Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Rower z silnikiem elektrycznym i magneto... da rade?

HeloMelo 08 Jun 2008 00:38 2382 4
    HeloMelo
    User under supervision
    Witam!!!

Ostatnio mi po glowie chodzi zamontowanie cewki (np ze starego motoroweru) do roweru i pod nia podlaczyc silnik elektryczny ktory by utrzymywal predkosc gdy ja bym nie pedalowal...

A wiec mam silnik elektryczny od hulajnogi o ile sie nie myle 250W... Cewka od jakiegos motoroweru ma wydajnosc mniej wiecej 35W i teraz pomyslalem sobie zeby polaczyc takie cewki rownolegle dzieki czemu bym uzyskal ok 140W.

Dajmy ze rozpedze sie do predkosci mniej wiecej 25km/h i chcialbym utrzymac ta predkosc w momencie gdy przestane pedalowac (na prostej drodze), wiec zamykam obwod za pomoca przelacznika na kierownicy i energia wyprodukowana na cewce zostala by zjedzona przez silnik od hulajnogi wielkiej mocy :P

Czy wykonanie takiego czegos jest w ogole mozliwe? Mi sie to wydaje mozliwe lecz jescze nigdy nie widzialem pojazdu takiego typu...

Bardzo dziekuje za udzielanie sie w temacie :)
    Rzuuf
    Level 43  
    Witam!

Czytałeś bajki o Baronie Münchausenie? (tu odsyłacz: http://pl.wikipedia.org/wiki/Niezwyk%C5%82e_przygody_Barona_M%C3%BCnchausena)
    Otóż kiedyś pan baron na polowaniu wpadł do bagna i zaczął tonąć i wtedy nie namyślajac sie długo, chwycił się za włosy i wyciągnął w górę, ratujac się przed utonieciem.

Jeśli chcesz, aby prądnica dała Ci 140W, to musisz w nia włożyć odpowiednio więcej, nic nie ma sprawności 100%. Również silnik pobierze ileś tam wat energii elektrycznej, ale mechanicznej odda mniej. Dalsze rozważania są zapisane w historii "perpetuum mobile" (tu odsyłacz: http://pl.wikipedia.org/wiki/Perpetuum_mobile ).

To troche tak, jakbyś chciał, żeby zarówka 100W świeciła dalej tak samo jasno, jeśli dasz jej tylko 50W.

Pomyśl, jakbyś przekładał ciagle pieniadze z jednej kieszeni do drugiej, a ktoś za każde przełożenie pobierał by opłatę (22% vat) ...
    HeloMelo
    User under supervision
    Myslem o tym wszystkim ale mnie i tak sie wydaje ze takie cos jets mozliwe tylko nie teraz :P Moze za kilkatysiecy lat znajdziemy takie wlasnie zrodlo energi typu "perpetuum mobile" a wtedy ekonomie diabli wezma :D
    Rzuuf
    Level 43  
    Taak ...
    i stoliczek samonakrywajacy się (na żądanie: pizza lub schabowy, do tego duże jasne z pianką),
    i dywan latający (w wersji jedno lub wieloosobowej),
    i czapka-niewidka (dla służb specjalnych, mają pieniądze, mogą sfinansować),
    i ekologiczne buty siedmiomilowe (działają bez paliwa),
    a nawet hodowla krasnoludków, które bedą pracować w kopalni ...

Tak myślę, czy by nie uruchomić zapisów i przedpłat na któryś z tych wynalazków ...