Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Mikrociągnik MF-70 budowa

robokop 02 Feb 2013 18:02 615986 867
Automation24.pl
    brenna28
    Level 11  
    Prawdopodobnie tak jest jak piszesz, czyli luz na łożyskach. Luz na łożyskach mógł powstać w skutek słabego smarowania lub przegrzania. Ja osobiści bym wymienił wszystkie łożyska, cylinder, tłok, pierścienie, no i simeringi na wale korbowym. Ale to ty wiesz jak długo jeszcze będziesz używał MF 70.
  • Automation24.pl
    nkeda
    Level 10  
    Raczej bede ją używał jeszcze długo,gdzie można w miarę tanio kupić te częsci i czy jakosć tych czesci jest dobra, czy może lepiej poszukać w czechach lub słowacji producenta tych częsci,może ktos zna.
    krzysiek7108
    Level 14  
    Witam.
    AGROMASZ-Skierniewice wszystko posiada do MF-70
    brenna28
    Level 11  
    W Czechach jest trochę taniej ale trzeba osobiście pojechać. Jest sklep w Czeskim Cieszynie niedaleko rynku, ale nie mam namiarów na ten sklep.
    nkeda
    Level 10  
    dziek.i jak moge tam podjechać bo myśle że jakosć tych cześci była by lepsza a polskie serwisy nie wiadomo skąd te częsci biorą.tylko żebym wiedzial gdzie jechać dokładnie, moze coś w goglach znajde
  • Automation24.pl
    brenna28
    Level 11  
    Właśnie próbuję ten sklep namierzyć przez znajomych w Czeskim Cieszynie. Jak coś będę wiedział to dam znać. Na necie nic nie znajdziesz ponieważ Czesi nie doceniają internetu, a sprzedaż internetowa w tym kraju dopiero jest w wieku niemowlęcym.
    nkeda
    Level 10  
    ten silnik był już remontowany u jednego goscia co ma częsci na allegro,jakies 4 sezony temu i dziwi mnie fakt że tak szybko się zużył,nie był napewno przegrzany a do mieszanki stosuje olej półsyntetyczny zielony(taki jak do pił husqwarna) w proporcji 1do 40 więc chyba jakosych częsci jest kiepska
    brenna28
    Level 11  
    Cylinder w MF 70 jest żeliwny więc można wykonać szlif takiego cylindra. Najważniejsze jest jednak tzw dogładzanie wykonane w trzech etapach (honowanie). Pierwszy etap to wykonanie rys głębokich na gładzi cylindra, w drugim etapie powinno się wygładzić i wykonać średniej głębokości rysy. Dopiero w trzecim etapie dogładzania używa się osełek które dogładzają pozostałe powierzchnię. Taki etap ma zapewnić odpowiednie smarowanie. ponieważ olej ma się gdzie umiejscowić. Jeśli ktoś wykona tylko szlif powierzchni cylindrycznej to taka powierzchnia na daje odpowiedniego filtru olejowego na powierzchni cylindrycznej i szybko się zużywają pierścienie, a powstałe w skutek tarcie przegrzewa tłok. Więc jak kupujesz cylinder to zwróć uwagę na rysy w kształcie gwintu na jego powierzchni. Bez takich rys nie kupuj cylindra.
    nkeda
    Level 10  
    cylinder byl wymieniany na nowy jak ojciec kupił tą kosiarke bo coś wpadło do cylindra i porysowalo go,i udalo się ją kupić za małe pieniądze,po wymianie służyła przez jakieś 12 lat beż zażutu aż przyszedl czas na kolejny remont byly wymienione łożyska na wale ,wał i cały zaplon,oraz karter silnika ale tlok i cylinder zostal stary bo gość powiedział ze ma dobre cisnienie i jeszcze może być,a teraz to raczej kupie nowy cylinder i tłok
    nkeda
    Level 10  
    mam jeszcze pytanie odnośnie oleju jaki lejecie do paliwa do mf 70 i jakie paliwo używacie 95 czy 98 ,ja używam 95 ,czy można lać 98 czy raczej nie z góry dziekuje za odpowiedzi.
    krzysiek7108
    Level 14  
    Olej Mixol+95.Na dotarciu1:30,po dotarciu 1:40.Te silniki dwusuwowe nie potrzebują wysokich oktanów.
    Gwarantuje ze na oleju Mixol slinik wytrzyma nie 4-ry sezony ale o wiele wiele wiecej.
    nkeda
    Level 10  
    dzięki za porady , mysle że ja jej nie zaszkodziłem chociaż używałem innego oleju. Postaram się ją wyremontować aby nadal mogła mnie cieszyć swoją pracą,bo lubie tą maszynę :)
    nkeda
    Level 10  
    Widziałem taką mfke z silnikiem diesla i mam takie pytanie może lepiej opłaci się zmienić silnik na diesla a nie remontować ten,na allegro są silniki kipor 178 o mocy max 6 KM czy taki diesel by wystarczył bo silnik orginalny ma moc max 7 KM no i większe obroty czy silnik diesla da rade jego obroty max to 3600 a orginalny ma 4500 nie wiem co wybrać czy zmiana silnika to dobry pomysł,dziekuje za porady
    cool_beny
    Level 11  
    Witam,
    Na allegro pojawiła się kosiarka od MF 70 http://allegro.pl/kosiarka-rozdrabniacz-tz4k14-mt8-tv521-i-inne-i3096519850.html przerobiona do tz4k14. Tak się składa że posiadam i jedno i drugie. Czy ktoś z was wie jak przerobić taką kosiarkę albo od czego dopasować przejście wałka żeby pasowała do tz4k14?

