Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Mikrociągnik MF-70 budowa

robokop 15 Jun 2008 19:23 626501 868
Automation24
    kubaziel
    Level 10  
    Moglbym prosic o przeslanie instrukcji w wersji elektronicznej dotego cudenka na kubaziel111(_at_)interia.pl ? Z gory dziekuje
  • Automation24
    madecki55
    Level 2  
    Witam
    Posiadam MF 70 traktorek jest wspaniały. Mam tylko jeden problem, poprzedni właściciel bagnet poziomu oleju zastąpił korkiem i mam prośbę czy ktoś by był w stanie wysłać wymiary bagnetu abym mógł go sobie dorobić lub dopasować z czego innego.
    Dziękuję i pozdrawiam
    mariusz_ko
    Level 13  
    Może jeszcze komuś się przyda:
    w załączniku bagnety z moich MF. Jedna starsza i młodsza różnica chyba 15 lat. W starszej poziom jest niższy ?? :-) proponuję wlać tyle ile przewiduje instrukcja i sobie zaznaczyć .
    Kubson4000
    Level 1  
    Cześć
    Od niedawna jestem posiadaczem marzenia z dzieciństwa czyli mfki, sprzęt jest mega, niestety ktoś przede mną popełnił błąd i założył odwrotnie pierścień (przesuwne sprzęgło), które uruchamia osprzęt nasuwając się na wałek od doczepionej przystawki, i w momencie wjechania na większą trawę kosiarką rotacyjną/mulczerem zerwały się zęby z wielowypustu w przekładni kosiarki ponieważ było za słabo zazębione. Chciałem zapytać czy ktoś może posiada taką przekładnie i mógł by odsprzedać oraz również byłbym chętny na instrukcję gdyby ktoś posiadał i mógł się podzielić na jodwik(_at_)interia.pl.

Z góry bardzo dziękuję za pomoc i pozdrawiam wszystkich co są zdrowo walnięci na punkcie sprzętów z duszą ?
  • Automation24
    CZ 122
    Level 9  
    Witam, z osi napędowej cieknie mi olej, czyli do wymiany uszczelniacze? Jak się do tego zabrać? Z góry dziękuje za pomoc.
    mitlex
    Level 7  
    Jak się dobrze do tego zabierzesz to nie trzeba skrzyni rozbierać, osobiście wymieniałem bez rozbierania. Musisz ściągnąć koło wyciągnąć tulejkę nr. ze schematu 136 (tuleja jest z plastikową osłonką). Śrubokrętem podważasz od środka simmering i wkładasz nowy i najlepiej posmarowany na zewnętrznej stronie sylikonem do silników 300 stopni. Przed włożeniem simmeringu wymień oring jest tam przy łożysku na wałku kół (będzie widoczny). Simmering to nr. katalogowy 143 a Oring 134. Części kupisz na stronie Link polecam !
    CZ 122
    Level 9  
    Dziękuje za odpowiedz ale zauważyłem też wyciek z łączenia skrzyni biegów z silnikiem czyli czeka mnie jednak rozebranie skrzyni ? Pozdrawiam
    mitlex
    Level 7  
    Jeżeli cieknie z tego miejsca czyli podejrzewam jest to koszyczek sprzęgłowy to czeka Cię sporo roboty, najgorszy simmering do wymiany w tym sprzęcie. Do rozpolowienia skrzynia biegów, zalecam wymienić już wszystkie uszczelniacze w skrzyni. No chyba że cieknie z dekielka pod wałkiem koszyczka sprzęgłowego tam jest oring. Jak będziesz wymieniał ten simmering na koszyczku to musisz palnikiem rozgrzać koszyczek sprzęgłowy i prasą wycisnąć tylko ostrożnie bo lubią pękać
    CZ 122
    Level 9  
    Bardzo dziękuje za odpowiedz liczyłem że nie będę musiał rozbierać skrzyni w przyszłym tygodniu zabiorę się za to jak nie dam rady to będę pytał pozdrawiam
    tadek125
    Level 11  
    witam
    mam problem ze sprzęgłem
    poprzednik coś namajstrował nieźle

