Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

MemTest dlaczego wychodzą błędy pamięci na końcu testu ?

10 Cze 2008 14:59 3157 18
  • Poziom 18  
    Proszę o pomoc w wyjaśnieniu co jest nie tak.
    Spotykam już się któryś raz z takim problemem, ze w MemTest wychodzą błędy pamięci na końcu testy tzn. na końcowych MB pamięci
    Komputer:
    Pł. gł. Ecs k7s5a
    Athlon 1400
    512 RAM Elixir
    Zasilacz standardowe Blee
    Zrobiłem test kości Memtestem na tej ecs-e i wywaliło błędy.
    MemTest dlaczego wychodzą błędy pamięci na końcu testu ?
    Zrobiłem to samo potem tylko z inną płytą reszta to samo i test przeszedł pomyślnie
    Teraz pytanie:
    Czego to jest wina ?
    Oczywiste że płyty, ale którego układu?
    Czy możliwa jest naprawa czegoś takiego?
  • Spec od komputerów
    Może to być wina kontrolera pamięci który w przypadku tej płyty mieści się w mostku ale równie dobrze może to być wina zasilania pamięci na tej płycie.
  • Poziom 18  
    tronic1 napisał:
    Może to być wina kontrolera pamięci który w przypadku tej płyty mieści się w mostku ale równie dobrze może to być wina zasilania pamięci na tej płycie.

    Czy można zmierzyć jakoś te napięcia ?

    Znalazłem druga płytę, taką samą ale ma niestety poprzerywane ścieżki.

    Trzecia inna też jakaś lipna ECS K7VTA3 po podłączeniu zasilacz zaczął wydawać dziwne piski.
    Dodatkowo zauważyłem ze strasznie grzeją sie takie czarne coski
    MemTest dlaczego wychodzą błędy pamięci na końcu testu ? Dokładnie najbardziej ten po prawej.
    Może tą się da naprawić
  • Poziom 20  
    Będzie cieżko bo z tego co widzę to kondensatory też są do wymiany. Zauważ, że są wypukłe..
  • Poziom 18  
    ViP3R napisał:
    Będzie cieżko bo z tego co widzę to kondensatory też są do wymiany. Zauważ, że są wypukłe..


    Z kondensatorami dam sobie rade.
    Przećwiczone - na jednej z płyt wymieniłem 15 i płyta śmiga :D
    Teraz czas poszerzyć wiedzę o te czarne kwadraciki
  • Poziom 37  
    Tranzystory mosfet pracujące w przetwornicy DC/DC. Zależnie od tego na jaką są przeznaczone moc tak się i grzeją :)
  • Poziom 18  
    tronics napisał:
    Tranzystory mosfet pracujące w przetwornicy DC/DC. Zależnie od tego na jaką są przeznaczone moc tak się i grzeją :)


    Ale to chyba nie do końca jest normalne jak grzeją się do momenty ze następuje odbarwienie laminatu.
    Czy napuchnięte kondensatory mogą mieć wpływ na nagrzewanie się tych mosfetów ?
  • Poziom 20  
    Nie znam się aż tak dobrze na elektronice ale skoro to przetwornica DC/DC to kondensatory mogą mieć znaczenie. W końcu są to elektrolity, których zadaniem jest stabilizacja napięcia stałego. Jeśli są wypukłe to mogą już nie spełniać swojej roli co może mieć wpływ na pozostałe podzespoły.
  • Poziom 20  
    Wtrace swoje 3 grosze co do memtesta. Czytalem juz jakis czas temu o tym programie (i sam robilem nim testy) i bywalo tak, ze mialem i kilkadziesiat tysiecy (!!!) bledow zglaszanych przez ten program na pamieci, podczas gdy komputer dzialal normalnie (a raczej nie moglby przy tak duzej ilosci faktycznych bledow). Okazuje sie, ze memtest z racji dzialania dosc nisko na systemie czasami ma chyba jakies problemy z kompatybinoscia i cos chyba zle adresuje, przez co generuje bledy. Czytalem tez, ze bledy (wlasnie na athlonach, na niektorych konfiguracjach plyt i pamieci) sa generowane tylko w jakichs 2ch testach tego programu (nie pamietam dokladnie ktorych), nawet jezeli pamieci/plyta sa sprawne.

