Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

po instalacji xp sp2 restart i błąd odczytu dysku (sata)

mirekmisiek123 20 Cze 2008 11:50 8427 29
  • #1 20 Cze 2008 11:50
    mirekmisiek123
    Poziom 11  

    Witam
    mam poważy problem od jakiś 2 miesięcy męczyłem się z vistą komputer włączony 24/h, wyjechałem w delegacje po powrocie komputer zastałem wyłączony i po włączeniu go vista nie ładuje się po prostu czarny ekran. po ponownym restarcie pokazał sie komunikat w jakim trybie uruchomić windows wybierałem kolejno awaryjny i normalny-nadal nic (czarny ekran). po wielokrotnych problemach z vistą zdecydowałem się wrócić do xp z sp2,jednak przy próbie instalacji xp stawał na po komunikacie trwa sprawdzanie konfiguracji sprzętowej komputera(dysk to seageat 400GB sata - wcześniej na nim była vista). postanowiłem spróbować z drugim dyskiem seageat 500 gb sata tutaj lepiej bo windows bez problemu skopiował wszystkie pliki i uruchomił sie ponownie jednak po uruchomieniu pokazuje się komunikat błąd odczytu dyski wciśnij ctrl+alt+del by zresetować . Nie wiem już o co tu chodzi i co robić,mam wrażenie że to ta v ista coś namieszała na tych dyskach że nawet format im nie pomaga, jednak nie wiem jak to naprawić. dodam że oba dyski podłączałem do innego komputera i działają tak samo scandisc nie widzi na nich błędów,na tym dysku 500 nigdy nie było systemu kupiłem go miesiąc temu i działał tylko jako magazyn plików:D. Jeśli to coś pomoże> moja płyta główna to: asus a7n832sli , 2gb ram patriot grafika 8800GTX galaxy dwa syski nie spięte w żaden rajd 400sata1 i 500 sata2 seageat oba. próbowałem tez instalować ten sam system na pożyczony dysk ata 320gb seageat w moim kompie bez problemu przebiegła cala instalacja tyle ze ten pożyczony dysk nigdy visty nie widział. Proszę pomóżcie bo już niewiem co robić

    0 29
  • #2 20 Cze 2008 12:35
    DJ.KiteX
    Poziom 15  

    Miałem podobne problemy, Linuxa i Windowsa na dysku. Chciałem zrobić format i instalacja XPka albo nie startowała, albo zatrzymywała sie w tym samym czasie. Doszedłem do wniosku, że jest coś namieszane z partycjami, usunąłem Linuxa, a następnie płytą Ubuntu w trybie live zrobiłem partycje czyste pod XP. Spróbuj użyć płyty live najlepiej Ubuntu, ręcznie ustaw partycje zrób pierwszą dla Windowsa, musisz też zrobić coś dla Linuxa bo inaczej nie pójdzie dalej, a gdy zacznie się już kopiowanie plików zresetuj kompa i wsadź CD z Windowsem. Problemy z instalacją Windows mogą też być spowodowane przez uszkodzony lub przybrudzony napęd, w czasie instalacji Linuxa mi to też z reguły wywala, zanim zacznie kopiować pliki.

    0
  • #3 20 Cze 2008 13:00
    mirekmisiek123
    Poziom 11  

    problem w tym że nie mam płyty linuksa,co do napędu musi być dobry po na dysku pożyczonym od kolegi (normalny ata) system się instaluje i działa .
    Czemu więc na moich dyskach serial ata po skopiowaniu plików wyskakuje błąd odczytu dysku? pliki kopiują sie bez błędów ,więc napęd odpada, słyszałęm coś o jakim zerowaniu dysku ,może to i u mnie pomoże?? przedtem miałem xp na tym dysku i działał teraz po tej viscie nie mogę wrócić do xp:D dyski już formatowałem i robiłem nowe partycje nawet ,bez skutku

    0
  • #4 20 Cze 2008 13:24
    gilus1
    Poziom 29  

    Sformatuj dysk programem Gparted

    0
  • #5 20 Cze 2008 13:28
    mirekmisiek123
    Poziom 11  

    ten geparted nagrać na płyte i z niej botować? potem formatować czy pod windowsem?

