Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Ricoh Aficio 1018 - brak połączenia z kartą sieciową

bujac 13 Cze 2008 01:33 2569 8
  • #1 13 Cze 2008 01:33
    bujac
    Poziom 10  

    Witam wszystkich,kopiarka jak w temacie zainstalowany moduł wydruków razem z kartą sieciową , po LPT drukuje bez problemu natomiast po podłączeniu sieci nie ma komunikacji pomiędzy kompem, a kopiarką.Maszyna widzi zainstalowaną kartę sieciowa jednak w miejscu gdzie powinny być podane ustawienia sieci czyli IP,maska itd cały czas widnieje napis "initializing",a z poziomu kopiarki wchodząc w ustawienia drukarki funkcja"ustawienia sieci" jest nieaktywna i nie można w nią wejść , czy któryś z kolegów ma może receptę jak rozwiązać ten problem? Dodam,że na przedniej klapie kopiarki jest wpisany adres IP ,ale na wydrukowanej stronie konfiguracyjnej niestety go brak i tylko ciągle napis 'initializing",reset drukarki z poziomu kopiarki tez nie przynosi żadnego efektu tak samo jak próby zmiany ustawień sieci w kompie,czyżby sieciówka nadawała sie do kosza czy jednak można coś z tym zrobić? Będę wdzięczny za jakieś wskazówki.

    0 8
  • #2 13 Cze 2008 08:39
    cefram
    Poziom 29  

    Witam

    A w jak świecą diody na karcie (czerwona i zielona)?
    Zrób tak - wyjmij cały kontroler potem odszukaj na nim pinów ze zworkami o nazwie P4 i zworkę w pinach OP2 przestaw na drugą pozycję. Potem zamontuj ponownie kontroler i nie podpinaj sieci. Włącz maszynę - zielona kontrolka na karcie zamruga trzy razy i potem obie kontrolki będą migać naprzemiennie - wtedy wyłączasz kopiarkę i ponownie demontujesz kontroler i wracasz ze zworką na początkowe ustawienie. Po tej operacji nvram będzie wyczyszczony i jeśli karta jest sprawna to powinna wstać.

    Pozdrawiam

    0
  • #3 13 Cze 2008 18:59
    bujac
    Poziom 10  

    Witaj "cefram" !!!

    Po włączeniu kopiarki i bez podpiętego kabla sieciowego zielona dioda mrugnie 4 razy i póżniej świeci na stałe,zrobiłem tak jak opisywałes w poprzednim poście czyli przestawiłem zworki OP2 i zamontowałem karte na początku zielona dioda mrugnęła 4 razy i zaświeciła się na stałe po jakiś 30 sekundach zamrugała 3 razy i mrugnęła druga dioda - u mnie ma kolor żółty-póżniej około jednej minuty przerwy znowu mrugnięcie 3 razy zielona i raz zółta i tak co minutę,wymontowałem kartę zmieniłem zworkę do pierwotnej pozycji i włączyłem maszynę, cały czas procedura jest taka sama czyli na początku 4 mrugnięcia przerwa póżniej 3 razy zielona,1 żółta i tak cały czas czyli tak jak gdyby karta wogóle nie reagowała na zmianę tej zwory,ustawienia sieci są cały czas nieaktywne,a na wydruku w miejscu gdzie powinny być parametry sieci widnieje napis "initializing",masz może pomysł co dalej z tym fantem zrobić,pozdrawiam.

    0
  • #4 13 Cze 2008 20:00
    salut
    Poziom 20  

    Czy dołożyłeś jej dodatkowej pamięci? I ile?

    0
  • #5 13 Cze 2008 22:12
    cefram
    Poziom 29  

    Witam

    Niestety ale ja bym stawiał na uwaloną kartę sieciową. Wypnij ją, wyczyść wszystkie styki - jakimś delikatnym papierem ściernym i zobacz czy poskutkowało. Masz możliwość podmienić samą kartę ?

    Pozdrawiam

    0
  • #6 14 Cze 2008 17:56
    bujac
    Poziom 10  

    Dokładałem dodatkową pamięć 32 MB więc razem było 48 MB na karcie i też bez zmian,na razie nie mam drugiej takiej karty sieciowej może w przyszłym tygodniu uda mi się ją sprawdzić na innym kontrolerze,wymontuję ja po raz kolejny i posprawdzam styki,ale wstępnie nie wyglądało żeby były w jakiś sposób zabrudzone,czy te karty można w jakiś sposób przeprogramować?

    0
  • #7 15 Paź 2008 18:17
    Leszkojunior
    Poziom 1  

    Jesli mozna to przy okazji tego tematu zapytac chcialem jak nalezy polaczyc kopiarke ricoh 1018d do komputer, dodam ze kopiarka ma wbudowana karte sieciowa i po podpieciu do komputera co mam zrobic poprosze o inf w jak najprostrzej postaci aha i pomozcie co nalezy sciagnac tzn jakie sterowniki i jakie oprogramowanie. Z gory dziekuje

    0
  • #8 15 Paź 2008 18:48
    salut
    Poziom 20  

    Sterowniki masz na stronie ricoha a podłączyć ją możesz po LPT albo usieciowić.

    0
  • #9 15 Paź 2008 21:04
    tomasz.sta
    Poziom 15  

    Jeżeli włączysz kopiarke ustawienia sieci nie są aktywne od razu trzeba odczekać niewiem z 10 minut. Ja miałem podobny problem jeżeli po 10 min ustawienia sieci są nieaktywne masz zwaloną kartę sieciową. Pozdrawiam

    0