Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Niebieski laser półprzewodnikowy - blu ray z PS3

c4r0 07 Jun 2008 22:51 43228 97
Automation24
    KJ
    Level 31  
    Nie no cholera jasna co za farciarz :D:D:D taniej kupił ode mnie (130zł dałem ... ) i jeszcze ma lepszą diodę !! :D tez taki chcę :) zrób jakieś fotki świecącego lasera !! :D
  • Automation24
    .3lite
    Level 17  
    Cholera, nie wiem jakim cudem ale przy wyciąganiu dioda się uszkodziła :/, mam tylko filmik jak działa w laserze.
    (Oj dawno się tak nie zdenerwowałem...).

A wpadł mi do głowy jeden pomysł,

może byśmy jakoś się zebrali i kupili te PHR-803T razem z zagranicy aby było taniej,
    w niektórych sklepach dalej mają na sprzedaż, np. psxboy posiada (I dużo innych, zapewne taniej).

EDIT:

Sorry, the minimum order quantity is 10 pcs, price is USD 32 per. if your order more 50 pcs price is USD 31.5 per, more 100 pcs price is USD 30.8 per. your need how qty, They are 100% is PHR-803T.

Jak coś, kto się pisze?
    c4r0
    Level 36  
    Ja się piszę, o ile wszystko załatwisz :P Wziął bym nawet ze 3 albo 4.
    KJ
    Level 31  
    Łatwo przyszło łatwo poszło :/ Jak ją wyjmowałeś ? ja zwykle najpierw rozbebeszam cały laser bez odłączania od płytki napędu, potem podłączam swój sterownik i dopiero odcinam tasiemkę wychodzącą spod diody.
    .3lite
    Level 17  
    No to fajnie, myśle, że sam brałbym kilka.

kurs waluty USD - 2.0405 na tą chwilę, czyli około 64zł za jeden laser (nie wiem ile przesyłka, ale w końcu za jedną byśmy płacili).

Dla ludzi co nie za bardzo wiedzą o co chodzi:
    model PHR-803T posiada diody laserowe 405nm o mocy 100mW+ takie jak są w nagrywarkach blue-ray (no a taka nagrywarka 900zł).

KJ
    Bardziej się starałem niż jak rozbierałem 16 nagrywarek dvd (fajnie, że każda z tych diód działała),
    podłączyłem, patrze a tu praktycznie nie świeci.
    KJ
    Level 31  
    Wstępnie deklaruje się na 5szt. Pytanie do kiedy płatność i ile wyjdzie koszt przesyłki na osobę. Możliwe że wezmę 6szt.
    c4r0
    Level 36  
    A w ogóle jak sięzachowuje dioda rozwalona przez ESD? Ja zawsze odrywam ten kawałek metalu z diodą, biorę w imadełko, odlutowuję tasiemkę i przylutowuję zworę lub kondensator, potem zajmuję się wydobyciem diody z tego metalu. Nigdy nic się złego nie stało, rozebrałem w ten sposób kilkadziesiąt nagrywarek, napęd z PS3 i z xboxa ten słabszy model lasera. Żadnych problemów. Ktoś może znalazł jaki prąd wytrzymuje fioletowa dioda z DT0811?

