 - informacja - dodatnia polaryzacja napięcia
    26 - informacja - ujemna polaryzacja napięcia

27-28-29 - wybrana funkcja (napięcie, prąd, opór) kombinacja 3 bitów
    30-31-32 - wybrany zakres

33 - sygnał przekroczonego zakresu
    34 - nie wykorzystanie zakresu

41 - +5V
    48-49-50 - masa cyfrowa Gnd

Sygnały sterujące:
    35-36-37 - zdalny wybór wielkości mierzonej
    38-39-40 - zdalny wybór zakresu
    43 - pomiar zakonczony - sygnaly nie nadaja sie do obróbki
    42 - zakaz zmiany inf na wejsciu pom
    44 - kasowanie licznika ?
    45 - zewnetrzny impuls srtartu
    46 - blokada zmiany wskazania

Uf. Niby wygląda prosto - zwykłe przekształcenie sygnałów równoległych w szreg i układzik MAX232, ale obawiam się że sam się nie wyrobię z tym :( Słabo znam mikroprocesory i trochę assemblera :( Jeśli będzie prościej może być sam odczyt z miernika (zawsze to mniejsza liczba linii).

Pozdrawiam
    Nemo
    Level 31  
    Tak myślałem, że to polska konstrukcja :)
    Podsumujmy, 17 bitów to dane w formacie BCD, 6 bitów to dane mówiące o stanie przyrządu, dodajmy jeszcze 1 bit (przekroczenie zakresu). Bit niewykorzystania zakresu można pominąć, przez domysł z negacją bitu przekroczenia zakresu. W sumie 24 bity - 3 rejestry 8 bitowe.
    Jeśli byłyby potrzebne sygnały do zewnętrznego sterowania, to potrzeba 6 bitów (wielkość, zakres), pozostaje 5 sygnałów. Przyznam, że do wykorzystania widzę: pomiar zakończony (ERROR), zewnętrzny impuls startu, blokada zmiany wskazania no i jeszcze jeden do wyboru (w sumie 4 bity). Razem 10 bitów wyjściowych. Tak to widzę.
    Mikrokontroler - najprostszy AT89C2051 do tego MAX232 i 3 rejestry np. 74HCT165 kaskadowo. Dysponujemy 15 liniami I/O. (15 bitów)
    Transmisja tylko po RXD, TXD, bez kontroli przepływu - 2 bity. 10 bitów na wyjścia sterujące (można mniej), 3 bity na obsługę rejestrów szeregowych. Tyle na początek, zawsze można coś zmienić/poprawić/uprościć. W razie czego, jestem do dyspozycji.
    Pozdrawiam.
    Grafi
    Level 11  
    Dzięki za pomoc :)

Spróbuję coś sam pokombinować...
    A jak mi coś nie wyjdzie to będę pisał - DZIĘKI

Pozdrawiam