    Oczywiscie nie wykluczam, ze ram/plyta maja jakas wade, bo jezeli faktycznie tak jest, to program to zdiagnozuje. Podaje tylko to co czytalem, czyli ze nie ma co na 100% ufac temu programowi.
  • Poziom 16  
    whats_upp napisał:
    Zrobiłem test kości Memtestem na tej ecs-e i wywaliło błędy

    A próbował kolega testować innym programem na tym Ecs'ie - np. GoldMemory lub innym? Też wyświetla błędy?
  • Poziom 18  
    sander napisał:
    whats_upp napisał:
    Zrobiłem test kości Memtestem na tej ecs-e i wywaliło błędy

    A próbował kolega testować innym programem na tym Ecs'ie - np. GoldMemory lub innym? Też wyświetla błędy?


    Próbowałem co prawda nie pamiętam na której konf i było OK. Ale jutro jeszcze raz sprawdzę żeby lipy nie było 3 rożnymi programami.

    Dodano po 5 [minuty]:

    XaFFaX napisał:
    Okazuje sie, ze memtest z racji dzialania dosc nisko na systemie czasami ma chyba jakies problemy z kompatybinoscia i cos chyba zle adresuje, przez co generuje bledy.


    Nie wiem czy kolega ma na myśli wersie pod Windowsa
    Ale dodam ze sprawdzam tzn. testuje programami z płyty boot-owalnej
  • Poziom 37  
    whats_upp napisał:
    tronics napisał:
    Tranzystory mosfet pracujące w przetwornicy DC/DC. Zależnie od tego na jaką są przeznaczone moc tak się i grzeją :)


    Ale to chyba nie do końca jest normalne jak grzeją się do momenty ze następuje odbarwienie laminatu.
    Czy napuchnięte kondensatory mogą mieć wpływ na nagrzewanie się tych mosfetów ?


    Spotkalam sie z czyms takim w plytach Asrock i ECS, w jednym Asrocku nawet bylo tak ze te tranzystory sie tak przegrzaly ze stracily styk z plytka i plyta padla.
    Najlepsze co mozesz zrobic to wymienic kondensatory i poprawic lutowanie tych elementow - zwykla lutownica transformatorowa i sporo cyny i topnika zalatwi sprawe.
    Zabawa w radiatorki itp wedlug mnie nie ma sensu.
    MemTest dlaczego wychodzą błędy pamięci na końcu testu ?
    Proszę poprawić. TONI_2003

  • VIP Zasłużony dla elektroda
    XaFFaX napisał:
    Wtrace swoje 3 grosze co do memtesta. Czytalem juz jakis czas temu o tym programie (i sam robilem nim testy) i bywalo tak, ze mialem i kilkadziesiat tysiecy (!!!) bledow zglaszanych przez ten program na pamieci, podczas gdy komputer dzialal normalnie (a raczej nie moglby przy tak duzej ilosci faktycznych bledow). Okazuje sie, ze memtest z racji dzialania dosc nisko na systemie czasami ma chyba jakies problemy z kompatybinoscia i cos chyba zle adresuje, przez co generuje bledy. Czytalem tez, ze bledy (wlasnie na athlonach, na niektorych konfiguracjach plyt i pamieci) sa generowane tylko w jakichs 2ch testach tego programu (nie pamietam dokladnie ktorych), nawet jezeli pamieci/plyta sa sprawne.

    Podaje tylko to co czytalem, czyli ze nie ma co na 100% ufac temu programowi.


    A ja to potwierdzam.

    Nie wierzę Memtestowi od kiedy dostałem do serwisu IBM NetVista.
    Płyty były na i810 i wszystkie pamięci jakie testowałem wykazywały błędy.

    Po uruchomieniu GoldMemory pamięci nie wykazywały żadnych błędów !

    Wymieniałem w tych płytach kondensatorki niezliczoną ilość razy i sprawdzałem ich potem sporo.
    Memtest na nich niestety poległ i od tego czasu o nim zapomniałem :)
  • Poziom 20  
    Cytat:
    XaFFaX napisał:
    Okazuje sie, ze memtest z racji dzialania dosc nisko na systemie czasami ma chyba jakies problemy z kompatybinoscia i cos chyba zle adresuje, przez co generuje bledy.


