Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Search our partners

Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Ferguson AF-1018 se - brak oznak życia,zasilacz sprawny

krzysio22 20 Jun 2008 09:49 2150 7
  • #1
    krzysio22
    Level 10  
    Witam szanownych kolegów! Na mój stół trafił ostatnio ferguson problem jak prawie w każdym czyli wywalone elko 1000µf tyle że w odbiorniku już jakiś amator swoje łapki wsadził czyli pozrywany druk oraz luty jak po spawarce.Po wymianie kondensatorów 1000µf 470µf, naprawy druku wszystkie napięcia są ok, po stabilizatorach 5v i 12v też wszystko ok . Napięcia 14/18v też zgodne a problem objawia się tym że tuner nie reaguje na włączenie i na pilota. Żadna dioda się nie pali objaw taki, ze wygląda na przetwornice lecz wszystkie napięcia są zgodne. Zastanawia mnie układ HC14 (14dip). Czy może ktoś z kolegów miał już podobny problem,proszę o pomoc. Dodam ze podkładałem kondensatory po stronie pierwotnej oraz wszystkie po stronie wtórnej. Dodam, że brak komunikacji po rs232 a schemat który pobrałem z tond nie zgadza się z tym tunerem.
  • #2
    Pieron
    Level 31  
    Skoro ktos juz grzebal moze uszkodzil proca. sprawdz czy jest zasilanie 5V i czy dochodzi do procesora, Sprawdz odbiornik podczerwieni. ewentualnie moze jeszcze jakas sciezka nie ma przejscia skoro ktos ten tunar tak skatowal.
  • #3
    krzysio22
    Level 10  
    zasilanie na procku jest 5 V męczy mnie tylko układ hc14 oraz ten schemat na którym ten zasilacz wygląda całekiem inaczej niż w tunerze mojego klienta chyba ze wypuszczano dwie wersje zasilaczy.Od klienta dowiedziałem sie ze tuner przestał działać po wymianie głowicy
  • #4
    Pieron
    Level 31  
    To masz przynajmniej punkt zaczepienia, nie wiem czy wymiana byla na nowa glowice ale tu moze byc pies pogrzebany bo jesli to robil jakis amator to moze gdzies zrobil zwarcie na nózkach, ma druku co moze blokuje tuner. Moze wylutowanie tej glowicy popchnie sprawe do przodu ? Czy zasilacz ma jakies oznakowanie, czy jest lacznie na plycie glównej. Moze zapytaj tez na forum http://forum.dvhk.pl/ w dziale ferguson tam masz chyba wieksze szanse na pomoc.
  • #6
    krzysio22
    Level 10  
    3,3v jest a co do głowicy to luty poprawione nawet przy wyciągnietej głowicy sprawdzałem i dalej nic
  • #7
    gregorio27
    Level 31  
    Jtag w dłoń i zobacz czy jest komunikacja z procem, jeśli tak wgraj pewny soft. Być może ktoś uszkodził okolice flasha podczas wymiany głowicy.
  • #8
    krzysio22
    Level 10  
    nie wiem czy to ma sens bo myśle ze to procek dlatego ze grzeje sie dość mocno chyba ze te modele tak mają ale spróbuje