Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Blaupunkt Kiel CD42 nie działa

robokop 14 Cze 2008 22:29 1289 10
  • #1 14 Cze 2008 22:29
    robokop
    Moderator Samochody

    Witajcie, radio jak w temacie. Nie działa -wyświetlacz jest podświetlony ale bez żadnej treści, zastanawiam się co zdechło - driver wyświetlacza czy procesor?. Miał ktoś może podobna usterkę ?. Schemat również byłby mile widziany.

    0 10
  • Pomocny post
    #2 14 Cze 2008 23:29
    SlaweK
    Poziom 43  

    Ile można wygrać w tej loterii ? Ja obstawiam trzecią możlwość, uszkodzony wyświetlacz. A co do schematu to jest jego bliżniak z serii Munchen CD42.

    SławeK

    0
  • #3 14 Cze 2008 23:41
    robokop
    Moderator Samochody

    Tylko że wydaje mi się że wyświetlacze lcd same się raczej nie psują, owszem, pęknięcie, rozlany, a tu tak bez widocznych śladów? Dzięki za podpowiedź ze schematem.

    0
  • #4 15 Cze 2008 10:32
    SlaweK
    Poziom 43  

    Oj, psują się i to nie rozlanie, nie urwana taśma a jest sporo w których cała taśma nie łączy aż tak że żaden segment nie zaświeci. Co oczywiście nie wyklucza innej usterki. A zasilanie U85 sprawdziłeś ?


    SławeK

    0
  • #5 15 Cze 2008 12:03
    robokop
    Moderator Samochody

    Nie, chwilowo tylko przejrzałem radio z grubsza, prawdopodobnie jednak poleci na śmietnik, chyba że kolega do którego należy zdecyduje sie jednak na naprawę ,co biorąc pod uwagę wiek radia i nieznany stan mechanizmu CD jest chyba jednak dość ryzykowne ekonomicznie.

    0
  • #6 20 Wrz 2008 09:53
    robokop
    Moderator Samochody

    Z innej beczki: Czy w tym radiu da się zastosować zewnętrzny wyświetlacz? Kostka z tyłu niby jest, jednakże coś nie świeci ?

    0
  • #7 20 Wrz 2008 23:05
    ikar55
    Spec od car audio

    Ja obstawałbym za diagnozą SlawKa. Taśma przyłączeniowa wyświetlacza nie łączy po stronie płytki ściany przedniej. Wystarczy naprawić to połączenie.

    0
  • #8 21 Wrz 2008 14:02
    robokop
    Moderator Samochody

    ikar55 napisał:
    Ja obstawałbym za diagnozą SlawKa. Taśma przyłączeniowa wyświetlacza nie łączy po stronie płytki ściany przedniej. Wystarczy naprawić to połączenie.

    Bardzo odkrywcze, wystarczy naprawić to połączenie- owszem, ale zauważ że pytam teraz o możliwość zastosowania zewnętrznego wyświetlacza, radio ma z tyłu gniazdo, z tym że chyba nie aktywne?

    0
  • #9 21 Wrz 2008 15:07
    ikar55
    Spec od car audio

    robokop napisał:
    Kostka z tyłu niby jest, jednakże coś nie świeci ?
    No to skoro jedno okazało się bardzo odkrywcze, to twoje odkrycie, że w tym radiu jest kostka co nie chce świecić zdaje się być o wiele bardziej wartościowe. Nie pytaj więc skoro chcesz prześmiewać czyjeś sugestie i chęć pomocy. Kombinuj sam. A nuż Ci ta kostka zaświeci.

    0
  • Pomocny post
    #10 21 Wrz 2008 15:12
    damiancz
    Moderator Radia Samochodowe

    ;) :D A żeby kostka zaświeciła to trzeba zastosować diody LED lub żarówki :D ;)

    Na marginesie i na serio dodam bo może komuś się przyda że to radio nie obsługuje zewnętrznego wyświetlacza.

    0
  • #11 21 Wrz 2008 15:20
    robokop
    Moderator Samochody

    damiancz napisał:

    Na marginesie i na serio dodam bo może komuś się przyda że to radio nie obsługuje zewnętrznego wyświetlacza.


    No i wszystko jasne, dziekuję za odpowiedź.
    Kolego Ikar55, jaką wartość mają Twoje odpowiedzi w tym temacie? Sądzisz że po 3 miesiącach od założenia pierwotnego topica kwestia w nim poruszona jest jeszcze aktualna, tym bardziej że kol. SławeK dął już wyczerpującą odpowiedź?

    0
  Szukaj w 5mln produktów