Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

SONY CDX-3300 - zwarcie przy podłączaniu anteny

07 Cze 2008 18:45 3386 14
  • Poziom 9  
    Witam mam problem odnosnie tego radia podlaczalem sobie antene do tego radia i problem polega na tym ze zrobilo sie zwarcie przy samej antenie (nie przy radiu) i radio przestalo dzialas najgorsze jest to ze nie widac by cos bylo przysmolone na całej płycie jest prad ale panel nie dziala wogole sie nie swieci tzn tak jakby cale radio zdechlo
  • Poziom 11  
    Proszę sprawdzić tranzystory które znajdują się przy zasilaniu ( powinny tam być) ja miałem podobne problem ale z innym radiem tez wyświetlacz nie działał wymieniłem tranzystor i jest ok.
  • Poziom 9  
    Sorki ale ja jestem blady w tym.... takze nie bardzo wiem w czym rzecz ale robilem to dzis z kolegą elektronikiem on bedzie wiedzial lepiej a jak mam je sprawdzic??
  • Poziom 11  
    Czy nie maja zwarcia a najlepiej od razu wymienić, u mnie wydawały się sprawne a po ich wymianie wszystko chodziło. Ich cena to ok 1zł za szt.
  • Poziom 9  
    a nie wiesz jakie to rezystory maja byc?? jak sie tego dowiem?? gdzie znajde jakis schemat do tego radia
  • Poziom 11  
    To nie są rezystory tylko tranzystory są przykręcone do radiatora w czarnej obudowie i maja 3 nóżki. Prawdopodobnie na radiatorze będą nie wiem jak jest dokładnie w tym typie radia.
  • Poziom 32  
    Widzę że coraz zdolniejszych mamy speców.
    Wytłumacz mi w jaki sposób podłączając antenę zrobiłeś zwarcie :?: :idea:
  • VIP Zasłużony dla elektroda
    Jakim cudem podłączając antenę zrobiłeś zwarcie i spaliłeś radio? Przecież bez najmniejszego niebezpieczeństwa dla radia można żyłę gorącą przewodu antenowego zewrzeć z masą, a jedynym efektem będzie zanik sygnału antenowego. Więc co tak na prawdę zrobiłeś, do czego się nie chcesz przyznać, że upaliłeś radio?!?
  • Poziom 22  
    Pewnie chciał zasili wzmacniacz antenowy w fabrycznej antenie i podał 12V na antene
  • Poziom 32  
    daras984 napisał:
    Pewnie chciał zasili wzmacniacz antenowy w fabrycznej antenie i podał 12V na antene

    Przy podłączeniu zasilania bez separatora też raczej nie powinno się nic stać. Co najwyżej radio może nie odbierać. Nie raz już klijeńci przyjeżdżali z tak podłączonym sprzętem i żadnych strat w sprzęcie nie było.
  • Poziom 22  
    tyle że ktoś mógł się naczytac w internecie że zasilanie wzmacniacza idzie przewodem antenowym i zonk
  • Poziom 15  
    czyli zostają 2 opcje z jakimi mógł się spotkać blady kolega:
    zwarcie do napięcia sieciowego dostępnego prawdopodobnie dla wszystkich użytkowników elektrody
    lub przewody od wzmacniacza anteny zwarł do masy czyli plus do ekranu anteny i bezpiecznik zrobił swoje.
  • Poziom 32  
    daras984 napisał:
    tyle że ktoś mógł się naczytac w internecie że zasilanie wzmacniacza idzie przewodem antenowym i zonk


    Hm a co w tym dziwnego ? Wiele fabrycznych wzmacniaczy jest zasilanych po kablu.. a radio ma wyprowadzone 12V na wtyku antenowym.
    Postu @curylop nie skomentuję...
  • Poziom 22  
    a rozmawiamy o fabrycznym radiu czy o sony cdx r3300 które jaka dostanie 12 bez separatora może już więcej się nie podnieśc, ostatnio miałem blaupinkta po takiej operacji procek audio i od głowicy poszedł z dymem
  • Poziom 21  
    Coś mi się wydaje, że chodzi tu o plus na antenę automatyczną, bo tylko jego zwarcie do masy może wysadzić to ustrojstwo w powietrze.