.3lite gadałeś z tym psxboy-em? Może w ogóle jak usłyszy "poland" to się przestraszy i powie że nie wysyła do nas :P
  • Automation24
    KJ
    Level 31  
    Dioda rozwalona ESD albo nie świeci wcale albo bardzo słabo do tego zaczyna sie bardzo mocno grzać - przynajmniej te które mi się "udało" zabić tak miały.
    c4r0
    Level 36  
    Ja myślałem zawsze że jak dioda świeci ale słabo to znaczy że rezonator optyczny został uszkodzony przez za dużą moc generowanego promieniowania czyli przez za duży prąd. Myślałem że jak dioda padnie elektrostatycznie to zawsze przestaje całkiem świecić. O ile dobrze rozumiem wchodzi tu w grę tylko napięcie wsteczne, bo jak ładunek popłynie od anody do katody to się po prostu rozładuje, a żeby przy tym diodę uszkodził musi chyba być spory na tyle, żeby właśnie padła od zbyt dużego prądu w impulsie. Dobrze kombinuję?
    KJ
    Level 31  
    Nie do końca. Diodę laserową BARDZO ŁATWO przebić w kierunku zaporowym ale można ja też uszkodzić w kierunku przewodzenia, impuls nie musi być wcale wysoki. Jak wiadomo zwykłą diodę led można potraktować prądem nawet 1A w krótkim impulsie i jeśli nie będzie to proces ciągły a jednorazowy to nic jej nie będzie. W nocie podaje sie nawet prąd dla pracy impulsowej który jest kilka razy wyższy od nominalnego. Dioda laserowa zostanie natychmiast zniszczona przy takim potraktowaniu. Między innymi dlatego nie wolno ich sterować PWM-em. Wyładowanie ESD potrafi osiągnąć kilka A trwając bardzo krótko. Coś takiego na pewno zniszczy delikatną strukturę diody laserowej. Zawsze się zastanawiałem dlaczego w samej obudowie diody nie ma jakiegoś zabezpieczenia ESD chociażby kondensatora.
    c4r0
    Level 36  
    Pewnie dlatego, że takie diody mogą być modulowane bardzo wysokimi częstotliwościami, chociażby DVD (16x = 20MB/s = 160Mb/s = przełączanie coś ponad 160MHz), a nie wspomnę już jakie są częstotliwości przy transmisji światłowodowej. Tam sygnał mikrofalowy (gigaherce) idzie praktycznie od razu na diodę. Taki kondensator równoległy z diodą by to pewnie zniweczył :) Do innych zastosowań są nawet diody z driverem zintegrowanym na pokładzie, w dodatku w obudowie o standardzie 3mm.
    .3lite
    Level 17  
    Tutaj akurat pytałem innego sprzedawce, zapytam psxboy także.

Wszystkie wiadomości tutaj napisze.
    c4r0
    Level 36  
    Właśnie zrobiłem mały test diody z DT0811. Sprzęgnąłem ją z fotodiodą (bez żadnej optyki, wybebeszyłem nawet szybkę w fotodiodzie :P) i mierzyłem prąd zwarciowy fotodiody w zależności od prądu diody laserowej. Prąd fotodiody jest wprost proporcjonalny do mocy optycznej światła. Prąd diody laserowej zwiększałem do 60mA, do tego momentu moc rosła liniowo i prąd fotodiody doszedł do 750uA. Co mnie niezmiernie zdziwiło, kiedy przestałem zwiększać prąd diody laserowej moc nie przestała rosnąć, po kilku sekundach prąd fotodiody przekroczył 1mA i dalej szedł w górę 8-O Wskazówka na amperomierzu diody laserowej przy tym ani drgnęła i stała na 60mA, więc niepożądane zwiększanie prądu spowodowane grzaniem się czegoś w driverze można chyba wykluczyć. Co to do diaska znaczy? Sprawność diody laserowej może wzrastać wraz z jej temperaturą (myślałem że jest odwrotnie) ???

BTW mierzyłem w ten sam sposób diodę czerwoną z DVD-RW LG 16x. Moc rośnie liniowo do 320mA, więcej prądu nie dawałem ale chyba się pokuszę i jedną diodkę spalę dla testu :P Przy tym prądzie fotodioda pomiarowa dawała aż 40mA:!:

[edit]
    Jeszcze jedna ciekawa sprawa. Ta dioda (z DT0811) przepala mi taśmę izolacyjną przy prądzie 60mA :D
    c4r0
    Level 36  
    KJ wrote:
    Co ty miałeś za wskaźnik że masz taką fajna metalową obudowę z kolimatorem do którego pasuje dioda 5,6mm ?? Te co teraz można kupić w mojej okolicy mają jakieś plastikowe metalizowane badziewie w którym jest dioda bez żadnej obudowy :D
    Parę dni temu kupiłem właśnie taki 10-cio letni wskaźnik na allegro :) Wygląda całkiem tak jak te "dzisiejsze", a w środku pełna kultura. Dioda 5,6mm z prawdziwym driverem, metalowy kolimator z regulacją i co mnie mile zaskoczyło całość nie jest wciśnięta w obudowę tylko luźno się wkłada i dociska gwintowanym pierścieniem. Dzięki temu laserek można rozebrać całkowicie bez niszczenia czegokolwiek. Stara, dobra konstrukcja.

Niebieski laser półprzewodnikowy - blu ray z PS3 Niebieski laser półprzewodnikowy - blu ray z PS3
    .3lite
    Level 17  
    Słuchajcie, ja teraz będe wyjeżdzał na 2 do 3 tygodni, akurat do roboty, to dobrze, potem jak wróce dogadamy się jak z tymi phr-803t.

