Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Spalony lewy kanał ? Amplituner Radmor 5412

Kamil2132 19 Cze 2008 12:13 5206 33
  • #1 19 Cze 2008 12:13
    Kamil2132
    Poziom 9  

    Witam wszystkich piszę z nastepującym problemem
    gdyż chciałem wyregulować poziomy wejscia sygnału w amplitunerze firmy Radmor 5412 i pokręcilem tym potencjometrem
    https://obrazki.elektroda.pl/45_1213817396.jpg
    w pewnym momencie coś strzeliło i przestał grać lewy kanał widoczych oznak spalenia któregoś z elemetów nie widać jeśli można poprośic o pomoc ?

    1 29
  • #2 19 Cze 2008 12:29
    marian1981.02
    Spec od sprzętu Unitra

    Toś podregulował poziomy...Kolego a kto Ci powiedział że, ten potencjometr jest do takich celów? Tym się od tak nie reguluje. Sprawdz na początek te dwa bezpieczniki widoczne na fotce jeśli spalone wymień na takie jak pisze. jeśli polecą znów proponuję udać się do serwisu RTV!

    0
  • #3 19 Cze 2008 12:31
    Kamil2132
    Poziom 9  

    bezpieczniki są ok bo sprawdzalem a powiedzial mi to kolega ze tym potencjometrema mozna to sprawidzic jakiś sposób czy on wogole będzie jeszcze sprawny ?

    0
  • #4 19 Cze 2008 13:30
    marian1981.02
    Spec od sprzętu Unitra

    A jak sprawdzaleś te bezpieczniki? jeśli jest cisza na tym kanale a drugi gra to nie mogą być sprawne.

    Pogratuluj koledze pomysłu i wiedzy!

    0
  • #5 19 Cze 2008 22:27
    zolo
    Poziom 14  

    Jeśli jest to R502 to "regulowałeś" a właściwie rozregulowałeś prąd spoczynkowy końcówki... W najlepszym przypadku usmażyłeś tranzystory końcowe i sterujące - ale bezpieczniki wtedy powinny być wywalone, zobacz czy masz stałe napięcie na wyjściu tego kanału. Ogólnie jeśli nie wiesz jak wymienić tranzystory albo jak je sprawdzić - sugestia kolegi powyżej słuszna - serwis RTV.
    A żeby było śmiesznie to zabrałeś się za wzmacniacz który miał kilka wersji rozwojowych i często schemat się nie zgadza z tym co jest w środku - ich też jest kilka wersji...

    0
  • #6 19 Cze 2008 23:08
    Kamil2132
    Poziom 9  

    no to akurat wiem ze jest kilka wersji ale wymienię bezpieczniki i zobaczę co z tego wyjdzie gdyż jeden kadał gra a drugi nie więc ... to daje do myślenia ze to chyba jednak bezpieczniki

    A tak pozatym to gdzie sie reguluje kanały ? gdyz nie chciał bym się spotać z owym problemem ponownie

    0
  • #7 20 Cze 2008 01:19
    Kozzi2
    Poziom 20  

    Witam
    W tym amplitunerze jeśli chodzi o poziom sygnału nie masz więcej regulacji niż te na przednim panelu (głośność, balans, tony wysokie i niskie).
    To że jeden kanał gra, a drugi nie zawdzięczasz tylko i wyłącznie oddzielnym bezpiecznikom dla obu kanałów. To co regulowałeś to prąd spoczynkowy, nic dziwnego że uszkodziłeś końcówkę mocy (chociaż jest jeszcze cicha nadzieja że to tylko bezpiecznik). Samemu bez odpowiedniej wiedzy możesz "naprawiać" ten amplituner bez końca. Jeśli chcesz żeby jeszcze coś z niego było, to nic w nim już nie ruszaj, tylko zanieś do serwisu.

    PS: Podziękuj koledze za "cenną radę".


    Pozdrawiam

    0
  • #8 24 Cze 2008 20:32
    Kamil2132
    Poziom 9  

    Niestety bezpieczniki nie pomogły co moze być przyczyną ?

    0
  • #9 24 Cze 2008 20:45
    marian1981.02
    Spec od sprzętu Unitra

    Kamil2132 napisał:
    Niestety bezpieczniki nie pomogły co moze być przyczyną ?
    Co nie pomogły? Spaliły się znów czy nie były spalone czy jak?

    0
  • #10 25 Cze 2008 18:01
    Kamil2132
    Poziom 9  

    no wymieniłem bezpieczniki i dalej cisza na lewym nalane

    0
  • #11 25 Cze 2008 22:47
    marian1981.02
    Spec od sprzętu Unitra

    A sprawdzałeś tamte i nowe? Może się spaliły ponownie? Kolego serwis, serwis i jeszcze raz serwis tylko Cię może uratować chyba! Tu muszą być konkrety, pomiary a nie wróżby z fusów!

    0
  • #12 26 Cze 2008 15:25
    Kamil2132
    Poziom 9  

    tak sprawdzałem jutro go wioze do serwisu zobaczymy co tam powiedzą

    0
  • #13 29 Cze 2008 11:41
    Kamil2132
    Poziom 9  

    Ładnie 110pln za naprawe ...:|
    a nie łatwiej wymienic całą końcówke ?