w którą stronę ma być odwrócona obudowa z pierścieniem grafitowym?
    w tej chwili mam założone grafitem w stronę przekładni - nie w stronę tarcz

ile dokładnie ma być tarcz i jak ułożone?
    z moich wiadomości wynika że 2 końcowe pierścienie, 10 sztuk tarcz zewnętrznych (nr 120) i 7 tarcz wewnętrznych (nr 119)
    jeśli na końcach mają być 2 grubsze pierścienie to pozostała ilość nijak nie pasuje na przemian
    można to jakoś dla mnie rozrysować jak ma to być poprawnie? bo ilość się nie zgadza

[ - tarcze końcowe 2 sztuki
    * - tarcze zewnętrzne 10 szt
    | - tarcze wewnętrzne 7 sztuk

[ * | * | * | * | * | * | * | * | * | * ]

wychodzi 10 tarcz zewnętrznych i 9 wewnętrznych

jeszcze jedno
    czy sprzęgło w mf 70 działa jak w samochodzie? tzn da się powoli ruszać? w tej chwili mi działa na zasadzie wyłącz załącz

z góry dzięki
    tadek125
    Level 11  
    mi chodzi o ilość tarcz z numerem 119 i 120 oraz ich ułożenie

a także nr 122 - pierścień grafitowy - w którą stronę odwrócony? - w stronę silnika czy w stronę przekładni?
    CZ 122
    Level 9  
    Witam, mam problem chyba z gaźnikiem, nie chce się wkręcać na obroty, wcześniej wszystko było ok, do czasu jak zaczął gasnąć na niskich obrotach. Gaźnik wyczyszczony i dalej lipa, tylko strzela w tłumik i filtr powietrza, czy świeca może być przyczyną. Pomocy.
    dawis88
    Level 11  
    Witam jesli kolega tadek125 jest nadal zainteresowany ustawieniem tarczek sprzegla to moge sie podzielic moim doswiadczeniem ja ustawilem tak jak na zdjeciu i traktorek rusza plynnie sprzeglo nie slizga nawet z kosiarką i glebogryzarka gdzie obciazenie jest naprawde duze, pierscien grafitowy w strone skrzyni biegow. Pozdrawiam Mikrociągnik MF-70 budowa
    tadek125
    Level 11  
    Czyli po 3 sztuki na przemian tak? Dobrze widze?
    3 zew 3 wew
    baczek79
    Level 11  
    Witam

Mam problem z traktorkiem mf-70. Mianowicie traktorek odpala tylko na samostart i po ok.30 sekundach samoczynnie gaśnie.
    Wyczyściłem gaźnik, kranik, dałem nową świecę, ale to nie pomaga.

Co może być przyczyną? Dodam, że rok do tyłu dało się go normalnie odpalać linką i pracował normalnie.

Po drugie:
    Kupię ściągacz wentylatora. Nie ma ktoś na sprzedaż?

