Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

nawigacja MFD cisza w głośnikach

wecia91 21 Cze 2008 08:25 1647 6
  • #1 21 Cze 2008 08:25
    wecia91
    Poziom 18  

    Witam mam pytanie została podłaczona nawigacja MFD do auta gdzie w pinie GALA było 12v podpięte do kostki zasilającej czy to mogło spowodować uszkodzenie ? do czego jest ten pin GALA podłanczany ?

    0 6
  • #2 21 Cze 2008 08:41
    LWD11
    Poziom 29  

    Galę definiuje zmiana głośności radia wraz z prędkością jazdy, zazwyczaj jest to impuls prędkości jazdy.

    0
  • #3 21 Cze 2008 09:42
    wecia91
    Poziom 18  

    ale jest możliwe aby takie podpięcie uszkodziło radio że jest cisza w głośnikach

    0
  • #4 21 Cze 2008 10:00
    LWD11
    Poziom 29  

    no jest to możliwe, radio w miejscu gala nie jest przygotowane na +12V, tylko raczej na sygnał masy i mogło to spowodować uszkodzenie stopnia wejściowego na tym wejściu a w rezultacie spowodować efekt wyciszenia. No ale to już trzeba pomierzyć żeby mieć pewność, co się stało.

    0
  • #5 29 Cze 2008 03:26
    endrju7403
    Poziom 13  

    cisza w głośnikach może też być spowodowana tym, że radio ma wkodowane tzw. DSP i wtedy nie będzie nic słychać w głośnikach. Można to sprawdzić po tym, że zaraz po włączeniu radia, w momencie wyświetlania loga VW (jeżeli jest to oczywiście nawigacja VW, bo na innych nie sprawdzałem) przelatuje u góry mały napis "DSP". Jeżeli tak jest, to na pewno jest wkodowane DSP i nie będzie sygnału w głośnikach, a grać będzie tylko LINE OUT.
    pozdrawiam

    0
  • #6 29 Cze 2008 10:17
    wecia91
    Poziom 18  

    zgadza się jest wkodowane DSP co mam dalej z tym zrobić ?

    0
  • #7 30 Cze 2008 04:05
    endrju7403
    Poziom 13  

    można przekodować testerem VAG do samochodów z grupy VW, ale jest jeszcze inny sposób. Po włączeniu radia przycisnąć jednocześnie przyciski 3 i 6. Powinno pojawić się menu serwisowe z informacją o wersji oprogramowania, potem przycisnąć przycisk 2 i trzymać wciśnięty przez ok. 20 sekund, następnie wyłączyć radio gałką po lewej stronie (nie odłączać zasilania), poczekać ok. 20 sekund i włączyć radio. Powinno się pojawić logo WV, ale już bez napisu DSP i powinien być dźwięk.
    pozdrawiam

    1
  Szukaj w 5mln produktów