Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.
    Asan
    Level 11  
    Postanowilem , ze jednak kupie jakis mikrofon pojemnosciowy :roll: W kazdym sklepie muzycznym polecaja mi pojemnosciowe mikrofony do nagrywania... czy jesli kupilbym lepsza karte muzyczna i mikrofon pojemnosciowy to obyloby sie bez przedwzmacniacza? Jeden ze sprzedawcow w sklepie muzycznym powiedzial, ze ten mikrofon ma swoje wlasne zasilanie (trzeba wlozyc baterie) i ze nie musze kupowac zadnych przedwzmacniaczy :roll: powiedzial, ze musze kupic sobie tylko lepsza karte muzyczna... mowil, ze jesli kupie mikrofon pojemnosciowy i bede mial te karte(albo jakas inna) to niczego wiecej nie bede potrzebowal. Sprzedawca w drugim sklepie z kolei powiedzial, ze bez przedwzmacniacza sie nie obejdzie... co wiecej mowil zebym kupil taki za 500 zl bo takie tanie na nic sie nie zdaja i jesli chce kupic jakis tani przedwzmacniacz to szkoda kupowac jakis dobry mikrofon :roll:
    Jestem zakrecony na maksa... :roll:
    Jobej
    Level 18  
    Ja również polecam Ci dodatkowo przedwzmacniacz do mikrofonu z EDW 1\2004. Naprawdę jest świetny do nagrywania z różnymi typami mikrofonów.(Sam sprawdzałem ma różnych urządzeniach do nagrywania.) :D :D :D
    Asan
    Level 11  
    A na jakiej zasadzie dzialaja mikrofony pojemnosciowe? Czy taki mikrofon mozna normalnie podlaczyc do komputera i bedzie spelnial swoja funkcje czy trzeba zakupic dodatkowo jeszcze jakies urzadzenia wspomagajace? :roll:
    Jobej
    Level 18  
    Mikrofony te działają na zasadzie zmiany pojemności kondensatora, specjalniej konstrukcji, zmieniając pojemność pod wpływem zmiennego ciśnienia elektrycznego. Zmiany pojemności powodują powstanie zmiennych ładunków elektrycznych. 8O Mikrofon ten wymaga dodatkowego zasilania stałego w celu spolaryzowania elektrod. wystarczy do niego przedwzmacniacz z wewnętrznym zasilaniem +48 V. 8O Większość przedwzmacniaczy jest dostosowana do tego typu mikrofonów i zawiera wbudowany włączany zasilacz do tych mikrofonów. :)
    seradam
    Level 17  
    Ta teoria o mikrofonie pojemnościowym który działa bez przedwzmacniacza to jakaś bzdura. Mam kilka takich mikrofonów i jakoś nie zauważyłem żeby były głośniejsze. Podstawowa różnica w działaniu tych mikrofonów jest taka że pojemnościowy lepiej od dynamicznego przenosi dolne pasmo w większej odległości od źródła sygnału ( co tobie nie jest potrzebne bo mic będzie przy bębnie). A przeważnie jeszcze są bardziej czułe co może cie zmusić do odsunięcia mikrofonu od bębna co z kolei skutkuje większą ilością śmieci z otoczenia. A jak masz wątpliwości to poszukaj stron polskich zespołów rockowych często można tam znaleźć rider techniczny na koncerty z opisem jakie mikrofony na jaki instrument oni sobie życzą . To daje dosyć jasny wybór. A moja rada lepiej kupić coś co można będzie później sprzedać i na co będą chętni a nie coś co zalega w sklepie muzycznym.
    Proponuje
    1 idź do sklepu niech ci podłączą kilka mikrofonów pod jakiś sprzęt na zerowych ustawieniach na gałkach i posłuchaj ty wiesz jakiego brzmienia oczekujesz .
    2 nie opieraj się na jednej opini sprzedawcy.
    3 wynegocjuj że jak mikrofon nie spełni twoich oczekiwań to będziesz mógł go oddać lub wymienić.
    4 i najważniejsze sprzedawca chce przede wszystkim zarobić!!!
    Może to coś pomoże
    strona o bębnach
    i to
    Asan
    Level 11  
    Dzieki To juz troszke jestem madrzejszy :roll: Pare dni temu wpadlo mi 400 zl i tak sie zastanawiam na spozytkowaniem tych pieniedzy. Nie bardzo jeszcze wiem czym rozni sie mikser od przedwzmacniacza. Znalazlem taki tani mikser w internecie, kosztuje 400 zl :

http://sound-lab.com.pl/product_info.php?cPath=68&products_id=146

radzilibyscie kupic ten mikser? nadaje sie do moich potrzeb? a moze ja nie potrzebuje miksera? powinienem kupic przedwzmacniacz czy mikser i czym one sie roznia? ten mikser ma wbudowany przedwzmacniacz i ma zasilanie fantomowe, czyli moglbym podlaczyc pojemnosciowke?

aha z czasem pewnie nagrywal bede na wiecej niz jednym instrumencie.. beda to np dwa bebny albo beben i jakies przeszkadzajki ( np marakasy czy inne grzechotki) czy do nagrywania wiecej niz jednego instrumentu bardziej nadaje sie mikrofon pojemnosicowy niz dynamiczny?

co myslicie mam kupic ten mikser za 400 zl i do tego mikrofon pojemnosciowy za 300 zl? to wystarczy? gdy kupie te rzeczy nie zostanie mi juz na lepsza karte dzwiekowa... a moze miksera nie bede potrzebowal. moze kupic jakas pojemnosciowke i do tego powiedzmy przedwzmacniacz za 70 zl i lepsza karte dzwiekowa? zawsze bym troszke zaoszczedzil... a jesli mam kupowac mikser to ten tanszy za 330 zl nie wystarczylby?

dzieki za informacje i linki
    Asan
    Level 11  
    To moze zapytam inaczej... Gdybyscie mieli do rozdysponowania 800 zl i chcieli nagrywac na komputerze w warunkach domowych rytmy na bebnie (djembe) majac zintegrowana karte dzwiekowa avance Ac 97 for via(R) Audio Controller to jak podzilelilibyscie wspomniana sume i na co przeznaczylibyscie ja konkretnie? Byloby milo gdybyscie podali konkretne ceny i okreslone proponowane urzadzenia, ktore kupilibyscie na moim miejscu. :roll: