Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
IGE-XAO
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Mikrociągnik MF-70 budowa

robokop 13 Sie 2019 23:25 510287 787
  • #751
    grzybek141
    Poziom 11  
    Hej , jest jakiś czeski sklep co wysyła części do MF 70 ?

    W ogóle oryginalne są jeszcze dostępne? Kupiłem dziś sprzęt który stał długo i sie zastanawiam czy do gaźnika nie ma na dzień dobry jakiegoś zestawu naprawczego , mam zerwaną linkę od gazu , startera nie mam (był uruchamiany z linki owijanej) i na pewno jeszcze dużo innych rzeczy.

    Dzięki za wszelkie rady.
  • IGE-XAO
  • #752
    mitlex
    Poziom 6  
    Mikrociągniki Agromasz Skierniewice najtaniej i porządne
    Mają wszystkie części do Mfki
  • #753
    grzybek141
    Poziom 11  
    Dzięki za namiary , sprzęt już w domu - jest co przy nim robić :)
  • #754
    allegro8228
    Poziom 10  
    Witam,

    Kupiłem MF70 wraz z maszynami, silnik jest podobno "zatarty", czy ma ktoś namiary na chętnego do naprawy? Jaki jest orientacyjny koszt? Czy maszyny z tego ciągnika da się podłączyć do Agrozet Terra Vari podwozia typu DSK 316 lub 317 (oczywiście z pomocą modyfikacji lub przystawek). Czy mógłbym prosić o instrukcję allegro8228malpao2.pl

    Z góry dziękuje i pozdrawiam.
  • #755
    adversus
    Poziom 28  
    allegro8228 napisał:
    Witam,

    Kupiłem MF70 wraz z maszynami... Czy mógłbym prosić o instrukcję allegro8228malpao2.pl....

    Z góry dziękuje i pozdrawiam.


    Jak kolega przejrzy cały temat to znajdzie wszystkie potrzebne informacje odnośnie MF'ki, pozdrawiam.

    ale jak by kolega miał problem ze znalezieniem to proszę :
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/viewtopic.php?p=6337100#6337100
    i tu
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/viewtopic.php?p=16672428#16672428
  • #756
    mitlex
    Poziom 6  
    Jeśli chodzi o chętnego do naprawy to mogę Ci go naprawić, ten silnik mam w jednym paluszku. Można zrobić szlif i tłok nadwymiarowy kupić. Resztę propozycji co do wymiany aby na lata był spokój już telefonicznie bo za dużo pisania
  • #757
    pawech1
    Poziom 2  
    Witam. Mam pytanie.
    Od niedawna mam mf-70 i chce się dowiedzieć czy w waszych maszynach sprzęgło też działa,, zerojedynkowo,, tzn przy puszczanie sprzęgła ciągnik od razu zrywa, sprzęgło nie ma żadnego poślizgu. To samo przy wysprzeglaniu. Po wciśnięciu manetki koła odrazu stają jakbym zahamowal. Często na luzie po wciśnięciu samego sprzęgła aż zgaśnie silnik. Czy są to normalne objawy czy mam coś do regulacji /naprawy? Po to jest sprzęgło żeby łagodnie ruszyć a tutaj to nie działa... Czasami jest to uciążliwe bo jak chce ruszyć to albo szarpie albo zgaśnie. Pozdrawiam
  • IGE-XAO
  • #758
    mitlex
    Poziom 6  
    W mfce tak jest, ze względu na przekładnie ślimakową inaczej nie będzie. Co do gaśnięcia po wciśnięciu to wyreguluj gaźnik
  • #759
    adamo70
    Poziom 10  
    Pawech1, sądząc po tym, że krótko użytkujesz Mf--kę, nie masz jeszcze wprawy dostatecznej. To normalne, jeżeli puścisz sprzęgło zbyt raptownie, to będzie zrywał. Akurat to, że w czasie jazdy przy wciśnięciu sprzęgła traktorek staje w miejscu, mnie odpowiada, nie muszę używać hamulca.To gaśnięcie silnika na luzie, przy wciśnięciu sprzęgła, hmmm.... nie dławi go przypdkiem? Jeżeli tak, to winę ma pierścień grafitowy. Jeżeli już, to do regulacji masz sprzęgło, nie gaźnik.
  • #760
    grzybek141
    Poziom 11  
    Witam ponownie,