    0
  • #14 29 Cze 2008 14:08
    marian1981.02
    Spec od sprzętu Unitra

    Kamil2132 napisał:

    a nie łatwiej wymienic całą końcówke ?
    Nie rozumiem tego pytania. A co w serwisie wymienili, lub co stwierdzili?

    0
  • #15 29 Cze 2008 16:25
    Kamil2132
    Poziom 9  

    w serwisie powidzieli ze nie opdała sie naprawiac koncówki do tego wzmacniacz bo to wyjdzie 110pln lepiej sie oplaca kupic caly blok wzmacniacza on 35 pln kosztuje

    0
  • #16 29 Cze 2008 17:08
    marian1981.02
    Spec od sprzętu Unitra

    Pier... głupoty w tym serwisie...Nawet jak byś wymienił wszystkie tranzystory w końcówce jednego kanału to części wyjdą ok. 30zł

    0
  • #17 29 Cze 2008 17:13
    Wojtek(KeFir)
    Poziom 41  

    Jakie 30zł!? główne 2x 6,50 BC-ki 4x 30gr BD-ki 3x2zl..
    w sumie 20zł .. za 30zł to całą końcówkę można mieć!..

    Porombańcy w tych serwisach siedzą...:/

    0
  • #18 29 Cze 2008 18:01
    Kamil2132
    Poziom 9  

    tak więc wole kupic całą koncówke i byc pewnym ze bedzie działac

    0
  • #19 29 Cze 2008 23:27
    czorny30
    Poziom 11  

    Kamil2132 napisał:
    tak więc wole kupic całą koncówke i byc pewnym ze bedzie działac

    Jednej końcówki nie kupisz. No chyba że chodzi o same płytki sterujące. Ale lepiej sobie kupić części, ja za wszystkie tranzystory: końcowe, na płytkach sterujących i wszystkie w bloku B5 zapłaciłem 50zł. Więc do jednego kanału jakieś 20 zł by Cię wyszło. (ja kupiłem też trany od zasilania i dlatego wyszło mnie drożej)
    Pozdrawiam

    0
  • #20 29 Cze 2008 23:50
    424355
    Użytkownik usunął konto  
  • #21 30 Cze 2008 01:46
    Kozzi2
    Poziom 20  

    Wymienić wszystkie tranzystorki po kolei łatwo, wtedy PRAWIE na 100% możesz być pewny że już wszystko jest sprawne. Prawie, bo dobrze by było te tranzystory sparować (możesz mieć szczęście, że i bez parowania odpali, bo przypadkiem będą w miarę dobrane :) ). Potem po wymianie czas na regulację prądu spoczynkowego, co się stanie jak źle ustawisz, już sam wiesz najlepiej :P .

    Masz do wyboru, albo przez parę dni się poedukować jak to wszystko zrobić (w internecie, a głównie na elektrodzie wszystko co Ci potrzeba na temat tego Radmora jest napisane, więc wystarczy poszukać) i samemu naprawić, albo odnieść do serwisu, lub normalnego fachowca, który jeśli połowę stawki serwisu weźmie to i tak dużo weźmie.

    PS: Jak policzyłem ile na inter-chip kosztowałyby wszystkie tranzystory do jednej końcówki, to nawet 10zł nie przekroczyłem.

    Pozdrawiam

    0
  • #22 30 Cze 2008 13:46
    Kamil2132
    Poziom 9  

    jesli chodzi o kupno to mam zamiar kupc cały blok bo z drugim kanałem jest równiez cos nie tak bo zaczyna buczeć tak jakoś dziwnie

    0
  • #23 01 Lip 2008 10:35
    czorny30
    Poziom 11  

    Kamil2132 - gdzie zamierzasz kopić cały blok???

    0
  • #24 01 Lip 2008 10:51
    Kamil2132
    Poziom 9  

    planuje wziąc uszkodzony amplituner z dobrym blokiem wzmacniazy od kolegi

    0
  • #25 01 Lip 2008 23:40
    424355
    Użytkownik usunął konto  
  • #26 02 Lip 2008 10:03
    Kamil2132
    Poziom 9  

    to sie powie trudno :) i bede myslał dalej co z tym zrobić a dlaczego pytasz?

    0
  • #27 02 Lip 2008 13:45
    Wojtek(KeFir)
    Poziom 41  

    Bo pomysł z kupowaniem "bloku od kolegi" jest krótko mówiąc bez sensu...

    0
  • #28 02 Lip 2008 17:41
    czorny30
    Poziom 11  

    Ja z pomocą mojego przedmówcy naprawiłem tego wzmaka, a umiem tylko trzymać lutownice w ręce. Ale do niczego nie namawiam, bo to karalne na forum :)

    0
  • #29 02 Lip 2008 22:40
    Kamil2132
    Poziom 9  

    bądz wymienie tranzystory :)

    0
  • #30 02 Lip 2008 23:55
    czorny30
    Poziom 11  

    Ok napisz co wymyśliłeś i jak gra.

    0
  Szukaj w 5mln produktów