Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Wyszukiwarki naszych partnerów

Wyszukaj w ofercie 200 tys. produktów TME
Europejski lider sprzedaży techniki i elektroniki.
Proszę, dodaj wyjątek elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Nie działa mostek w wzmacniaczu blaupunkt gta 200

SALMOOO 18 Cze 2008 22:14 5005 11
  • #1 18 Cze 2008 22:14
    SALMOOO
    Poziom 9  

    Witam
    Proszę o jakąś rade w sprawie wzmacniacza!
    Problem wystąpił wczoraj gdy do mojego wzmacniacza do którego mam podłączony głośnik basowy w skrzyni na mostku podłączyłem na chwile inny głośnik też basowy potem sie okazało że miał 8 ohm a mój głośnik w skrzyni ma 4 .Po tym incydencie głośnik w skrzynie zaczął wariować i dawał basem nawet jak nie leciała muzyka coś w rodzaju bicia serca tylko ,że głośniej :):)(nie wiem do czego to porównać)
    sprawdziłem głośnik na jednym i na drugim kanale i na jednym głośnik nie gra a na drugim gra tylko ,że gdy przełączę radio lub poogłaszam to dziwne pykanie w głośnikach słychać. Dodam ,że elektronik ze mnie żaden :( więc proszę o wyrozumiałość


    Regulamin p.11
    Proszę uzupełnić treść tematu.
    (dj-MatyAS)

    0 11
  • #2 19 Cze 2008 10:44
    End
    Poziom 29  

    Podłączenie obciążenia o większym oporze nic nie szkodzi tyle co spadnie o połowę wydzielana moc - w tym przypadku zamiana 4Ω na 8Ω.
    Może podłączałeś to w trakcie jak grał wzmacniacz? Może zwarłeś przypadkowo chwilę kabel? Może po prostu miałeś pecha i uszkodziłeś jeden kanał i trzeba wymienić układ scalony który robi za wzmacniacz mocy w tym radiu. Jest przykręcony do radiatora, albo jedna kość, albo dwie oddzielne. Sprawdź to i daj znać...

    0
  • #3 19 Cze 2008 20:47
    SALMOOO
    Poziom 9  

    podłączałem go jak grał i przypadkowo dotknąłem kablem o złącze kanału pojawiła się iskra i właśnie po tym incydencie szlak trafił drugi kanał dziś wyjmę go z bagażnika rozkręcę i zapodam zdjęcie jak to wygląda
    pozdrawiam



    Dodano po 2 [godziny] 15 [minuty]:

    Witam proszę o rady gdzie i co mam sprawdzić przesyłam parę zdjęć

    0
  • #4 20 Cze 2008 14:44
    End
    Poziom 29  

    Po bokach na radiatorze masz przykręcone tranzystory mocy. Pewnie poszedł któryś ze stopni końcowych. Trzeba to sprawdzić miernikiem.. rozumiem, że potrafisz rozpoznać który to kanał się spalił?

    0
  • #5 20 Cze 2008 19:31
    SALMOOO
    Poziom 9  

    możesz mi na zdjęciu pokazać co do czego jestem laikiem ale chciałbym sam sprawdzić miernik mam więc sobie sobie sprawdzę.

    0
  • #6 20 Cze 2008 21:11
    rusekwronki
    Poziom 13  

    Witam na ostatnim foto masz takie 2x po trzy tranzystory z grubymi nóżkami, to one tworzą stopień końcowy tego wzmacniacz. Nie działa mostek w wzmacniaczu blaupunkt gta 200

    0
  • #7 20 Cze 2008 23:28
    Artur k.
    Admin grupy audio

    A może by tak zacząć od podania typu tych tranzystorów?

    Jeśli to MOSFET-y to nie da się ich sprawdzić w prostu sposób przy pomocy miernika.

    Tak na poważnie, to radziłbym odpuścić sobie naprawę tego sprzętu we własnym zakresie.
    do tego trzeba mieć choć minimum wiedzy o elementach elektronicznych, a kolega autor jest jak sam napisał laikiem.

    Pozdrawiam

    0
  • #8 21 Cze 2008 11:47
    rusekwronki
    Poziom 13  

    Wczoraj naprawiałem Wzmacniacz Blaupunkt GTA 2100, po wyglądzie tej płytki wnioskuje że jest taka sama jak od tego wzmacniacza co robiłem, niech no kolega odkręci ten kawałek blaszki aluminiowej to przytrzymuje te tranzystory mocy i odczyta to co na nich pisze, jak nazwy będą takie same co w wzmacniaczu GTA 2100, to podrzucę schemat.

    Pozdrawiam

    0
  • #9 21 Cze 2008 20:31
    SALMOOO
    Poziom 9  

    Witam
    sprawdziłem nazwę tych tranzystorów i oto symbole
    K B688 niżej na tej samej kości napisane było O 449
    na drugiej kości pod tą blaszką:
    K D718 poniżej O 447


    rozumiem zdenerwowanie , i że zbytnio się nie znam ale chciałbym sam spróbować to naprawić
    tak jak sam zepsułem :):)

    0
  • Pomocny post
    #10 21 Cze 2008 20:45
    rusekwronki
    Poziom 13  

    Końcówki takie same jak w GTA 2100 wiec daje schemat
    http://www.speedyshare.com/472568674.html

    Moderowany przez Artur k.:

    Schemat proszę zamieścić w odpowiednim dziale forum.
    Tutaj nie podajemy linków o charakterze nietrwałym.
    Regulamin p.10.5, p.10.11

    0
  • #11 21 Cze 2008 20:51
    SALMOOO
    Poziom 9  

    Kolego rusekwronki bardzo dziękuję za pomoc ale szczerze nie czaje nic ze schematu będę musiał udać się do elektronika jakiegoś:( bo sam tego nie rozszyfruję....

    0
  • #12 01 Lip 2008 07:03
    SALMOOO
    Poziom 9  

    witam ponownie
    we wzmacniaczu wymieniłem 4 końcówki mocy i niestety jest to samo 8-O 8-O raczej już gra na mostku, działają dwa kanały ale głośnik dalej gra tym basem non stop
    Wymieniłem wczoraj na inny wzmacniacz blaupunkt 2100 i o dziwo to samo
    Czy mogłem uszkodzić radio w jakiś sposób ??

    0
TME logo Szukaj w ofercie
Zamknij 
Wyszukaj w ofercie 200 tys. produktów TME
TME Logo