Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Stolarka kolumnowa- krótkie pytania

bucowski 14 Jun 2008 17:23 1796 8
    bucowski
    Level 21  
    Podejrzewam, że te pytania już nie raz zadano na elektrodzie.
    Moderatorze - jeśli uznasz ten post za zbędny - usuń lub przeklej go, proszę.

Zbiór pytań, które mogą być pomocne przy zaplanowaniu prac stolarskich.
    Chodzi oczywiście o budowę basów.

1. Jakie drewno?
    a) Płyta wiórowa mielona,
    b) płyta klejona z plastrów,
    c) lite drewno (np sosna).
    d) inne

2. System łączenia dwóch płyt na 90' (narożniki).
    Jaki jest najbardziej optymalny?
    Liczy się akustyka i parametry mechaniczne.

a) klej + kołki drewniane
    b) klej + listwa wewnątrz narożnika,
    c) klej + drewnowkręty + listwa wewnątrz - słyszałem, że skręcanie płyt wkrętami tragicznie brzmi, ale nie wiem dlaczego..
    d) Scinanie krawędzi na 45' + listwa + kołki rozporowe.

3. Jaki klej ?
    Elastyczny, czy twardy. Chyba elastyczny.
    Co myślicie o klejach typu Wikol, ale szybkoschnących ?

/michal

Moderated By Artur k.:

Dlaczego kolega nie czyta opisów działów?
    Przeniosłem z: "DIY Akustyka"

• Helpful post
    SP2UKP
    Level 15  
    bucowski wrote:
    1. Jakie drewno?
    a) Płyta wiórowa mielona,
    b) płyta klejona z plastrów,
    c) lite drewno (np sosna).
    d) inne

Opcja a) najlepiej HDF.

bucowski wrote:
    2. System łączenia dwóch płyt na 90' (narożniki).
    Jaki jest najbardziej optymalny?
    Liczy się akustyka i parametry mechaniczne.

a) klej + kołki drewniane
    b) klej + listwa wewnątrz narożnika,
    c) klej + drewnowkręty + listwa wewnątrz - słyszałem, że skręcanie płyt wkrętami tragicznie brzmi, ale nie wiem dlaczego..
    d) Scinanie krawędzi na 45' + listwa + kołki rozporowe.

Znowu a) :-). Chodzi o rozchodzenie się dźwięku w obudowie. Elementy o zdecydowanie innej gęstości, sztywności powodują powstanie węzłów i niekorzystną pracę obudowy.

bucowski wrote:
    3. Jaki klej ?
    Elastyczny, czy twardy. Chyba elastyczny.
    Co myślicie o klejach typu Wikol, ale szybkoschnących ?

Wikol jest OK, a czemu szybkoschnący?

Pozdrawiam
  • Helpful post
    mskojon
    Level 31  
    1. Nie HDF tylko MDF, hdf to płyta z jakich robi się plecy do biurka.

Plyty łączysz pod kątem 90', bez żadnych tam kołków i dziwadeł, najważniejsze żeby płyty były równe i równo sklejone. Kleić najlepiej wikolem, kleju nie żałować, nadmiar zawsze wypłynie i można go wytrzeć. Potem należy dociągnąć wkrętami żeby krawędzie przylegały jak najlepiej do siebie. Ew. można skrzynkę oblecieć od środka silikonem jeśli ma sie wątpliowści co do jej szczelności.
    Z tym że po silikonowaniu najlepiej poczekać przez noc z montażem głośników, ponieważ silikon schnie odparowując rozpuszczalniki i mogą one uszkadzać zawieszenie głośników.

A o tych tragicznie brzmiących wkrętach to chyba na jakimś audiofilskim forum wyczytałeś :)
    bucowski
    Level 21  
    A dodam, ze chodzi o obudowę około 30L i 100L
    mskojon wrote:

A o tych tragicznie brzmiących wkrętach to chyba na jakimś audiofilskim forum wyczytałeś :)

Oooo jak mnie ucieszyłeś!!
    :)
    Miło, bo ostatnio też robiłem na wkretach i bylem zadowolony z wytrzymalosci i faktu braku konicznosci stosowania ogromnych ścisków stolarskich.

Dziękuję za odpowiedź, "pomógł wszystkim".
  • Helpful post
    Pawel S.
    Level 39  
    Quote:
    Nie HDF tylko MDF, hdf to płyta z jakich robi się plecy do biurka.
    chyba niewiesz co jest co. MDF to plyta o SREDNIEJ gestosci a HDF to plyta o DUZEJ gestosci. tak wiec mozna stosowac obie.
    a z HDFu robi sie tez np panele podlogowe ;]

dobor plyty i sposobu laczenia zalezny jest od przeznaczenia skrzynki.
    na kolumny domowe stosuje sie plyte wiorowa (najtansze) lub MDF. MDF jest ok 1,5-2x drozszy niz plyta wiorowa ale za to znakomicie sie to obrabia ;)
    domowe kolumny niesa przenoszone i niesa narazone na jakies obciazenia wiec spokojnie wystarczy sam klej. nawet nietrzeba sciskow stosowac - wystarczy lekko obciazyc.
    klej wikolowy sprawdza sie tutaj bardzo dobrze i jak masz dobrze plyty dociete to nawet nietrzeba nic uszczelniac