    Nie wiem czy kolega ma na myśli wersie pod Windowsa
    Ale dodam ze sprawdzam tzn. testuje programami z płyty boot-owalnej


    Przez 'system' mialem tu na mysli komputer jako calosc :), a nie system operacyjny. To faktycznie moglo wprowadzic w blad ;). A oczywiscie korzystalem rowniez z wersji bootowalnej tego programu (mialem chyba wersje dzialajaca z dyskietki o ile to cos zmienia ;) ). Odpalalem tez ten program niedawno (w sumie z ciekawosci a nie dla testow) z plyty instalatora SuSe 10.3.
  • Poziom 18  
    XaFFaX napisał:
    ...Czytalem juz jakis czas temu o tym programie (i sam robilem nim testy) i bywalo tak, ze mialem i kilkadziesiat tysiecy (!!!) bledow zglaszanych przez ten program na pamieci, podczas gdy komputer dzialal normalnie (a raczej nie moglby przy tak duzej ilosci faktycznych bledow)...


    Kolego mógłby działać.
    Memtest zapisuje niekorzystne w punktu widzenia ram-u układy danych po czym przenosi go z sektora na sektora. W normalnych warunkach pamięć ram nie jest tak intensywnie eksploatowana dzięki czemu komputer może działać poprawnie mimo że ram jest uszkodzony.
    Czasem przy serwisowaniu komputera taki programik może się przydać, szczególnie jeśli nie można podmienić kości na inną w celu sprawdzenia.
    Oczywiście jak każdy program ten nie jest doskonały i nie mysi współpracować z każdym zestawem , ale proszę sobie sprawdzić wersję memtesta może pomóc. ;)
  • Poziom 18  
    tronic1 napisał:
    Napięcie oczywiście można zmierzyć
    http://pinouts.ru/Memory/dimm_184p_pinout.shtml .


    Mam nadzieje ze na jednym wystarczy sprawdzić czy trzeba na wszystkich doprowadzeniach ?
    Na jednym sprawdziłem i jest 2.52 V
    z zasialcza idzie na
    12 - 12.68V
    5 - 5.05V

    Dodano po 29 [minuty]:

    Alana napisał:
    whats_upp napisał:
    tronics napisał:
    Tranzystory mosfet pracujące w przetwornicy DC/DC. Zależnie od tego na jaką są przeznaczone moc tak się i grzeją :)


    Ale to chyba nie do końca jest normalne jak grzeją się do momenty ze następuje odbarwienie laminatu.
    Czy napuchnięte kondensatory mogą mieć wpływ na nagrzewanie się tych mosfetów ?


    Najleprze co mozesz zrobic to wymienic kondensatory i poprawic lutowanie tych elementow - zwykla lutownica transformatorowa i sporto cyny i topnika zalatwi sprawe.


    A jak zamienię te mosfety oznaczone (K3296 24M) Na (K3296 19M)
    będzie to grało ?

    Dodano po 1 [godziny] 52 [minuty]:

    Sprawdziłem na oryginalnej konfiguracji trzema prog
    1. DocMemory 3.1 - wywaliło bledy
    MemTest dlaczego wychodzą błędy pamięci na końcu testu ?

    2. GoldMemory 5.07 - zawiesil sie

    3. MemTest 2.00 - błedy
    sytuacja jak wcześniej

    Teraz wziąłem płytę ECS K7VTA3 tą co miała popuchnięte kondensatory
    MemTest dlaczego wychodzą błędy pamięci na końcu testu ? :D
    Przylutowałem wszystkie napuchnięte i polutowałem jeszcze raz mofety
    MemTest dlaczego wychodzą błędy pamięci na końcu testu ?
    Na razie wygląda ze jest OK !
    Ten zaznaczony czerwonym nie był polutowany bo miałem słabe dojście do niego. Lutowałem Oporową 30W
    Jak przejdzie test to postawie system i pomęczę już pod systemem
  • Poziom 18  
    NO i system postawiony ale dalej coś nie gra

    Jak chce puścić jakiś test na grafikę np 3DMark to gaśnie monitor. Po teście się zapala. Sprawdzałem na 2 rożnych monitorach. Sterowniki wyły pierwsze od Windowsa drugie ze strony producenta. Ale po od producenta wywala BSoD
    Karta to Gigabyte GV-R925128DE
    Może macie jakiś sugestie ?
  • Poziom 37  
    Sprobuj omegadrivers w wersji nie nowszej niz 3.8.2.52 - nazwa pliku rad_w2kxp_omega_38252.exe
    Nowsze nie maja juz wsparcia dla kart z rodziny 92xx i slabszych stad BSOD.
    Czy masz mozliowsc sprawdzenia tej karty w innym komputerze albo innej karty w tej maszynie?
    Jakim zasilaczem to cudo zasilasz?