logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zbudować zasilacz 12V z regulowanym ograniczeniem prądu 1–5A?

qba_k 09 Cze 2008 15:38 10246 11
REKLAMA
  • #1 5228803
    qba_k
    Poziom 11  
    Ocena: 6
    Witam. Chcialbym zapytać, jak zrobić najprościej samo ograniczenie prądowe. To co znalazełem, było "wbudowane" w układ regulacji napięcia, a ja chce mieć stałe tylko 12V i miec możliwość regulacji max pobieranego prądu np w zakresie od 1 do 5 A. Jest ktoś w stanie pomóc?
  • REKLAMA
  • #2 5228860
    fuutro
    Poziom 43  
    Ocena: 837
    Masz schemat swojego stabilizatora?
  • REKLAMA
  • #3 5228876
    qba_k
    Poziom 11  
    Najprowdopodobniej będzie to układ bez stabilizatora. Chce go używać zamiast aku w warsztacie samochodowym
  • REKLAMA
  • #4 5229021
    fuutro
    Poziom 43  
    Może takie coś? Na razie tyle mi przyszło do głowy.
    Jak zbudować zasilacz 12V z regulowanym ograniczeniem prądu 1–5A?
  • #5 5230325
    prezeswal
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 177
    Cześć!
    Jeśli dobrze zrozumiałem, to nie interesuje Cię stabilizowany zasilacz z ograniczaniem prądowym - opisów takich układów jest na forum mnóstwo.
    Zakładam więc, że napięcie wejściowe jest już stabilizowane (lub jego stabilność jest nieistotna?).
    Może więc wystarczy taki ogranicznik prądowy w układzie klasycznego źródła prądowego? Musisz jednak pamiętać, że napięcie wyjściowe nie będzie stabilizowane i będzie spadać wraz ze wzrostem prądu obciążenia! Ale może dla potrzeb warsztatu samochodowego nie ma to większego znaczenia.
    Układ jest jedynie prezentacją pomysłu, a nie konkretnym projektem. Jeśli tranzystor będzie w układzie Darlingtona, to należy dołożyć jeszcze jedną diodę w szereg z D3. Trzeba też zapewnić odpowiednie chłodzenie tranzystora - w stanie zwarcia wyjścia wydzieli sie w nim ok. 50W

:Jak zbudować zasilacz 12V z regulowanym ograniczeniem prądu 1–5A?
    ps. przy rzeczywistej realizacji tego pomysłu należy oczywiście ograniczyć prąd bazy tranzystora (np. szeregowym rezystorem).
  • #6 5232850
    qba_k
    Poziom 11  
    No raczej wolałbym, żeby napięcie nie było zmniejszane, zeby trzymało sie na poziomie ok 12 V, a jeżeli zostanie przekroczony nastawiony prąd, to albo, żeby było on utrzymany na tym poziomie, lub zostało wyłączone zasilanie
  • REKLAMA
  • #7 5233126
    prezeswal
    A więc -moim zdaniem - chcesz po prostu mieć stabilizowany zasilacz 12V o regulowanym ograniczaniu prądowym:D
  • #8 5233403
    qba_k
    Poziom 11  
    prezeswal napisał:
    A więc -moim zdaniem - chcesz po prostu mieć stabilizowany zasilacz 12V o regulowanym ograniczaniu prądowym:D

tak właśnie :)
  • #9 5233700
    prezeswal
    No to nic nie rozumiem:|
    To co to jest, co narysował kol. fuutro?:?:
  • #10 5233793
    fuutro
    Poziom 43  
    Założyłem tu prostą stabilizację napięcia z pewną możliwością regulacji i prostą regulację prądu wyjściowego. Tyle, że od ok zera do ok 5-7A
    Trochę poplątałem układ komparatora. Mianowicie potencjometr R12 powinien mieć końce na diodzie a suwak do wejścia odwracającego natomiast rezystor R10 powinien łączyć się z wyjściem oznaczonym minusem.
    Układ ma działać w ten sposób, że działa jako prosty stabilizator ale w chwili gdy płynie za duży prąd to komparator wychwytuje za duży spadek na rezystorze R5 i zwiera za pomocą Q3 napięcie referencyjne i tym samym zmniejsza napięcie wyjściowe ograniczając prąd. Wersja na razie wg strzępów w pamięci jakiegoś projektu zasilacza z EDW. To był chyba amatorski zasilacz warsztatowy ale pewny nie jestem.
  • #11 5233967
    prezeswal
    kol. fuutro!
    Dla mnie było oczywiste, że jest to schemat takiego właśnie zasilacza. Dlatego (z pewną ironią) napisałem mój post.
    Pozdrawiam:D
  • #12 5234166
    fuutro
    Poziom 43  
    I dobrze, że go napisałeś! Nie zwróciłem uwagi na początkowe błędy, jedynie skupiłem się na uniezależnieniu się napięcia referencyjnego od rezystora pomiarowego. Coś mi się widzi, że jeszcze można by co nieco poprawić.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dyskusja dotyczy budowy zasilacza 12V z regulowanym ograniczeniem prądu w zakresie 1–5A, gdzie użytkownik chce utrzymać stałe napięcie 12V i mieć możliwość regulacji maksymalnego prądu bez obniżania napięcia. Proponowano różne podejścia, w tym klasyczne źródło prądowe jako ogranicznik, jednak z zastrzeżeniem, że napięcie wyjściowe może spadać wraz ze wzrostem prądu. Zaproponowano również układ z prostą stabilizacją napięcia i regulacją prądu za pomocą komparatora, który monitoruje spadek napięcia na rezystorze pomiarowym i w razie przekroczenia ustawionego prądu zmniejsza napięcie referencyjne, ograniczając prąd wyjściowy. Wskazano konieczność chłodzenia tranzystora oraz poprawnego doboru elementów, takich jak rezystory i diody, aby zapewnić stabilną pracę i regulację prądu. Układ ma działać jako stabilizowany zasilacz warsztatowy z zabezpieczeniem przeciążeniowym, umożliwiającym regulację prądu w zadanym zakresie bez znacznego spadku napięcia.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA