Witam, mam pytanie chcę zbudować turbinkę podwójną o średnicy 86cm i wysokości 160cm. Ile obrotów i jaką moc mógłbym z niej uzyskać, mieszkam w terenie o dość częstych i silnych wiatrach, z góry dziękuje.
Do you prefer the English version of the page elektroda?
No, thank you Send me over therepajączek25 wrote:Obrotów czego? Samej turbiny czy generatora. Natomiast moc zależna będzie od szybkości wiatru i powierzchni płatu.....turbinkę podwójną o średnicy 86cm i wysokości 160cm. Ile obrotów i jaką moc mógłbym z niej uzyskać...
pajączek25 wrote:No, to fajnie. Tylko co z tego. Dość częsty to znaczy się co, dwa razy dziennie, a może raz w tygodniu? A co to jest silny wiatr, 1m/s czy też 4m/s.....mieszkam w terenie o dość częstych i silnych wiatrach....
pajączek25 wrote:No jasne. Ten jeden agregat napędzany wiatrem ma tyle samo mocy co 5 wielkich generatorów zainstalowanych w elektrowni Koziennice. Agregat wiatrowy o mocy 100 kW to już dużo....12 sztuk, jeden mocy 1.37gw...
pajączek25 wrote:Nikt nie jest w stanie na to pytanie odpowiedzieć bez dokładnych pomiarów. Obroty zależne będą od prędkości i stałości wiatru. A prędkość i stałość wiatru zależna będzie od wysokości na której będzie zamocowana turbina.... Ile będe miał obrotów , bo niewiem jaką przekładnie dobrać....
pajączek25 wrote:Zbyt długo pracuję w energetyce żeby brać na poważnie Twoje wywody.....jak nie wierzysz to sprawdż sam...
pajączek25 wrote:No chyba że to będzie baaardzo małe miasto a połowa mieszkańców wyjedzie do pracy do Anglii czy innej Szkocji. Pomyśl przez jedną krótką chwilkę. Gdyby do zaopatrzenia choćby małego miasteczka w energię elektryczną wystarczyły dwa wiatraki to wszystkie elektrownie konwencjonalne straciły by rację bytu. Kraje dbające o ochronę swojego środowiska np. Szwecja nie budowały by elektrowni jądrowych które bezpieczne w 100% nie były, nie są i nigdy nie będą. Sądzisz że ktokolwiek wydawał by kilkaset milionów dolarów na elektrownię atomową, następne kilkadziesiąt milionów na trakcję energetyczną w sytuacji gdy całą sprawę można by było załatwić wiatrakami?....dwa wiatraczki sa wstanie zasilić miasto....
twardyboro wrote:Gdybyś napisał że najmniejszy ma 50kW a największy 3MW to bym się z tym zgodził. Panowie, nie wiecie chyba o jakich wielkościach mocy mówicie. Nie zdajecie sobie sprawy z tego jaką trakcję trzeba postawić żeby taką ilość energii przesłać. Najwydajniesze obecnie elektrownie jądrowe to typ AGR (advanced gas-cooled graphite-moderated reactor) Jest ich kilka na świecie. Najbliższy nam przykład to elektrownia w Dungeness w Anglii. Jest to elektrownia dwureaktorowa o mocy 1300MW. Dwa reaktory i sześć turbin, to daje 1,3GW. A gdzie brakująca reszta do tych 3GW.....Najmnijeszy wiatrak jaki wtedy produkowali to 500kW a największy 3GW.....
twardyboro wrote:Witam.
Jakiś rok temu byłem na targach energetycznych i rozmawiałem z przedstawicielami firmy Vestas. Najmnijeszy wiatrak jaki wtedy produkowali to 500kW a największy 3GW.
Pozdrawiam.
Quote:Tak więc dochodzimy do rzeczy podstawowej - do funkcjonowania wiatraka potrzebny jest po prostu wiatr. Nie błogie powiewy wiatru czy wiaterek.
Tak samo jak do elektrowni słonecznej potrzebne jest słońce, a nie półcień czy cień.
Więc gdy nie ma możliwości postawienia osi turbiny odpowiednio wysoko to lepiej poświęcić czas i pieniądze na budowę elektrowni słonecznej. Za niecałe 200zł można sobie kupić stację pogodową i empirycznie ocenić czy budowa wiatraka ma w danym miejscu w ogóle sens.
pajączek25 wrote:
Witam, mam pytanie chcę zbudować turbinkę podwójną o średnicy 86cm i wysokości 160cm. Ile obrotów i jaką moc mógłbym z niej uzyskać, mieszkam w terenie o dość częstych i silnych wiatrach, z góry dziękuje.
kotuniunia wrote:pajączek25 wrote:
Mniej więcej tyle ile ja z tego:
https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1914154-0.html
Udanej zabawy, bo to tylko naprawdę jest-zabawa.