Witam! Wiem że istnieje już na tym forum wiele tematów o tym, ale myślę że istnieje potrzeba napisania jakiegoś porządnego kompendium na ten temat. Takiego które wyczerpało by w stopniu zaspokajającym temat naprawy przetworników, gdyż ja osobiście przeszukiwałem śieć i nie znalazłem żadnej konkretnej odpowiedzi na ten temat. Miło by było gdyby taki temat został przyklejony. Równierz mile widziane byłyby fotografię, gdyż temat ten jest dość trudny do opisania, chciałbym więć, abyście podzielili się swoimi doświadczeniami, sposobami, zaleceniami itp. na ten temat. Sam zamierzam niedługo zabrać się za naprawę 3 głośników (GDN25/60/1), mam zamiar zakupić 3 kompletne membrany (od STX'a), gdyż zawieszenia membran uległy skruszeniu się. Proszę więc o to abyście napisali jak demontować stare membrany, jak zdemontować resor dolny, jak to wszystko wycentrować, jak wymienić kompletną membranę z cewką itp.
Ja osobiście posiadam książkę pt. "Przetworniki Elektroakustyczne" z 1966r. w której jest napisane, że do klejenia używa się kleju kolodionowego, a do centrowania w trakcie klejenia zaleca się umieszczenie w szczelinie pasków preszpanu lub błony fotograficznej. Czy z dzisiejszego punktu widzenia istnieją jakieś inne sposoby, kleje, preparaty i inne materiały do tego? A temat napewno jest na czasie bo dziś mało kogo stać na zakup porządny nowych głośników, a naprawa jest dużo tańsza. Mam nadzieję, że temat się rozwinie. Pozdrawiam wszystkich!!
P.S Sorry za chaotyczną treść posta ale ja już mam taki styl
Ja osobiście posiadam książkę pt. "Przetworniki Elektroakustyczne" z 1966r. w której jest napisane, że do klejenia używa się kleju kolodionowego, a do centrowania w trakcie klejenia zaleca się umieszczenie w szczelinie pasków preszpanu lub błony fotograficznej. Czy z dzisiejszego punktu widzenia istnieją jakieś inne sposoby, kleje, preparaty i inne materiały do tego? A temat napewno jest na czasie bo dziś mało kogo stać na zakup porządny nowych głośników, a naprawa jest dużo tańsza. Mam nadzieję, że temat się rozwinie. Pozdrawiam wszystkich!!
P.S Sorry za chaotyczną treść posta ale ja już mam taki styl