    0
  • #6 20 Cze 2008 13:35
    msthhk
    Specjalista - HDD i odzyskiwanie danych

    Czy to, że OBA dyski SATA powodują problemy nie podsunęło Ci na myśl, że problem tkwi w SATA? Zintegruj sobie sterowniki SATA z płytą instalacyjną Windows XP (hasło do google: "nlite sata"). Problem poruszany i rozwiązany dziesiątki razy na forum.

    0
  • #7 20 Cze 2008 13:38
    mirekmisiek123
    Poziom 11  

    wiem co to nlite,ale czemu ten dysk potrzebuje driverow, kiedys je instalowalem z dyskietki gdy instalowalem xp z sp1 ale teraz przy sp2?? ok tak zrobie ,sprobuje

    0
  • #8 20 Cze 2008 13:48
    gilus1
    Poziom 29  

    Gparted trzeba nagrać na płytę i z niej zbootować. Aplikacja jest chyba po angielsku.

    0
  • #9 20 Cze 2008 14:27
    mirekmisiek123
    Poziom 11  

    teraz przy instalacji nacisnełem F6 załądowałem z dyskietki steroniki silicon image sata raid ściągnięte ze strony asusa, nic to nie pomogło dalej to samo, teraz będe próbował ten format geperdem. te sterowniki sata chyba dobre instalowałem?

    0
  • #10 20 Cze 2008 14:46
    msthhk
    Specjalista - HDD i odzyskiwanie danych

    Nie wiem, czy dobre sterowniki, bo takiego modelu płyty głównej, jak podałeś w pierwszym poscie, nie ma.

    0
  • #11 20 Cze 2008 14:59
    mirekmisiek123
    Poziom 11  

    no i teraz dopiero jest problem, odpalilem tego gparta sformatowalem dysk kompa uruchomilem ponownie i teraz zaczynam instalkę windowsa pojawia się ten napis że instalator sprawdza konfigurację komputera po tym nic czarny ekran - i napęd przestaje czytać płytę...co teraz??

    Dodano po 2 [minuty]:

    płyta a8n32sli deluxe, teraz to i tak niema już znaczenia chyba:d bo instalator nie dochodzi do tego momentu po tym gparcie..format tylko pogorszył sytuacje

    0
  • #12 20 Cze 2008 15:02
    msthhk
    Specjalista - HDD i odzyskiwanie danych

    Podaj całą konfigurację dotyczącą SATA z BIOSu. Zamiast formatować dysk, lepiej jest wyzerować pierwsze 100 sektorów. Prawidłowe sterowniki do kontrolera SATA są tutaj.

    0
  • #13 20 Cze 2008 15:22
    mirekmisiek123
    Poziom 11  

    w sumie w tym biosie jest jedna opcja chyba związana z sata tylko w _onboard devices configuracion - jest to Silicon image mode a dostępne do wyboru : Raid mode, sata2 mode i disabled ja mam ustawione na sata2, oprucz tego na tym dysku na ktorym teraz probuje instaowac windowsa jest jakas jedna zworka ten sata1 tej zworki niema - są 4 piny ona łacze dwaod prawej strony jednak niewiem co to bo opisu nie widze

    Dodano po 5 [minuty]:

    link do sterów nie działa, ja ściągnąłem teraz takie Silicon Image 3132 Serial ATA Driver czy dobre nie wiem, żebym wiedział jak te sektory wyzerować tak bym zrobił, lecz ja tylko słucham tego co mi ktoś podpowie nie znam sie za dobrze gdy pojawie się większy problem taki jak ten:(

    0
  • #14 20 Cze 2008 15:32
    msthhk
    Specjalista - HDD i odzyskiwanie danych

