Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Nowy komputer nie uruchamia się

nobi992 20 Cze 2008 20:55 1486 10
  • #1 20 Cze 2008 20:55
    nobi992
    Poziom 2  

    Witam, moze nawet podam parametry nowego kompa:
    plyta: asus p5kse
    karta: asus geforce 9600gt
    zasilacz: pentagram 430w
    pamiec:2x1gb
    proc:core 2 duo e7200

    Powinno wystarczyc, teraz opisze moj problem.

    Otoz nie jestem super extra obczajony w komputerach, postanowilem zakupic nowy sprzet. Po zlozeniu go odpalami i monitor sie nie wlacza(nie wiem czy wszystko dobrze podlaczylem). Nie wiem co moze byc powodem, moze moja glupota ;p, moze slaby zasilacz, nie mam pojecia.

    I jeszcze 2 sprawy: gdy nacisne przycisk power w kompie, komp sie rozkreca monitor jest jb na czuwaniu. Po chwili tak jakby wszystko sie wylacza a po okolo 5 sek startuje od poczatku i juz dziala normalnie, po za tym ze monitor dalej nie dziala. Monitor jest sprawny.


    2 sprawa to ta, iz do karty graficznej byl taki kabelek i na karcie graficznej sa takie jakby wentylki jest ich 7 a ja mam wejscie na 2. Nie wiem czy podlaczenie tego ma jakies znaczenie ale wolalem o tym napisac, prosze o szybka pomoc.

    0 10
  • #2 20 Cze 2008 21:09
    badboy84
    Poziom 38  

    Obstawiam że nie podłączyłeś zasilania do karty graficznej, ale lepiej zwróć sie o pomoc do kogoś bardziej obeznanego w temacie.

    Też trzeba mieć fantazje żeby składać kompa nie mając o tym pojęcia ... lepiej niech ten ktoś tez sprawdzi czy radiator na CPU jest dobrze założony ...

    0
  • #3 20 Cze 2008 21:10
    Cybus18
    Poziom 17  

    Witam.
    Rozłóż cały sprzęt i złóż jeszcze raz, tylko podłącz dodatkowe zasilanie do karty graficznej i do płyty głównej. Sprawdz Chłodzenie na procesorze (czy dobrze przylega). A najlepiej poproś jakiegoś kolege który się na tym zna o pomoc, być może coś przeoczyłeś.
    Pozdrawiam

    0
  • #4 20 Cze 2008 21:40
    soviet100
    Użytkownik obserwowany

    Taka mała moja porada skoro nie masz o tym pojęcia to czy wiedziałeś co zrobić z pastą termo przewodzącą ?

    0
  • #5 20 Cze 2008 21:48
    iron64
    Spec Overclocking

    Zamiast wyśmiewać się z kolegi może byście pomogli?!

    Niestety na 99% potrzebny będzie upgrade biosu do tej płyty, bez tego procesor nie ruszy. Tak więc sugeruję wizytę w serwisie lub sklepie gdzie ją kupiłeś i poproś o wgranie nowego biosu.
    Te płyty mają tzw. podwójny start, czyli włączanie się dwukrotne jak to opisałeś, tym się nie przejmuj - normalka.

    Natomiast fragmentu o 7 wentylatorkach, to przyznam, że nie zrozumiałem. Możesz jaśniej opisać, dać zdjęcia lub cokolwiek tylko jaśniej?

    0
  • #6 20 Cze 2008 21:58
    Cybus18
    Poziom 17  

    Nikt kolegi nie wyśmiewa, po to jest forum żeby pytać:)
    Jeśli chodzi o te wentylki to moim zdaniem chodzi o dodatkowe zasilanie karty graficznej, nic innego mi nie przychodzi na myśl.

    Sprawdź w instrukcji obsługi płyty głównej czy wszystko podłączyłeś tak jak trzeba. Pozdrawiam

    0
  • #7 21 Cze 2008 01:46
    soviet100
    Użytkownik obserwowany

    Ja kolegi nie wyśmiałem tylko pytałem czy użył jej bo jak nie to mogło się coś spalić jak na przykład procesor . (miałem takie przypadki ) więc użyłeś jej czy nie ?

    0
  • #8 21 Cze 2008 11:22
    nobi992
    Poziom 2  

    Wiec tak komp juz sie wlacza i monitor dziala - najbardziej pomogl mi kolega ktory napisal rozloz i zloz :). Ale jak to czesto bywa jest nastepny problem: gdy wlacze komputer itd w koncu wyskauje mi okno w jakim trybie uruchomic komputer, ale w jakim bym nie urochomil to system startuje sie od poczatku i znowy wyskakuje okno z wyborem trybu. Trzeba skonfigurowac bios czy co? Dysk mam stary, jest na nim zainstalowany xp, trzeba go jakos sformatowac?
    Prosze o wyrozumialosc co do moich umiejetnosci dzialania z komputerem mam dopiero 16 lat i za duzo jeszcze nie umiem, czekam na odp dzieki.

    0
  • #9 21 Cze 2008 11:56
    Cybus18
    Poziom 17  

    Niestety ale chyba czeka Cię format, albo poszukaj na forum by z tego co pamiętam to były jakieś tematy jak przenieść system na inny sprzęt bez formatowania. Niestety nie jestem pewien (mi się nie udało). Zgraj wszystkie potrzebne rzeczy na inny dysk lub inną partycje i zainstaluj od nowa.
    Pozdrawiam

    0
  • #10 21 Cze 2008 12:39
    LED5W
    Poziom 32  

    Cybus18 napisał:
    Niestety ale chyba czeka Cię format

    Nie rób formatowania, na to zawsze jest czas.
    Włóż płytę z systemem i wybierz instaluj (Enter). Instalator powinien znaleźć zainstalowany system - wtedy wybierz opcję napraw. Jeśli to dysk SATA to będziesz musiał użyć dyskietki ze sterownikami. ;)

    0
  • #11 21 Cze 2008 21:33
    nobi992
    Poziom 2  

    Dzieki za pomoc chlopaki, sforamtowalem jedna partycje i juz jest ok.
    Mam nadzieje ze teraz bede mogl sie juz w peli cieszyc nowym sprzetem, temat do zamkniecia.

    0