Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Sklep HeluKabel
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Ważne pytanie o zasilanie kamer

p4v3u 14 Cze 2008 18:53 2492 3
  • #1 14 Cze 2008 18:53
    p4v3u
    Poziom 27  

    Witam,
    W firmie chca ode mnie, zebym monitoring zrobil. To sie wzialem i robie.
    I od kolegi uslyszalem, ze jest problem z zasilaniem kamer poprzez polozone juz kable zasilajace.
    Od razu zastrzegam, ze jestem dyletantem w tej dziedzinie, ale chcialbym cos sie dowiedziec, wiec licze na odpowiedzi : )

    Wiec mamy rejestrator(chyba 4procesorowy)na pci. Do tego 2 zasilacze Wimark z-2500. Tyle udalo mi sie odczytac
    podlaczone do tego max 10kamer. I teraz biore kamere mniej wiecej taka:
    _nocna_kamera_kopulkowa_kolor_sharp_ccd_420_linii
    [kopulkowa, z doswietlaniem ir] podlaczam do kabla zasilajacego, nie dziala.
    Biore zewn zasilacz 500mA, prad impulsowy, dziala.
    Czytalem, ze zasilacze Wimark maja na wyjsciu dokladnie takie parametry.

    bez podlaczenia kamery napiecie wynosi okolo 17-18v. tyle samo jest na zwyklym, wtykanym do gniazdka.

    A teraz najlepsze.
    Biore kamere wygladajaca podobnie do tej:
    _profesjonalna_kamera_obiektyw_cctv_
    tez jest z silnikiem, wydaje mi sie ze ta na allegro, to ta moja, ale w innym pudellku.
    podlaczam do zasilacza sciennego, dziala.
    podlaczam do kabla ze sciany, z zasilacza Wimark-a, dziala.
    i tutaj, powiem szczerze, juz zupelnie tego nie rozumiem.
    Mniejszy pobor? Ale przeciez zasilacz do kamer powinien trzymac parametry ? Juz bym sie spodziewal, ze to ten chinski scienny bedzie zle dzialal. podlaczalem rowniez kamerki kopulkowe bez IR i tez nie dzialaly.

    a moze to konstrukcja kamer jest inna ?W poniedzialek zmierze pobor obu z nich, ale mysle ze nie tu jest problem.

    Żeby użytkownik z TAKIM stażem na forum stawiał linki do Allegro i tytułował posta w taki, oględnie mówiąc, dziwny sposób...
    Zdanie też zaczynamy z wielkiej litery...Echhh...
    Co nieco zmieniłem, ale proszę na przyszłość poprawić się. (sharp)


    edit :
    nie dyskutuje, ale :)
    cos o allegro pamietalem, ale myslalem, ze to tylko pytan o zakup dotyczny.
    zdania staralem sie zaczynac z duzej, ale nigdy tego nie robilem :]
    ale, ze od jakiegos czasu na Elce pozornie walczymy o szeroko rozumiany poziom, to w odpowiedziach obiecuje ich uzywac ;p

    obiecuje poprawe ;)

    0 3
  • Sklep HeluKabel
  • #2 14 Cze 2008 19:43
    sharp
    VIP Zasłużony dla elektroda

    Ale zasilanie do kamer masz pociągnięte dodatkowym kablem (nie czasem sygnałowym)? Bo tak tu trochę nieprecyzyjnie napisałeś.
    Jakie długie masz te kable, bo czasami na długich odcinkach spadki napięć na przewodach są na tyle duże, że nie pozwalają na prawidłową pracę kamery. Dobrze byłoby, gdybyś zmierzył napięcie na kamerze podłączonej do Twojej instalacji. To by trochę wyjaśniło sytuację.

    M.

