Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Elektroda.pl
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Problem z wysterowaniem elektrozaworu

08 Cze 2008 13:15 2534 6
  • Poziom 17  
    Witam!
    Układ składa się ze sterownika (zdjęcia poniżej), który po przez potencjometr płynnie regulowany steruje elektrozaworem. Elektrozawór powoduje zwiększanie/zmniejszanie otwarcia zaworu hydraulicznego sterującego ciśnieniem oleju w układzie. Całość jest zasilana napięciem 12V. Ogólnie chodzi o to, że zadanie wartości z potencjometru w żaden sposób nie wpływa na siłe zadziałania elektrozaworu. Napiecie na elektrozaworze waha się w granicach 3-5V, elektrozawór sysgnalizuje zadziałanie (mruganie diody), ale jego praca jest przerywana tzn. załącza się i wyłącza ale nie ma siły wysterować zaworu hydraulicznego. Podłączałem układ elktrozawór + zawór hydrauliczny na krótko z prostownika i działa prawidłowo już przy 6V 0,5A daje bardzo dużą siłe wysterowania zaworu hydraulicznego.
    Podejrzewam, że problem leży w sterowniku. Przemierzyłem diody i tranzystor główny BTS240A, który na pierwszy rzut oka wyglądał na uszkodzony wypiętrzenie koło jednej z nóżek, ale to jest lakier. Wszystkie elementy wyglądają na sprawne.
    W czym może tkwić problem?

    Problem z wysterowaniem elektrozaworu Problem z wysterowaniem elektrozaworu Problem z wysterowaniem elektrozaworu Problem z wysterowaniem elektrozaworu Problem z wysterowaniem elektrozaworu Problem z wysterowaniem elektrozaworu
  • Poziom 19  
    Tranzystor do wymiany - ewidentnie przegrzany.
  • Poziom 27  
    Witam..........

    Myślę że na początek wymień ten tranzystor BTS240A na nowy:
    http://pdf.elenota.pl/pdf/Infineon/bts240a.pdf
    zobacz jeszcze na połączenia , "przelutuj "ewentualnie płytkę w celu zlikwidowania zimnych lutów.

    Powodzenia..........
  • Poziom 27  
    Nic nie stoi na przeszkodzie aby zastosować ten zamiennik.

    Powodzenia.........
  • Poziom 12  
    Zacznij od pomiarów :-) . sprawdź czy tranzystor jest prawidłowo zasilany oraz jakie masz napięcia na wyjściu.
    zwykle takie układy pracują tak jak stabilizatory napięcia.
    sprawdź czy masz wysterowaną bazę. możliwe że masz uszkodzone przewody pomiędzy tym sterownikiem a zaworem. szczególnie jeśli idą w jakimś prowadniku.

    Pozdrawiam Z.P.
  • Poziom 17  
    Przelutowałem płytke. Jeżeli chodzi o tranzystor to zdrapałem z niego lakier i jest całkowicie czysty nie ma śladów przegrzania. Zasiliłem go i sprawdzałem, czy się otwiera i zamyka no i jest ok. Asekuracyjnie wymieniłem kwarc. I co dalej? ;/