    NIe rozbierałem jeszcze swojego strupka , ale wysłałem zapytanie do firmy agromasz , okazało się , że mam gaźnik bing do którego nie mają części zamiennych (w razie W) , zaczyna się:)

    Czy ma ktoś tutaj z zebranych na sprzedaż może kompletny starter/szarpak ?
  • #761
    Paz 71
    Poziom 6  
    A co masz niesprawne w szarpaku ? Bo kompletny jest drogi jak nie wiem co a można wymienić poszczególne elementy są w Agromaszu
  • #762
    benwad
    Poziom 9  
    Witam. Szwagier ma MF 70 w garażu i chcieliśmy sprawdzić czy odpali. Nie dało się wyrzucić na luz, tzn. wajcha ustawiona w pozycji luz a kołami nie idzie ruszyć. Co jest nie tak?
  • #763
    Paz 71
    Poziom 6  
    Spróbuj poszukać luzu w innym miejscu może być zmieniacz źle wyregulowany a jak nic się nie zmieni to coś ze skrzynią Możesz też odpalić z wciśniętym sprzęgłem
  • #764
    CZ 122
    Poziom 5  
    Witam wszystkich mam pytanie podczas odpalania wyrywa z rąk linkę czy przyczyna leży tylko w żle ustawionym zapłonie czy może szukać przyczyny gdzie indziej ? Pozdrawiam
  • #765
    jajo28
    Poziom 12  
    Najpewniej przedwczesny zapłon, aczkolwiek w swoim ustawiałem na czujnik zegarowy a i tak potrafi odbić, ale bardzo rzadko.
  • #767
    CZ 122
    Poziom 5  
    Witam dwusuw wcześniej szarpało bardzo rzadko a teraz praktycznie co drugie pociągnięcie. Jutro będę miał ściągacz do wentylatora i postaram się ustawić zapłon jak pomoże to dam znać. We wcześniejszych postach było opisane jak ustawiać to chyba sobie poradzę. Czy te trzy śruby na wentylatorze mam odkręcić (te co trzymają chyba magneto) czy z nimi ściągać wentylator? Pozdrawiam.
  • #768
    pawech1
    Poziom 2  
    Nie. Odkrecasz tylko nakrętke na wale i dalej ściągacz. Jak nie zdobędziesz ściągacza to jest jeszcze jeden sposób na zdjęcie koła ale teraz nie będę o tym pisał . Napiszę jak nie zdobędziesz ściągacz. Pozdrawiam
  • #769
    CZ 122
    Poziom 5  
    Dzięki ale jutro mam już mieć ściągacz ja nie poradzę sobie z ustawieniem to będę dalej pytał a przede wszystkim dziękuje za szybkie podpowiedzi pozdrawiam
  • #770
    CZ 122
    Poziom 5  
    Witam jestem po regulacji zapłonu, już nie szarpie linki, ale też za nic nie mogę zapalić, zauważyłem że świeca nie zawsze daje iskrę, raz jest raz nie ma. Pomocy
  • #771
    jajo28
    Poziom 12  
    A przed ustawianiem zapłonu odpalał? W pierwszej kolejności sprawdziłbym jak się zachowuje na nowej/sprawnej świecy. Z takich głupich usterek to zwróciłbym jeszcze uwagę na osadzenie wentylatora na wale, może się zdarzyć, że przy zakładaniu na wał wypchnie wpust z rowka. Raz mi się odkleił magnes z magneta, czy ta blaszka z magnesu, gubił wtedy zapłon ale odpalać odpalał...
  • #772
    CZ 122
    Poziom 5  
    Witam, MF kupiłem 3 miesiące temu, wszystko było ok, skosiłem ponad hektar trawy, od tygodnia zaczęło wyrywać mi linkę szarpaka coraz częściej (połamałem dwie rączki). Przed rozkręceniem już w ogóle przestał mi zapalać więc wszystko wskazuje na zapłon. Pytam żeby się upewnić czy wszystko poskładałem jak należy zaczynając od iskrownika, wkładamy wentylator z klinem, nakrętkę, czerwoną blachę (osłona wentylatora), podkładkę z wycięciem na klin, bęben rozrusznika z klinem, podkładkę z wycięciem na klin, nakrętkę i na końcu szarpak? Tak przynajmniej było u mnie, ale nie wiem czy właściwa kolejność była zachowana ponieważ nakrętka co trzymała wentylator była luźna. Pozdrawiam
  • #773
    wojtek1234321
    Poziom 32  
    CZ 122 napisał:
    czy właściwa kolejność była zachowana ponieważ nakrętka co trzymała wentylator była luźna.

    Ta nakrętka była luźna co trzyma wentylator i "magneto" na wale silnika? Jeżeli tak, to mogło dojść do uszkodzenia klina, frezu pod klin na wale i w magnecie oraz ogólnie stożka na wale i w piaście wentylatora i magnecie. I dlatego mogło zacząć szarpać linkę bo zapłon się przestawiał/był przestawiony. A teraz po ponownym montażu i dokręceniu zapłon może się też przestawiać przy próbie odpalenia i dlatego takie objawy że ni chce zapalić pomimo że ustawiony jest niby prawidłowo. Jeżeli by tak było to poważna awaria silnika. Aby wycięcie na klin i sam klin się wyrobił nie trzeba aż tak dużo, a naprawa potem kłooopotliwa...
    Klin w gniazdo na wale powinien wchodzić praktycznie z zerowym luzem, tak samo wycięcie w piaście powinno być "bez luzowe".
  • #774
    CZ 122
    Poziom 5  
    Całe szczęście nie ma tam luzu wszystko jest spasowane na zero, cały czas mam wrażenie że jednak mam problem z ustawieniem zapłonu. W tygodniu ma podjechać gościu co ma większe pojęcie ode mnie to przynajmniej będę mógł wykluczyć zapłon i szukać przyczyny gdzie indziej.

    Dodano po 11 [godziny] 37 [minuty]:

    Witam podczas ustawienia zapłonu gdy tłok jest ustawiony na 3,7 przed GMP to przerywacz powinien się otwierać czy być już otwarty? Czy przerwa 0,30 do 0,50 to powinna być na całkowitym rozwarciu czy tylko na GMP tłoka? Pozdrawiam
  • #775
    adamo70
    Poziom 10  
    Cześć. Wygląda na zapłon. Skoro iskra jest, ale z przerwami, sugerowałbym jego wysuszenie (iskrownika). Oczywiście wpust na wale to podstawa. Jak będziesz rozbierał znowu, obejrzyj sam wpust, gniazdo na wale i na piaście, ale skoro jak piszesz jest spasowane dobrze, to powinno być ok. Klin lubi się wysunąć przy montażu wentylatora jak ma trochę luzu. Sprawdź też kabel WN i fajkę. Jakiej świecy używasz/używałeś? Kolejność miałeś dobrą, u mnie jest tak samo. Przed ustawianiem zapłonu mogłeś sobie zaznaczyć położenie iskrownika i dopiero przestawiać. Ja ustawiam zapłon na czuja, od czasu do czasu też lubi wyrwać linkę z rąk, ale rzadko. Nic na siłę.
  • #776
    CZ 122
    Poziom 5  
    Witam dziś już nie było iskry tzn. co trzecie czwarte pociągnięcie linką czyli coś z iskrownikiem cewka, kondensator? Świece jakieś czeskie trzy miesiące działała bez zarzutu, oczywiście sprawdziłem na dwóch nowych i to samo, raz jest, raz nie ma.
  • #777
    adamo70
    Poziom 10  
    Moim zdaniem wilgoć, tak jak pisałem. Nie masz możliwości sprawdzenia innego iskrownika? Kiedyś miałem podobny problem, oryginalna fajka, ta mała, nic nie było widać, a jednak nie łączyła. Oglądnij dokładnie wszystko po kolei.
  • #778
    CZ 122
    Poziom 5  
    Niestety nie, kable wizualnie ok, jutro dokładniej posprawdzam, a jest jakiś sposób na sprawdzenie cewki i kondensatora?
  • #780
    CZ 122
    Poziom 5  
    Witam, dziś zapalił, dziękuje wszystkim za podpowiedzi. Iskra znowu jest, wymieniłem kable wychodzące z iskrownika, przetarłem magnesy, zmieniłem fajkę i w końcu odpalił dwa razy. Dalej szarpie linkę czyli do regulacji zapłon a za nic nie mogę ustawić. Robię wszystko jak w instrukcji i lipa delikatnie tylko dymi z tłumika i wyrywa linkę. Cały czas luzują się śruby na wentylatorze i ta co trzyma kielich szarpaka czy klej do gwintów to będzie dobry pomysł? Pozdrawiam.