Powodzenia narazie.
    c4r0
    Level 36  
    Zrobiłem sobie wskaźnik :D

Niebieski laser półprzewodnikowy - blu ray z PS3 Niebieski laser półprzewodnikowy - blu ray z PS3

Tylko proszę bez aluzji na temat różowego pudełka :P
    Szokolo
    Level 19  
    Witam! c4r0 mógłbyś pokazać jak Twoje urządzonko z ostatniej fotki rzuca plamkę z dalszej odległości np. w nocy na sąsiedni budynek ? Pozdrawiam!
    c4r0
    Level 36  
    Po pierwsze na tym zdjęciu świecę na kartkę. Wybielacz używany do produkcji papieru fluoryzuje na niebiesko pod UV, dlatego tak ładnie widać tutaj plamkę :D Normalnie ten laser świeci na fioletowo i widoczność jest gdzieś tak 2x gorsza. Po drugie, pisałem już o tym wcześniej, z większej odległości plamka się rozmywa. To znaczy jak się świeci z daleka na ścianę, ale patrzy na nią z bliska to widać ładnie, ale jak świecę na blok obok i patrzę z miejsca gdzie jest laser, to plamka staje się już tak rozmyta że jest wielkości powiedzmy okna. Więc efekt nie jest wcale taki super. Dzisiaj wieczorem zrobię jakieś zdjęcie i pokażę.
    c4r0
    Level 36  
    Po lewej plamka z DT0811 na białej kartce (fluoryzuje), po prawej plamka z KES-400AAA (PS3) na białym kartonie po mleku (nie fluoryzuje):

DT0811 (lewy) vs KES-400AAA (prawy) @ ~50mA (diody połączone szeregowo). Widać, że ta z xboxa świeci troszkę mocniej.

DT0811 @ 80mA świeci w niebo. Bez mgły itp, czas naświetlania 15s. Wiązkę widać gołym okiem z intensywnością podobną do czerwonego lasera z DVD @ 250mA.

Plamka z DT0811 @ 80mA na ścianie w odległości jakieś 4m, nie wiem czy zdjęcie jest ostre :P

Na zdjęciach kolor wychodzi trochę bardziej niebieski, w rzeczywistości jest bardziej fioletowy.
    .3lite
    Level 17  
    Właśnie przyszedł mój drugi HD-DVD player od xboxa,

"niestety", laser okazał się być dt-0811.

Lecz ta dioda wcale taka słaba nie jest ;) Spróbowałem dla własnego ryzyka, i na 105mA bez problemu chodzi (Zapewne i wycisne więcej ale to potem).

Tutaj taki filmik z komórki (jutro nagram aparatem bo niestety dzisiaj mi się już nie chce)

http://www.youtube.com/watch?v=0-GKBpHgP7o

Pozdrawiam!
    .3lite
    Level 17  
    KJ wrote:
    Jak bardzo ta dioda ci się nagrzewa ?

Nie wiem poprostu, ale nie sądze, że dużo (jak widać mam duży radiator)

Dodano po 1 [godziny] 26 [minuty]:

No, mogę powiedzieć, że 100mA to będzie już granica maksimum, ponieważ przy 110mA padła mi ;) A dokładnie moc spadła dpo połowy, trzymała się z 4 sekundy, i potem zgasła całkowicie.

Ale o to mi właśnie chodziło, aby dowiedzieć się ile mA wytrzyma dt-0811.

Teraz czekam na moje 12 nagrywarek 20x, potem sobie wezme też jakiś hd dvd player, i przynajmniej już wiem gdzie mniej więcej pada dt a phr ;)
    c4r0
    Level 36  
    Dzięki wielkie dla poświęcenie w imię nauki :)
    me_super
    Level 29  
    shg wrote:
    Trudno jest skupić wzrok, albo przynajmniej tak się wydaje, bo występuje tu efekt aberracji chromatycznej zachodzący w oku.