    Nie mam tej płyty głównej, więc nie mogę sprawdzić sam BIOSu i powiedzieć, co i jak ustawić. Musisz kanał z podłączonym dyskiem wyłączyć z RAIDu - wygląda na to, że masz wyłączony, ale każdy kanał powinien mieć oddzielną konfigurację, a nie jedną opcja do wszystkiego.
    Początek dysku możesz wyzerować z dmde, lub nawet zwykłego edytora HEX, na forum było to opisane dziesiątki razy.
    Co do zworki - jest to najprawdopodobniej zworka ograniczająca transfer do 1,5Gbit/s (SATA1). Możesz ją wyjąć i sprawdzić, czy wtedy nie będzie takich problemów. Nie podałeś konkretnych modeli dysków, więc nie jestem w stanie wywróżyć, jakie masz dyski i jak się je konfiguruje.
    Problem jest w SATA - mało prawdopodobne, że oba dyski są uszkodzone w ten sam sposób.

    0
  • #15 20 Cze 2008 16:18
    mirekmisiek123
    Poziom 11  

    na płycie mam 4 wejścia sata obok siebie, dysk podpięty do sata1 co do biosu nie widziałem tam innych opcji związanych z dyskami,mój bios to american megatrends a dysk to ST3500320AS

    Dodano po 40 [minuty]:

    nagrałem sobie teraz na płytkę program mhdd na innym forum wyczytałem że nim mogę te sektory wyzerować, jak na razie podążam według instrukcji ze strony :http://forum.chip.pl/viewtopic.php?p=80924 tyle że dysk zamiast na porcie 170 h wykryło mi na jakimś Pci, obecnie go skanuje nie ma zadnych zlych sektorow raczje same <3 praktycznie <150 mam 15 narazie przy 30%skanowania

    0
  • #16 20 Cze 2008 16:59
    msthhk
    Specjalista - HDD i odzyskiwanie danych

    Po pierwsze, wyjmij zworke ograniczająćą transfer.
    Dysk podłączony do tego gniazda:
    po instalacji xp sp2 restart i błąd odczytu dysku (sata)

    BIOS:
    po instalacji xp sp2 restart i błąd odczytu dysku (sata)

    Aby wyzerować 100 sektorów w MHDD wpisujesz polecenie ERASE, jako sektor startowy dajesz 0, jako końcowy 100. Wyzerowane zostanie 101 sektorów początkowych dysku.
    Skanowanie możesz przerwać, dysk jest OK.

    0
  • #17 20 Cze 2008 17:14
    mirekmisiek123
    Poziom 11  

    skanowanie przerwałem, wpisałem komendeę erase potem 0 i 100 następnie yes - teraz pokazał się komunikat erasing the drive using bios funtions. if you don't want to use bios then not detect the drive in bios or se /disable bios parametr co dalej? niewiem czy wyzerowalo go czy nie -nizej napisane jest sectors done:101 .0mbytes completed
    done
    co teraz?

    0
  • #18 20 Cze 2008 17:18
    msthhk
    Specjalista - HDD i odzyskiwanie danych

    101 sektorów to tylko 50,5KB, więc mniej niż 1MB.
    Ustaw bios tak jak pokazałem, wyjmij zworkę jak powiedziałem, podłącz dysk do gniazda z rysunku i zbootuj instalator windowsa xp z płyty. Czy mam to samo napisać po raz trzeci?

    0
  • #19 20 Cze 2008 17:20
    mirekmisiek123
    Poziom 11  

    nie trzeba
    dzięki już to robię tyle że mój bios jest inny niż na tym screenie ale ok

    0
  • #20 20 Cze 2008 17:28
    msthhk
    Specjalista - HDD i odzyskiwanie danych

    Oba obrazki są z manuala do Twojej płyty, ze strony asusa. Skoro piszesz, że Twój BIOS jest inny, to może napisz JAK jest inny, bo niestety nie potrafię się domyśleć.

