Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Uszkodzony przewód antenowy pod tynkiem

razal 10 Jun 2008 09:14 17612 16
    razal
    Level 11  
    Witam,
    Mam problem z odbiorem dobrego sygnału z kablówki. Sygnał w piwnicy był sprawdzany dwukrotnie i jest OK, problem w tym, że uy mnie w mieszkaniu jest już klapa bo brakuje ok.1/3 jak stwierdzili Ci od kablówki. Twierdzą też, że jest gdzieś 'uwalony' kabel antenowy pod tynkiem. I tu moja prośba... Jak sprawdzić gdzie taki kabel może być uszkodzony? Jest jakiś sposób oprócz kłucia ścian?

Pozdrawiam!
  • Helpful post
    Anonymous
    Anonymous  
  • Helpful post
    kris6661991
    Level 25  
    A nie lepiej na dole podać napięcie 12V i na drugim końcu sprawdzić stan? Czy po drodze nie ma zwarcia lub zbyt wielkiego oporu?
    Istnieje jeszcze sprawa prowadzenia kabla bo są miejsca o bardzo silnych zakłóceniach które silnie mogą wpływać na kabel.
    razal
    Level 11  
    Prowadzenie kabla z piwnicy może być kłopotliwe bo jest to budynek 4piętrowy i kable są zatynkowane.

Jest puszka na moim piętrze (brak łączenia - sam kabel idzie w puszce w stronę mojego mieszkania) przetnę mój kabel w puszce i zobaczę czy sygnał dochodzi na moje piętro (korytarz) - jeśli dochodzi 'OK' to znaczy że na mieszkaniu jest uwalony, jeśli nie to znaczy, że gdzieś między piwnicą, a moim piętrem. Wtedy niech administrator coś z tym robi.
  • Helpful post
    jatzek j
    Level 21  
    Siemanko.Z całym szacunkiem,aaallleee na początek jeżeli nie było nic ,,ruszane'' ,przełączane,kute to jedyna możliwość to albo,,przyszedł ''gryzoń i coś przekąsił ,albo ulewa[silna] ,,zalała''instalację.Bardzo ale to bardzo trudno aby coś bez powodu ,,siadło''.Nic nie kosztuje aby ,,zapuścić żurawia'[zapytać] sąsiadów o możliwe przeróbki.Dodatkowo zapytać sąsiadów z piętra o jakość obrazu.
    razal
    Level 11  
    Dzięki za podpowiedzi!

Budynek jest dopiero oddany do użytku i tak naprawdę nie ma jeszcze nikt kablówki oprócz nas - jedna rodzina ma polsat cyfrowy.

Ale mam ciekawostkę. Serwisant z kablówki był dwa razy. Sprawdzał sygnał i w piwnicy dwukrotnie 'OK' natomiast u mnie w mieszkaniu już kicha bo brakuje 1/3 sygnału :-(.

No i teraz ciekawostka.... Wczoraj do godziny ok. 12 był śnieg jak na początku, później telewizor był wyłączony. Po ponownym załączeniu ok. godziny 17 olśnienie... obraz jak marzenie na wszystkich kanałach oprócz TVP1,2, Polsat, TVPreg., TVN i TV4 - pozostałe żyleta. Po upływie 30min. znowu lipton, ale wydaje mi się, że i tak lepiej niż było na początku.

Może ktoś mi wytłumaczyć o co tu chodzi bo nie uśmiecha mi się kłuć dopiero wyremontowanego mieszkanka, żeby wymienić kabel pod tynkiem ;-)

Pozdrooo.
  • Helpful post
    niutat
    Level 36  
    Witam
    Jeśli znasz mniej więcej trasę tego przewodu to sprawdź czy ktoś przypadkiem nie wwiercił się w niego z jakimś kołkiem np. na obrazek.
    razal
    Level 11  
    Witam,
    znam, znam i wygląda na to że może być gdzieś uszkodzony jedynie w przedpokoju bo tylko tam było wiercone :-( ale z tego co wiem może też być gdzieś zagięty i to ponoć wystarczy aby były takie objawy.

Pytanie tylko takie jak znajde ew. uszkodzenie to wywalać cały kabel czy można go jakoś połączyć? Jaki to ma wpływ takie łączenie na jakość obrazu?

Pozdrawiam.
    niutat
    Level 36  
    Co do połączenia to spróbować zawsze można, ale TV to nie moja ; branża ; więc nie będę się wypowiadał.
    Gratuluję nowego mieszkanka :spoko:
  • Helpful post
    tyktyk
    Level 24  
    Znaleśc miejsce uszkodzenia przeciąć zarobić. Oba końce nakręcić złącze typu F
    na obu końcach. Połączyć przy pomocy tzw beczki.

Jak będzie za krutki kabelek to kawałek dołożysz i wtedy 4 f'ki i 2 beczki
    Pozrawiam
    razal
    Level 11  
    Ok dzięki za wypowiedzi i pomoc w rozwiązywaniu problemu. Teraz kolej na mnie i poszukiwania.... Napiszę co i jak jak zakończę temat i będzie można oglądać normalny obraz. A teraz punkty dla kolegów..

Pozdrooo
    razal
    Level 11  
    Znaleziona przyczyna...

Uwalony kabel u mnie w mieszkaniu - wiem już nawet w którym miejscu.

Muszę wykłuć ok. 3m kabla od gniazdka do uszkodzenia. Mam w związku z tym jeszcze jedno pytanko...

Kabel został uszkodzony w takim miejscu gdzie jest otwór od schodów na górne pomieszczenie i można by połączyć w trójnik za pomocą którego dodatkowy kabelek puszczę na górę. Czy potrzeba do tgo jakiegoś dodatkowego wzmacniacza (splitera) itp... ?? żeby nie pogorszyć sygnału na dole i żeby na górze było w miare OK ??

Pozdroooo
  • Helpful post
    Anonymous
    Anonymous  
  • Helpful post
    zetdeel
    Level 39  
    razal wrote:
    Kabel został uszkodzony w takim miejscu gdzie jest otwór od schodów na górne pomieszczenie i można by połączyć w trójnik za pomocą którego dodatkowy kabelek puszczę na górę.

Musisz kupić rozgałęźnik Signal R-2 http://www.dipol.com.pl/rozgaleznik_tv_dwudrozny_r-2_signal_R60102.htm. Nie kupuj żadnego badziewia w miejscowym sklepie! Na drugim końcu kabla musisz dać takie samo gniazdo abonenckie, jak to które masz już zainstalowane.
    razal
    Level 11  
    Witam,
    Dzięki wszystkim za pomocne wypowiedzi!

Wczoraj zlokalizowałem usterkę i faktycznie uszkodzeniu uległ kabel w ścianie. Najprawdopodobniej już w czasie ukladania przez instalatorów był uszkodzony kabel. Tak jak pisze kolega wyżej - uszkodzony był ekran (taka biała plastikowa obwoluta na samej miedzi). Sam drut miedziany miał ciągłość. Tak czy inaczej kabel zacząłem lokalizować kawałek po kawałku wykłuwając go ze ściany od strony gniazdka. Po wykłuciu ok. 1,5m długości okazało się że mam uszkodzenie :-)

Poszły 2xF + jedna 'beczułka' na to peszelek i reszta kabla nowego do gniazdka no i trochę gipsu ;-) . Wszystko działa i sygnał jest SUPER.

Dzięki za rady i pomoc.

POZDRROOOO