Pozdrawiam.
    Mateusz
    adamo70
    Level 11  
    Witam. Odpala tylko na samostart? A daj mu "kielicha". Ewidentnie coś z paliwem. Sprawdź czy korek w zbiorniku jest drożny. Ściągacz daj dorobić, czasami się trafiały w sprzedaży, ale dawno nie widziałem w ogłoszeniach.
    luiz937
    Level 10  
    Witam,
    Kupię zwolnice do MF 70
    Emil :
    lukaszadxd(_at_)gmail.com
    Dziqu11
    Level 1  
    Witam, a propo zwolnic, czy bez nich można przeorać kilka grządek w ogródku (ok. 10x2 m)? Ziemia jest dość miękka, obrabiana co rok. Do teraz używałem traktora tylko jako kosiarki, więc ze zwolnic nie korzystałem. Serdeczne dzięki za odpowiedź.
    pawel11153
    Level 1  
    Kupię zwojnicę do MF 70
    Mail: paweltokarczyk96(_at_)gmail.com
    wojtek1234321
    Level 36  
    pawel11153 wrote:
    zwojnicę
    Zwojnicę czy zwolnicę?
    adamo70
    Level 11  
    Witam. Moim zdaniem Mf-ka jest troszkę za mała do orki, ale jak niewielki ogródek to się da. Zwolnice to tylko do frezu do śniegu, bez nich traktorek jest za szybki. Odśnieżarka nie nadąża wyrzucać śniegu, przez co lubi się zapchać. W tym roku przekonałem się o tym w takiej 40-sto cm warstwie śniegu. Szkoda męczyć ciągniczek.
    guciorw
    Level 1  
    Na początku Dzień dobry. Jestem prawie od roku posiadaczem bliźniaka mf70 czyli gutbrod u6. Chcę zmienić silnik na 4t. Mam silnik hondy z wałkiem 19mm i teraz czego jeszcze potrzebuję, żeby dokonać takiej konwersji. (Czego Wy używacie przy swoich MF 70?) Będę wdzięczny za każdy link, film, info. Z góry dziękuję.
    Bogumił Rygiel
    Level 1  
    Witam serdecznie. Pierwszy raz korzystam z forum a użytkownikiem MF-70 jestem od kilku lat. Wielokrotnie zaglądałem na forum i było bardzoooo pomocne. W temacie konwersji silnika do MF-ki sam osobiście nosiłem się z takim zamiarem, ale szybko mi wybito to z głowy. Rozmawiając z fachowcami od silników z Agromaszu Skierniewice dostałem zasadnicze pytanie w jakim terenie pracuję mf-ką i z jakim osprzętem. Z uwagi na teren z licznymi wzniesieniami, podjazdami i pracą z ŹTR-61 odradzono mi konwersję motywując to tym, że popracuję dwa sezony i będę musiał wymienić zajechany silnik. W moim przypadku z uwagi na ukształtowanie terenu konwersja nie wchodzi w rachubę. Szukałem silnika do konwersji który by posiadał adapter i są takie, ale na Węgrzech. /KONWERTER SILNIKA MF70-B9-K / 9Le 4T/ wpisujesz w wyszukiwarkę i znajdujesz ten typ silnika z konwerterem, ale u Madziarów. U nas spotkałem silnik z konwerterem k/Tarnowa - Zbylitowska Góra tel. 517-724-314. Są to "niby" silniki z Czech i nawet ich cena jest do przełknięcia. Co do możliwości dokupienia samego adaptera/konwertera - tego nie wiem ponieważ jestem na etapie generalki silnika (II-gie szlify) i generalki skrzyni biegów/przekładni. Łączny koszt remontu po cenach części luty/marzec 2021 r to około 2 tys zł. Pozdrawiam.
    Pfijal
    Level 5  
    Witajcie szukam czegoś takiego jak uszczelka pomiędzy cylindrem a głowicą do traktorka . Jest coś takiego ??? Bo na żadnym schemacie nie ma a u mnie jest wstawiona jakaś wycinana z czegoś dziwnego .

Dodano po 37 [sekundy]:

Witajcie szukam czegoś takiego jak uszczelka pomiędzy cylindrem a głowicą do traktorka . Jest coś takiego ??? Bo na żadnym schemacie nie ma a u mnie jest wstawiona jakaś wycinana z czegoś dziwnego .
    Paz 71
    Level 9  
    W MF - 70 fabrycznie nie ma uszczelki pod głowice jest kołnierz uszczelniający. Jeśli nie uszczelnia możesz spróbować dopasować np. od jakiegoś motocykla lub wyciąć tak jak ja zrobiłem z blachy miedzianej powodzenia .
    paaaw1
    Level 2  
    grzybek141 wrote:
    Hej , jest jakiś czeski sklep co wysyła części do MF 70 ?

W ogóle oryginalne są jeszcze dostępne? Kupiłem dziś sprzęt który stał długo i sie zastanawiam czy do gaźnika nie ma na dzień dobry jakiegoś zestawu naprawczego , mam zerwaną linkę od gazu , startera nie mam (był uruchamiany z linki owijanej) i na pewno jeszcze dużo innych rzeczy.

Dzięki za wszelkie rady.

https://www.centrum-czesci.pl/pl/c/Czesc-do-mikrociagnikow-MF-70/120