Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

nie świeci kontrolka ładowania seat

andre__81 08 Cze 2008 13:13 10174 15
  • #1 08 Cze 2008 13:13
    andre__81
    Poziom 9  

    Witam moj problem wyglada nastepujaca:
    seat ibiza 1.4 tdi 2006
    Kontrolka ładowania nie zapala sie po przekeceniu kluczyka,po uruchomieniu silnika kontrolka tez sie nie pali. Ładowanie jest dopiero gdy auto jest przegazowane powyzej 2000obr/min i od tego momentu ładuje nawet gdy obroty spadna do 1000..ładowanie w granicach 13.5-14V.\

    Sprawdzalem dwa przewody wchodzace do alternatora tj:
    na brazowym po przekreceniu kluczyka mam 12V
    na niebieskim nie mam 0V gdy zewre niebieski do masy kontrolka sie nie zapala.

    Prosze o porade co dalej z tym zrobic czy może to byc bezpiecznik?
    Dodam ze nie dziala swiatlo w kabinie i lampka kontrolna od nie domknietych drzwi.Czy to moze cos miec wspolnego z kontrolką ładowania?

    Czy jadac na diagnostyke komputerowa wyjdzie co z ukladem ladowania jest nie tak?
    dziekuje i pozdrawiam

    0 15
  • #2 08 Cze 2008 13:19
    grzegorzpiotrowski77
    Poziom 13  

    do wymiany regulator napięcia ze szczotkami

    0
  • #3 08 Cze 2008 14:58
    mansky
    Poziom 18  

    Jeżeli po zwarciu niebieskiego do masy nie świeci kontrolka ładowania to raczej przerwa na instalacji a nie regulator. Jeżeli jest przerwa na przewodzie do kontrolki t ładowanie zaczyna się dopiero na podwyższonych obrotach silnika.

    1
  • #4 08 Cze 2008 15:39
    kortyleski
    Poziom 41  

    Banał - żarówka sprawdzona?
    Lubią się przełamywać ścieżki na samym liczniku.
    Bezpiecznik oczywiście warto sprawdzić ale kontrolki olejun i ladowania zazwyczaj zasilane są ze wspólnego plusa więc jak olejowa działa to stawiam na samą żarówkę

    1
  • #5 08 Cze 2008 15:42
    adam7009
    Poziom 38  

    Też jestem zdania ,że żaróweczka lub jej obwód,dlatego zaczyna ładowac po przegazowaniu.

    2
  • #6 08 Cze 2008 17:08
    goldwinger
    VIP Zasłużony dla elektroda

    Ten licznik to chyba jest na LEDach

    0
  • #7 08 Cze 2008 17:28
    monrant
    Poziom 22  

    goldwinger napisał:
    Ten licznik to chyba jest na LEDach

    Tak, wszystkie kontrolki do diody LED.
    Problemem w wozie jest ugnity niebieski kabel w wielozłączu koło rozrusznika.

    0
  • #8 08 Cze 2008 17:35
    adam7009
    Poziom 38  

    monrant napisał:
    .
    Problemem w wozie jest ugnity niebieski kabel w wielozłączu koło rozrusznika.
    dwu-letni samochód i kabel zgnity?prędzej przerwany z jakiegoś powodu.

    1
  • #9 08 Cze 2008 17:50
    monrant
    Poziom 22  

    niestety ugnity.....zazwyczaj.

    0
  • #10 08 Cze 2008 19:05
    andre__81
    Poziom 9  

    kontrolka sprawdzona i bezpieczniki tez .. gdy zwieram niebieski do masy nie swieci sie kontrolka

    0
  • #11 08 Cze 2008 21:26
    Jozef199
    Poziom 19  

    Sprawdzic omomierzem przewod lub luty na pinach deskiu

    0
  • #12 08 Cze 2008 22:42
    mansky
    Poziom 18  

    Po co się tyle rozpisywać i mącić klientowi w głowie .Jeżeli chcemy mu pomóc to do tematu trzeba podejść sukcesywniie i najprostzą drogą a nie w ten sposób że każdy podpowiada co innego bo faktycznie na temat każdej usterki można napisać książkę.śprawdzić najpierw omomierzem ciągłość instalacjipomiędzy wtyczką alternatora a zestawem wskażników,jeżeli jest ok to skupić się na zestawie wskażników.

    1
  • #13 08 Cze 2008 22:55
    momik12
    Poziom 31  

    trzy sprawy:
    regulator
    instalacja
    deska
    Najsłabszym ogniwem jest instalacja.A w desce pada takie małe coś...

    0
  • #14 09 Cze 2008 09:13
    andre__81
    Poziom 9  

    dziś pomierze omomierzem dodam ze nie pala sie kontrolki na desce od nie domknietych drzwi , kontrolka od nie zapietych pasow tez sie nie pali i nie dziala mi swiatlo w kabinie wiec stawiam na instalacje. gdy zwieralem niebieski z masa to mi blysla na chwile kontrolka ladowania wiec moze jakas kostka jest luzna- nie styka.. auto dwa lata i nie bite i zeby takie jaja byly

    0
  • #15 15 Cze 2008 09:06
    andre__81
    Poziom 9  

    Znalazlem usterke urwany niebieski przewód w złączu pod rozrusznikiem.
    Dziekuje za pomoc pozdrawiam

    0
  • #16 15 Cze 2008 09:22
    monrant
    Poziom 22  

    monrant napisał:

    Problemem w wozie jest ugnity niebieski kabel w wielozłączu koło rozrusznika.

    I niech ktoś gada że się nie znam. A gdzie dziękuję?

    0