Tutaj link do fotek z aukcji https://plus.google.com/photos/11617869100907...ms/5858862770754189105?authkey=CLaS_ZrpmO3vXg
    trialcota
    Level 2  
    Szukam/kupię koło wentylatora w dobrym stanie , do ciągniczka MF70 . Oferty na PW lub tel. 508 287 cztery pięć dwa

Pozdrawiam
    grzes.stg
    Level 10  
    Wesołych świąt dla wszytkich szczęśliwych posiadaczy mf70:)

Ja też jestem posiadaczem tego małego cuda od wakacji ale dopiero dwa tygodnie temu zabrałem się za urruchomienie m-efki. Zajeło mi to dwa tygodnie ponieważ 4 lata nie była odpalana i trzeba było wymienić pare częsci. wydałem tylko 100 zł i teraz pięknie chodzi.Teraz ładnie mi odpala i nie mogę się doczekać jak skonczę malowaie i będę mógł ruszyć koscić trawę. Mam jeszcze przyczepkę ale trzeba ją doprowadzić do stanu używalności ponieważ cała jest w rdzy i nie ma fotela oraz tylnej klapy.
    Pozdrawiam

Dodano po 7 [minuty]:

Jeżeli ktoś posiada cała instrukcję to będę bardzo wdzięczny za wysłanie mi instrukcji grzes.lisek(malpa)wp.pl
    trialcota
    Level 2  
    Mam takie pytanie do osób używających kosy listwowej do MF70 , czy nadaje się ona do koszenia nieużytków które nie są idealnie gładkie/równe tylko występują tam jakieś dołki , wystające grube i mocne kępy trawy , kretowiska ? Czy lepiej spisuje się w takim terenie kosiarka rotacyjna ? Do obrobienia mam ok. 1 ha 10ar . Z góry dzięki za podpowiedzi .
    grzes.stg
    Level 10  
    Witam Wszystkich!

trialcota mi się wydaje, że kosa listwowa będzie dobra do nieużytków i powinna sobie poradzić z kretowiskami. Ja ze swoje kosy listwowej chcę zrobić pług do odśnieżania na następną zimę. Ponieważ mam równy teren przy domu i będę kosił rotacyjną a listwowa nie będzie mi potrzebna.
    Teraz chcę zamontować tłumik od Rometa, żeby ciszej chodziła moja Mefka co o tym myślicie?
    Moderated By robokop:

