Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

jak wysterować wzmacniacz na quasic komplementarny KD502

mariooooo88 13 Jun 2008 13:44 5163 7
    mariooooo88
    Level 12  
    Witam zbudowałem wzamcniacz według schematu zamieszczonego ponizej i mam pytanko jak go wysterować aby nie uszkodzić tranzystorów chodzi mi o sam sposób. wiem ze trzeba podłączyć zarówke na wejściu i Amperomiez ale dalej nie wiem jak postepowac. Na jaki poziom poboru prądu ustawic aby działał prawidłowo. POMOCY.
    elek555
    Level 37  
    Sprawdzasz zero napięcia stałego na wyjściu , bez sygnału. Ustawiasz prąd spoczynkowy (dla 2 par KD502 około 50-60mA). Jeśli jest normalnie-to zapinasz głośnik. Najszczęśliwszy układ to nie jest ale czegoś nauczy. Oczywiście żadnych żarówek i sterujesz np. z walkmana lub MP3!
    Quarz
    Level 43  
    mariooooo88 wrote:
    Witam zbudowałem wzamcniacz według schematu zamieszczonego ponizej i mam pytanko jak go wysterować aby nie uszkodzić tranzystorów chodzi mi o sam sposób. wiem ze trzeba podłączyć zarówke na wejściu i Amperomiez ale dalej nie wiem jak postepowac. Na jaki poziom poboru prądu ustawic aby działał prawidłowo. POMOCY.
    Zacznijmy od tego, iż powyższy schemat jest niedopracowany... :!: :cry:
    W bardzo ważnym miejscu zbrakło rezystora, o w tej części:
    w szereg regulacyjnym reostatem - 4,7 - powinien być włączony rezystor o wartości 1.. :idea: :D
    Przecież zerowa wartość rezystancji pomiędzy bazą a emiterem tranzystora BC337 nigdy nie będzie miała miejsca, ponieważ spowoduje to zablokowanie tego tranzystora a w sumie nadmierny wzrost prądu spoczynkowego komplementarnej pary tranzystorów wyjściowych.
    mariooooo88
    Level 12  
    Quarz wrote:
    mariooooo88 wrote:
    Zacznijmy od tego, iż powyższy schemat jest niedopracowany... :!: :cry:
    W bardzo ważnym miejscu zbrakło rezystora, o w tej części:
    w szereg regulacyjnym reostatem - 4,7 - powinien być włączony rezystor o wartości 1.. :idea: :D
    Przecież zerowa wartość rezystancji pomiędzy bazą a emiterem tranzystora BC337 nigdy nie będzie miała miejsca, ponieważ spowoduje to zablokowanie - w sumie - komplementarnej pary tranzystorów wyjściowych - praktycznie zerowa wartość ich prądu spoczynkowego.

Czyli powinienem dołożyć ten rezystor tuż obok potencjometru i dopiero wtedy ustawić prąd spoczynkowy. Aby się nie pomylić, trochę to śmieszne, ale zapomniałem, w których punktach mam podłączyć amperomierz, aby pomierzyć prąd spoczynkowy?? :cry:

Z góry dziękuję. :D
  • Helpful post
    elek555
    Level 37  
    Amperomierz masz mieć włączony oczywiście szeregowo np. między plus kondensatora "dodatniego" zasilacza a kolektory górnych KD
    Gdyby chciał się wzbudzać -zwiększ pojemność kondensatora szeregowego z rezystorem do masy na wyjściu. Nawet do 100nF. Dzielnika przy bazie BC337 na razie nie zmieniaj. Powinien z grubsza wystarczyć.
    mariooooo88
    Level 12  
    Dzięki... Jak tylko bede miał czas biorę sie do prac! Gdybym czegos jeszcze nie wiedział to bede pytał
    Ozzy_187
    Level 10  
    Mam takie pytanie czy to schemat zamieszczony przez użytkownika "janek11389" w temacie piecyk kitarowy dla każdego. Z góry dziekuje za odpowiedź