Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Projektor z MP4 - pytania

kizdi 14 Jun 2008 10:40 4153 11
    kizdi
    Level 14  
    Witam. Zamierzam zrobić projektor z mp4. Narazie mam 2 rzutniki tekstowe (krokus i krytar) i chciałbym użyć ktróryś z nich (fotki niżej). Mp4 będzie podłączone cały czas pod stary komputer. Mam pytanie czy można zrobić tak żeby mp4 wyświetlało na bieżąco to co na komputerze, albo możliwość podłączenia np. dvd. Może dałoby się zrobić jakiś konwenter. Jeśli macie jakieś pomtysły jakby to można było zrobić - piszcie :)

Kuniarz
    Moderator of Designing
    Obawiam się kolego że po pierwsze nie podłączysz takiego wyświetlacza do komputera albo DVD, po drugie to ma rozdzielczość w porywach 320 x cośtam, wiec uzyskany obraz byłby delikatnie mówiąc... nieczytelny.
    kizdi
    Level 14  
    Rozdzielczość mi na razie nie przeszkadza tylko chodzi żeby coś oglądać. A jeszcze takie pytanie: mam z tyłu tego wyświetlacza od mp4 taką srebrną powlokę to jest chyba od podświetlenia, jak można ją ściągnąć bo próbowałem zdrapywać ale strasznie ciężko?

https://obrazki.elektroda.pl/84_1213435865.jpg
    obrazek wyświetlacza od tyłu
    kizdi
    Level 14  
    A może tak sie zapytam. Jaki polecilibyście dobry wyświetlacz z jakiejś komórki oraz żeby można go było podpiąć pod karte graficzną?
    Kuniarz
    Moderator of Designing
    Obawiam się, że bez układu konwertera o dużym stopniu skomplikowania (i wysokiej cenie) to będzie niemożliwe. Taniej i szybciej będzie kupić tani telewizorek LCD (taki jak do samochodu np.) i to jego użyć jako dawcę organów do projektora.
    kizdi
    Level 14  
    a matryce z aparatów?
    Kuniarz
    Moderator of Designing
    To samo, taka matryca wymaga odpowiedniego kontrolera, kontroler pobiera dane najczęściej z RAMu, RAM zapisuje treścią mikrokontroler aparatu, a w Twoim przypadku jeszcze coś musi konwertować sygnał VGA albo COMPOSITE na coś co zrozumie mikrokontroler... przykro mi, ale brniesz w ślepą uliczkę ;-)
    kizdi
    Level 14  
    Ok, ale dzięki za info
    pershing1
    Level 11  
    Używałem kiedyś programu na noki z symbianem, dzięki któremu można było sterować komputerem za pośrednictwem telefonu i na ekranie telefonu było widać to co na monitorze komputera. Można było też zoomować. Tylko na potrzeby filmu to chyba za wolne będzie.
    kizdi
    Level 14  
    Zrezygnowałem z komórki i aparatu, projektor robie z matrycy 7". Kupiłem już soczewke fresnela i obiektyw EDAR. Chce zakupić też takie dvd przenośne i mam problem czy takie zwykłe wystarczy czy będe musiał kupić jakieś lepsze o lepszej rozdzielczości? Czy matryca o rozdzielczości 400 coś na 200 coś wystarczy?
    pyton
    Level 21  
    Witam

Niech kolega poczyta... lektura na resztę dnia:

https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic407130.html

Na allegro można kupić już używane działające projektory za niewielka cenę z lampą na wykończeniu... lub wykończoną. Wystarczy takowy przerobić na tanią lampę, czyli kolejnych kilka chwil czytania:

https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic377129.html

I naprawdę niewielkim kosztem można mieć profesjonalny sprzęt.

Powodzenia
    kizdi
    Level 14  
    Jeżeli mam obiektyw f200/3,5 to do jakiej wielkości matryce moge wykorzystać, tylko do 7"?