A to co:

Quote:
    ???????????????????????????????????????????????????????????
    ozdobniki?

trialcota
    Level 2  
    Dzięki za podpowiedź grzes.stg , co do cichszej pracy MF70 to widziałem , że nowsze wersje (lata 90-te produkcji) miały podwójny tłumik tzn. przy cylindrze jest taka większa prostokątna "pucha" i dopiero do niej jest podłączony ten oryginalny (owalny) tłumik . Co do przeróbki kosy to nie szkoda Ci jej ? Może lepiej sprzedać i kupić pług oryginał ? Gdybyś chciał sprzedać kosę to możesz mi napisać na PW .

Pozdrawiam
    tomp49
    Level 2  
    Witam
    Mam do sprzedania różne części do Mf-70 - skrzynia biegów, silnik, tłok, cylinder, głowice, gaźnik, obudowa silnika, wał korbowy, tuleja skrzyni, skrzynia korbowa silnika, koła, koło magnesowe. Oferty na PW.
    Andrzej771021
    Level 13  
    Witam panowie czy ktoś wie jakie jest wyprzedzenie zapłonu w mm na tłoku przed GMP dla tego silnika?
    Bardii
    Level 2  
    Witam!
    mam na sprzedaż kosiarkę motorową MF 70 od kilku lat nie używana ponieważ przestała odpalać z powodu braku iskry, jeżeli ktoś byłby zainteresowany częściami lub zakupem całej kosiarki to prosze o kontakt 603217 dwa sześć dwa
    jajo28
    Level 12  
    Ktoś się pytał jak pamiętam o prędkość obrotową wałka wyjściowego tego do napędu kosiarki więc prędkość ta jest 5 razy mniejsza niż prędkość obrotowa silnika z racji przełożenia równego 5.
    kali83
    Level 1  
    Witam!!
    Sprzedam ciągnik MF 70 na chodzie w dobrym stanie z osprzętem oryginalnym w postaci: przyczepy , kosiarki rotacyjnej, liska , pług do orki, pług do śniegu, kultywator, obręcze metalowe na koła, bronę .
    oferty na PW
    nkeda
    Level 10  
    Panowie proszę o pomoc w rozróżnieniu dysz gaźnika jikov w mf 70 ,chodzi mi o to która dysza jest wkręcana poziomo do gaźnika czyli dysza powietrza ta ze stożkiem na końcu czy ta z walcem, na allegro są opisane ale nie dokońca jestem pewny czy dobrze
    mf70xd
    Level 1  
    Kupię części do ciągnika mf 70.
    Mianowicie chodzi mi o kosę listwową - całość.

Interesuje mnie cały układ tnący, wraz z prowadnica kosy listwowej.
    grzegoriusz
    Level 1  
    Witam wszystkich,
    kilka dni temu nabyłem zestaw mf 70 w skład którego wchidzi ciągniczek, przyczepka, kosiarka listwowa, kosiarka rotacyjna i spych do śniegu. Ciągniczek przez ostatnie pięć lat stał w garażu i był niuzywany wcześniej pracował w sadzie. Proszę o informacje jakie czynności powinienem wykonać zanim będę próbował go odpalić. Co powinienem sprawdzić, przeserwisować, nasmarować itp.
    dzieki za pomoc
    zloty89
    Level 2  
    Witam dołączę się do tematu mam mini ciągniczek TERRA VARI ze skrzynią T-20 chce w niej wymienić olej może ktoś z Was wie gdzie się go wlewa na której śrubie sprawdza się poziom i czy skrzynka przekładniową połączona jest z dolną częścią z mechanizmem ślimakowym? Ten silnik też posiada mokry filtr powietrza?

Mikrociągnik MF-70 budowa

Obrazek pożyczony
    mirek_35
    Level 10  
    Witam. Posiadam na zbycie kilka przystawek do ciągniczka mf 70 terra vari poszukuję kosiarki listwowej do mf 70 zamienię na inny osprzęt do mf 70 516042906 Płock