Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Oregon Scientific TP-388 - szukam instrukcji

em1il 14 Cze 2008 12:20 2166 5
  • #1 14 Cze 2008 12:20
    em1il
    Poziom 9  

    Szukam instrukcji obsługi do tej krótkofalówki :)
    I jeżeli można też odwiecznego problemu z miganiem na ekranie UL
    i powiększeniem się ilości kanałów...
    Nie jestem zbyt dobry w elektronice i nie chcę grzebać w układach scalonych

    0 5
  • #2 16 Cze 2008 12:23
    pan_deejay
    Poziom 20  

    Czesc. Instrukcje posiadam ale nie znajdziesz w niej rozwiazania problemu z migajacym "UL" - to oznacza ze petla syntezy sie nie synchronizuje- probowalem wszelkich kombinacji klawiszy jakie mi przyszly do glowy ale nie moglem znalezc wejscia do jakiegokolwiek menu serwisowego :-(



    Zgodnie z punktem 15 regulaminu, proszę poprawić post.
    Użyj przycisku Oregon Scientific TP-388 - szukam instrukcji przed wysłaniem postu. Nie kasować wpisu. /c2h5oh/



    Przepraszam ale brak w moim komputerze polskich diaktytykow ( nie moge miec) wiec nie moge poprawic posta. / pan_deejay

    0
  • #3 16 Cze 2008 13:33
    em1il
    Poziom 9  

    Ale tylko w jednej coś takiego się robi czy w obu u ciebie??
    bo u mnie się to pojawiło gdy chciałem zasilacz podłączyć

    0
  • Pomocny post
    #4 16 Cze 2008 15:51
    pan_deejay
    Poziom 20  

    Ja swoje juz w takim stanie dostalem- widocznie usterka pojawia sie w tych modelach czesciej. "Zwiekszenie sie" ilosci kanalow wiaze sie migajacym symbolem "UL" - radyjko ma mozliwosc wyboru (ustawiane przez producenta): PMR 8 kanalow,446MHz lub GMRS/FRS 20 kanalow ~467 MHz w Polsce niedozwolone - pewnie radia posiadaja jakis feler ktory powoduje samoczynne przelaczanie sie trybu pracy. Przestawia sie sam procesor natomiast obwody radiowe sa nadal nastrojone na 446MHz i dlatego mamy na wyswietlaczu "UL" co oznacza brak synchronizacji syntezy czestotliwosci a co za tym idzie brak odbioru i nadawania- napisalem najprosciej jak moglem abys mogl pojac na czym polega uszkodzenie.
    Reasumujac: trzeba zmusic radio jakims sposobem aby znow zechcialo pracowac w trybie PMR.
    Moze robi sie to kombinacja klawiszy (czesto spotykany sposob) i wlaczeniem radia
    albo tez przeprogramowaniem EEPROM-u znajdujacego sie w srodku.
    Mam jeszcze pomysl ze moze trzeba zresetowac procesor (jak?)

    To wszystko co wiem w temacie Oregon PMR .


    Zgodnie z punktem 15 regulaminu, proszę poprawić post.
    Użyj przycisku Oregon Scientific TP-388 - szukam instrukcji przed wysłaniem postu. Nie kasować wpisu. /c2h5oh/



    Przepraszam ale brak w moim komputerze polskich diaktytykow ( nie moge miec) wiec nie moge poprawic posta. / pan_deejay

    0
  • #5 18 Cze 2008 08:12
    em1il
    Poziom 9  

    Mi się już zepsuło do końca, bo coś z wyświetlaczem się stało i nie ma cyfr tylko jakieś dziwne znaki i symbole blokady, baterii itp wszystkie widać.

    0
  • #6 18 Cze 2008 10:19
    pan_deejay
    Poziom 20  

    Jak znajde troche czasu to postaram sie pogrzebac w swoich PMR-ach i moze cos sie uda zrobic. Prawde mowiac to spisalem je na straty i zapomnialem gdzie leza ale swoim postem zmotywowales mnie do odgrzebania radyjek.Jak cos z nich "wydusze" to dam znac.


    P.S.
    Przepraszam ale brak w moim komputerze polskich diaktytykow ( nie moge miec) wiec nie moge poprawic posta. / pan_deejay

    0