Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Jak zrobić kierownicę do komputera?

wektor1 07 Jun 2008 22:07 7460 4
    wektor1
    Level 10  
    Mam kierownicę z uszkodzonym potencjometrem, szukałem takiego, ale nie można go kupić...
    Mam też starą myszkę kulkową i optyczną. Można je jakoś wykorzystać w wiadomym celu? Kierownica z optycznym sensorem...?

[Proszę zmienić stronę kodową na „polski programisty". Przenoszę z "Układy elektroniczne DIY, ...". Mariusz Ch.]
    Quarz
    Level 43  
    wektor1 wrote:
    Mam kierownicę z uszkodzonym potencjometrem, szukałem takiego, ale nie można go kupić...
    Mam też starą myszkę kulkową i optyczną. Można je jakoś wykorzystać w wiadomym celu? Kierownica z optycznym sensorem...?
    Zechciej łaskawie zauważyć, iż oba te urządzenia peryferyjne PCeta podłączasz do różnych portów:
    mysz do portu COM, albo do portu PS2,
    kierownicę do portu GAME.
    To są zupełnie różne porty, wykorzystujące zupełnie odmienne protokoły transmisyjne, więc zapomnij o takiej "przeróbce"... :!: :idea: :cry:
    wojtasmaj5
    Level 13  
    co do portów to się mylisz, bo ja myszki pod COM'a nie widziałem przynajmniej w tych komputerach co są teraz używane, obecnie kierownice powstają wyłącznie pod USB i coraz rzadziej można spotkać mysz optyczną pod PS2 po prawie wszystkie są robione pod USB, tylko niestety kolega nie napisał nam co to za sprzęt czyli jedynie możemy zgadywać ;)
    lelekx
    Level 30  
    Drogi kolego wojtasmaj5. Znasz specyfikację USB i protokoły transmisji (z naciskiem na HID)? Jak myślisz, na jakiej podstawie komputer rozróżnia, że to co podłączyłeś to myszka czy kierownica? A może pamięć przenośna, klawiatura albo drukarka? Wszystkie mogą korzystać z USB i jakoś nie zdarza się, aby system niewłaściwie rozpoznał typ urządzenia. BTW: widziałeś kiedyś mysz kulkową na USB? Mi się zdarzyło tylko raz, a kulkowych na port szeregowy nie potrafię zliczyć.
    Kolega wektor1 dokładnie opisał czego oczekuje. Nie wiem, co według Ciebie jest niejasne.

@wektor1: sensor optyczny (czy w postaci kamery czy diod LED i tarczy kodowej) nijak się nie nadaje do zastąpienia potencjometra w kierownicy. Dzięki sensorowi z myszki można wychwycić kierunek i wielkość względnego przesunięcia, a potencjometr zapewnia pomiar bezwzględnego położenia.
    mariusz-olszyk
    Level 11  
    Poszukaj zamiennik potencjometru ja miałem też taki problem z potencjometrem B10k i zamieniłem go na Telpod B10kB