    0
  • #21 20 Cze 2008 17:33
    mirekmisiek123
    Poziom 11  

    super tym razem zaczął kopiować pliki chociaż, coś ruszyło znalazłem w biosie te opcje co do sata nawet ale tam wszystko dobrze, (nieźle je ukryli)
    zworka wyjęta wszystko tak jak miało być tylko nie załadowałem tych sterów sata bo tamten link nie działa u mnie,na razie czekam jaki będzie efekt bez tych sterów w takim razie...

    0
  • Pomocny post
    #22 20 Cze 2008 17:36
    msthhk
    Specjalista - HDD i odzyskiwanie danych

    Powinno działać bez sterowników, bo sterowniki są do Sililona, a tego nie używasz w tym momencie. Ja nawet nie widze, gdzie on się fizycznie na tej płycie znajduje i czy w ogóle się znajduje... Na obrazu w manualu go nie ma.

    0
  • #23 20 Cze 2008 17:39
    mirekmisiek123
    Poziom 11  

    dzięki za pomoc instalka idzie i jest wszystko normalnie jak na razie -chyba problem rozwiązany.

    0
  • #24 21 Cze 2008 14:05
    misiek_wwa
    Poziom 13  

    Witam
    To znowu ja tylko założyłem sobie swoje konto już.
    Mam kolejny problem z dyskiem
    Ten systemowy już pracuje bez problemu jednak ten drugi który wcześniej był systemowym niby pracuje ,można przechowywać pliki tp.
    Jednak w programie partition magicwidać go jako BAD i program widzi tylko jedną partycje clay dysk400gb a ja mam na nim dwie partycje po próbie sformatowania go i restarcie kompa partition magic nie mozę zakończyc czynnosci tylko pisze jakies Errory i ze bad MBR, jak ten dysk naprawić chciałem go sformatować usunąć te partycje no i zamienićlitery dysków bo trochę się namieszało.Jakiego programu użyć, skoro partitiion magic nie daje rady?:?:

    0
  • #25 21 Cze 2008 14:15
    Anonymous
    Użytkownik usunął konto  
  • #27 21 Cze 2008 15:15
    msthhk
    Specjalista - HDD i odzyskiwanie danych

    Cytat:
    chciałem go sformatować usunąć te partycje no i zamienićlitery dysków bo trochę się namieszało.Jakiego programu użyć, skoro partitiion magic nie daje rady?

    Jeżeli dobrze zrozumiałem, to danych na tym dysku nie masz. Wyzeruj pierwsze 100 sektorów, tak jak zrobiłeś to z dyskiem 500GB i załóż normalnie partycję spod Windows. Zerowanie można przeprowadzić również spod DMDE.
    PS: Po co założyłeś kolejne konto? Czy nie czytałeś regulaminu?

    0
  • #28 21 Cze 2008 16:59
    misiek_wwa
    Poziom 13  

    ja załozyłem nowe konto,bo tamte było mojego brata, ja o elektrodzie dowiedziałem się od niego i korzystałem wczoraj z jego konta a teraz skoro sytuacja się powtarza załozyłem swoje konto, a jak pod tym dmd wyzerować te sektory?

    Dodano po 1 [godziny] 30 [minuty]:

    próbowałem teraz zerować te 100 sektorówMHDD jednak coś chyba niechce współpracować z tym dyskiem bo nie botuje płyty wogóle tylko biała kreska miga w lewym górnym rogu ekranu, żadnej reakcji. a tym dpde nie mam pojęcia jak to zrobić ( aż tak dobrze nie znam angielskiego, a boje się ,że na mieszam jeszcze bardziej) podpowiedzcie jak wyzerować te sektory tym dpde

    0
  • #29 21 Cze 2008 17:50
    msthhk
    Specjalista - HDD i odzyskiwanie danych

    W DMDE wybierasz dysk fizyczny (ten niedziałający 400GB), potem Tools>Write to disk sectors i wpisujesz jak poniżej, potem klikasz OK.
    po instalacji xp sp2 restart i błąd odczytu dysku (sata)

    0
  • #30 21 Cze 2008 18:40
    misiek_wwa
    Poziom 13  

    teraz wszystko działa, Dziękuje za pomoc

    0