inaczej sprawa sie ma na estradzie. tutaj sprzet jest czesto przenoszony wiec musi byc lekki ale i wytrzymaly wiec obudowy wykonuje sie ze stosunkowo cienkiej sklejki (duza wytrzymalosc mechaniczna)
    chyba zadna fabryka nie uzywa wkretow wiec wszystko jest klejone. ewentualnie z katownikami w srodku
    w domowych warunkach przy duzych skrzynkach lub skomplikowanych ksztaltach stosujemy wkrety. czesto ludzie przesadzaja dajac je co 5-10cm. 20cm spokojnie wystarcza ;) maja one za zadanie wlasie dociagniecie plyt i przytrzymanie ich na czas schniecia kleju. oczywiscie troche wzmacniaja laczenie ale nie az tak bardzo - plyta jest duzo slabsza niz samo polaczenie

a co do wplywu sposobu laczenia plyt na brzmienie zestawu to nieslyszalem osobiscie niczego takiego ani nawet wczesniej nie spotkalem sie z taka opinia
    bucowski
    Level 21  
    Dziękuję wam za wypowiedzi.

A jeszcze takie pytania:

1. Czy obudowy zamknięte stroi się do parametrow glosnika (Qts, Qms, SD.. itd) , czy wystarczy tylko stworzyć odpowiednie dużą pojemność obudowy, aby osiagnac zalożoną dolną częstotliwość odcięcia -3dB ?

2. Czy słyszeliście kiedyś obudowę band pass, o dwóch strojonych komorach szeregowo?
    Co myślicie o takim rozwiązaniu ?

p z d r
  • Helpful post
    Pawel S.
    Level 39  
    cos mi sie wydaje ze do konca niewiesz co piszesz :???:

Quote:
    Czy obudowy zamknięte stroi się do parametrow glosnika (Qts, Qms, SD.. itd)
    obudowy zamknietej sie nie stroi! dobierasz tylko wielkosc obudowy tak zeby uzyskac interesujacy cie kompromis miedzy zejsciem a podbiciem...
    Quote:
    aby osiagnac zalożoną dolną częstotliwość odcięcia -3dB ?
    obudowa ci nic nie odetnie - do tego sa filtry subsoniczne

Quote:
    Czy słyszeliście kiedyś obudowę band pass
    tak
    Quote:
    band pass, o dwóch strojonych komorach szeregowo?
    ze co? niewidzialem takiej konstrukcji i niewiem jaki to mialoby dac efekt
    prawdopodobnie chodzi ci o b-p 6-tego rzedu (2 komory wentylowane ale po obu stronach glosnika)
    jezeli o to chodzi to niezle pobija bas i portafi z niektorych glosnikow sporo wiecej wycisnac. ale ma rowniez swoje minusy - jak niemasz gotowego projektu takiej skrzyni to zapomnij ze ja zrobisz w domowych warunkach! :P
    no i wg mnie (i kilku kolegow) bas robi sie troche monotonny :|
    bucowski
    Level 21  
    Filtry subsoniczne ?
    Ok, w każdym bądź razie, odpowiedź mnie satysfakcjonuje.

1. "O dwóch komorach strojonych szeregowo."
    Znaczy, że jedna komora wygląda jak obudowa bass reflex z tunelem do drugiej komory.
    A drugi punkt strojenia to drugi tunel między drugą kolumną a eterem.

W ogóle WinISD tego typu nie symuluje.
    Używam BassBox'a 6 pro.
    2. A powiedzcie, czy można wierzyć symulacjom programu Bass Box?

Program ten powiedział mi dokładnie, jakie pojemności mają mieć poszczególne komory.

W 3d-maxie wymodelowałem, jak ma wyglądać kolumna.

Stolarka kolumnowa- krótkie pytania

Jedna różnica, bo mają być dwa głośniki 12 cali w układzie push-pull.

Ddzięki temu, że design już wykonany,
    wyklepałem w Excellu arkusz, który liczy mi wymiar poszczególnych dech i pojemność powinna wyjść z dużą dokładnością, bo dodatkowo obliczam wszelkie dodatkowe rozmiary, jak rączki itp..

A ta komora o kształcie trapezu, jest zamknięta.
    Napędzana ma być dwoma głośnikami 8 cali.

No czekam na rady.
    Co myślicie ?
    Pawel S.
    Level 39  
    pierwszy raz widze taki rodzaj obudowy. wyglada to na ewolucje b-p 4. rzedu. zamiast komory zamknietej jest b-r i to gra dalej w komore b-r... :lol:

tego programu nieznam bo uzywam wlasnie winisd. jednak zapewne i tam bedzie tak ze program prawie nigdy nie podaje koncowych wynikow - trzeba sie samemu pobawic i zaakceptowac koncowy wynik na podstawie symulacji, prob, pomiarow, odsluchow i... doswiadczenia

co do wymiarow to proponuje policzyc to recznie

Quote:
    Filtry subsoniczne ?
    tak. jest to filtr gornoprzepustowy zazwyczaj wyzszych rzedow sluzacy do odcinania subwooferowi sygnalu ktorego i tak juz nie przetwarza. pozwala to na zabezpieczenie glosnika oraz zmniejszenie obciazenia wzmacniacza