    0
  • Sklep HeluKabel
  • #3 14 Cze 2008 20:57
    hubert7063
    Poziom 15  

    Witam,
    Z tego co piszesz to wszystko to trochę dziwne, jeśli jedna kamera działa to druga też raczej powinna jeśli jest sprawna (a podobno jest bo sprawdzałeś ją na innym zasilaczu), szkoda, że nie opisałeś dokładniej jak wygląda ta "wadliwa" instalacja zasilająca kamery tzn. rodzaj kabla i odległości, no i też nie napisałeś czy problem dotyczy tylko jednej kamery (tzn. punktu) czy większej ilości ( bo zrozumiałem, że jest ich kilka). Zastanawiam się też co rozumiec pod stwierdzeniem że kamera nie działa? Czy dostaje wadliwe zasilanie, czy zasilanie jest ok, tylko nie ma z niej na monitorze obrazu.
    Z tego co pamiętam, różne kamery mają różnie podawane zasilanie, tzn chodzi mi o te, które mają gniazdo do podłączenia zasilacza, byc może przyczyna jest tak banalna jak odwrotnie podłączone we wtyczce + i -.
    Napisz coś więcej i bardziej precyzyjnie, to pomyślimy wspólnie jak problem rozwiązac,
    pozdrawiam,
    Hubert

    0
  • #4 15 Cze 2008 22:17
    p4v3u
    Poziom 27  

    sharp napisał:
    Ale zasilanie do kamer masz pociągnięte dodatkowym kablem (nie czasem sygnałowym)? Bo tak tu trochę nieprecyzyjnie napisałeś.
    Jakie długie masz te kable, bo czasami na długich odcinkach spadki napięć na przewodach są na tyle duże, że nie pozwalają na prawidłową pracę kamery. Dobrze byłoby, gdybyś zmierzył napięcie na kamerze podłączonej do Twojej instalacji. To by trochę wyjaśniło sytuację.

    M.

    Prosze, nie robcie ze mnie ... Zasilanie mam na kablu dodatkowym. Mamy jakis taki multikabel, jeden sygnalowy, drugi zasilajacy. Sygnaly video i zasilanie sa od siebie w pelni odizolowane. Kable maja mysle 100m max, dlugosc kabla, i spadki napiecia zmierze jutro to bede wiecej wiedzial.


    Cytat:
    Witam,
    Z tego co piszesz to wszystko to trochę dziwne, jeśli jedna kamera działa to druga też raczej powinna jeśli jest sprawna (a podobno jest bo sprawdzałeś ją na innym zasilaczu), szkoda, że nie opisałeś dokładniej jak wygląda ta "wadliwa" instalacja zasilająca kamery tzn. rodzaj kabla i odległości, no i też nie napisałeś czy problem dotyczy tylko jednej kamery (tzn. punktu) czy większej ilości ( bo zrozumiałem, że jest ich kilka). Zastanawiam się też co rozumiec pod stwierdzeniem że kamera nie działa? Czy dostaje wadliwe zasilanie, czy zasilanie jest ok, tylko nie ma z niej na monitorze obrazu.
    Z tego co pamiętam, różne kamery mają różnie podawane zasilanie, tzn chodzi mi o te, które mają gniazdo do podłączenia zasilacza, byc może przyczyna jest tak banalna jak odwrotnie podłączone we wtyczce + i -.
    Napisz coś więcej i bardziej precyzyjnie, to pomyślimy wspólnie jak problem rozwiązac,
    pozdrawiam,
    Hubert


    Nieee, paaanie jakbym + z - zamienil, to bym sprawnych kamer nie mial ;p
    Dotyczy to praktycznie calej instalacji. Kabel jest podobno specjalny monitoringowy. Zreszta tak wlasnie wyglada 2x0,5mm^2 na zasilanie, i koncentryk obok. Na monitorze nie ma obrazu, wiec wnioskuje ze nie dostaje zasilania :)
    Dziekujee za odpowiedzi w ogole :)
    Jutro postaram sie cos uzupelnic, ale mam nadzieje ze chociaz troche sprawe rozjasnilem.

    0