To nie aberacja chromatyczna a rozpraszanie Rayleigh'a. Efekt aberacji będzie widoczny przy świetle białym, kiedy układ optyczny ma różne właściwości dla różnych barw. Współczynnik załamania szkła zależy od długości, więc ogniskowa soczewki zależy także od długości -- stąd różne efekty zależne od barw. A "natężenie" rozpraszania Rayleigh'a jest proporcjonalne do odwrotności czwartej potęgi dł. fali, dlatego dla barwy niebieskiej jest taki silne. Samo rozproszenie nastepuje głównie w oku. Podoba historia jest z niebiem, jest błękitne to światło niebieskie dochodzące od Słońca mocno rozprasza się na boki.
    shg
    Level 35  
    Z powodu rozproszenia będzie widoczna wielka niebieska plama wokół źródła światła (odbitej plamki).
    Trudności ze skupieniem wzroku powoduje natomiast brak składowej zielonej, która dla mechanizmu ustawiania ostrości jest punktem odniesienia. Z powodu jej braku mechanizm ustawiania ostrości zaczyna nieco szwankować.
    W normalnych warunkach oko ustawia ostrość tak jak na obrazku u góry z tego linku:
    http://pl.wikipedia.org/wiki/Grafika:Lens_chromatic_aberration.png
    Kolor niebieski i czerwony są rozmazane, ale korekcją tego zajmuje się mózg. Stąd właśnie wzięło się powiązanie z operacją rozplotu, To co robi mózg, daje efekt analogiczny do tej operacji, ale to akurat nie jest specjalnie ważne.
    Gdy brak jest składowej zielonej i czerwonej, to ostrość może zostać poprawiona przez skrócenie ogniskowej, ale zadziała to tylko dla czopków wrażliwych na kolor niebieski. Gdyby w otoczeniu znajdowały się obiekty o innej barwie, to będą one nieostre. Spróbuj się przyjrzeć obrazkowi który wcześniej wrzuciłem (ale tym razem bez szczeliny przed okiem) i ustawić ostrość tam, gdzie niebieskie i czerwone prostokąty się przecinają, albo są blisko siebie (wymaga dobrego monitora). Jeżeli zogniskujesz wzrok na jednym kolorze, to drugi się delikatnie rozmyje (ale to trzeba zauważyć "kątem oka"). Gdybyś próbował ustawić ostrość na granicy tych dwóch kolorów, to oko albo zatrzyma się na jednym, albo będzie ustawiać ostrość raz na jednym, a raz na drugim.
    Podobnie będzie z obrazem widzianym w tym samym czasie za pomocą pręcików.
    Można dostosować ostrość do koloru niebieskiego, ale nie będzie to naturalna dla oka ogniskowa dla obiektu znajdującego się w tej konkretnej odległości. Zasadniczo problem z ostrością bierze się stąd, że w normalnych warunkach kolor niebieski jest na siatkówce rozmazany, a my próbujemy to poprawić.
    dkac
    Level 12  
    Myślę, że warto zainteresować się tym :
    Link

Cena jest bardzo atrakcyjna, bo tylko "$17 USD"
    Ciekawe tylko czy zgodzą się na wysyłkę do Polski i ile to będzie kosztować.
    .3lite
    Level 17  
    dkac wrote:
    Myślę, że warto zainteresować się tym :
    Link

Cena jest bardzo atrakcyjna, bo tylko "$17 USD"
    Ciekawe tylko czy zgodzą się na wysyłkę do Polski i ile to będzie kosztować.

Właśnie ich pytałem, tylko 10+, i wg. mnie jak na zdjęciu to nie wygląda na phr'a.
    c4r0
    Level 36  
    To samo: http://www.laser-jp.com/pro_list_detail.asp?id=1699 - tutaj chyba wygląda jak PHR. Tylko są dwa problemy: płatność tylko przelewem, a to kosztuje, oraz wysyłka do polski z chin, i to pewnie też kosztuje sporo. Ktoś może wie jak wygląda sprawa z cłem za sprowadzenie czegoś takiego?
    dkac
    Level 12  
    Zebrałem się ostatnio i pisałem do wszystkich możliwych sprzedawców PHR-803 najczęściej z chin. Wreszcie otrzymałem odpowiedzi i ceny są bardzo różne (od 21$ do 47$ za szt.) Myślę, że najkorzystniejsza jest ta oferta :

"dear Damian :

Thanks for you inquire

i am the wholesaler of the game accessory

provide the reasonable price and warranty quality

website:www,laser-hl.com

MSN:HL.2002@hotmail.com

payment method :Paypal/western union/T/T

Shipping methos:UPS/DHL/EMS/FEDEX/TNT

and the PHR-803 is without frame i will show the picture to you

the price is?21

big quantity more 50pcs price is ?20

100 pcs price is?19

the shipping cost is according to you quantity

if you buy 10pcs the shipping cost is ----?42 by UPS/DHL

Niebieski laser półprzewodnikowy - blu ray z PS3 "
    c4r0
    Level 36  
    No dobra, tu masz po $21 i przesyłka $42, a na daedallasers.com są po $26 i przesyłka USPS $12, więc chyba lepsza jest ta druga oferta. Dalej pozostaje problem cła, pisałem do daedallasers czy paczka będzie oclona i czy ewentualnie mogą wpisać w papiery że to są jakieś darmowe sample czy coś, żeby się celnicy nie czepiali, jak na razie nie dostałem odpowiedzi.