Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

jakie CB radio polecacie?

marcin4378 22 Jun 2008 08:58 11411 16
    marcin4378
    Level 10  
    Witam. Chce zakupic CB radio i prosze was o pomoc, co polecacie? dodam tylko ze nie mam na ten cel przeznaczone duzej ilosci gotówki mysle ze tak w granicach 200zł.
    czy magnum mx będzie dobrym wyborem czy tez może cos takiego: ...cb_gamma_filtr_nb_anl...

Regulamin, punkt 10.11. Link do aukcji usunąłem.
    Regulamin, punkt 15. Proszę poprawić pisownię.
    Użyj przycisku jakie CB radio polecacie? przed wysłaniem postu. Nie kasować wpisu. /c2h5oh/
    Victor777
    Level 10  
    Zależy do jakich celów ma być to radyjko, czy jako baza, czy mobil.
    Czy ma mieć podstawową czterdziestkę kanałów, czy bandy, a może wstęgi...?
    Poczytaj na te tematy w necie wtedy uściślisz co ma mieć radio, a po opiniach branych pod uwagę modeli sam zdecydujesz. Pozdrawiam.
    SP5IT
    VIP Meritorious for electroda.pl
    Radio z RF-gain
    marcin4378
    Level 10  
    radio ma miec podstawową cztrdziestkę kanałow. chodzi mi o radio dla mobila. co sądzicie o tym: ...cb_gamma_filtr_nb_anl...

Moderated By c2h5oh:

Regulamin, punkt 10.11.
    Za kolejny post z linkiem do aukcji udzielę OSTRZEŻENIA.

milleluk
    Level 10  
    Ja osobiśnie w tym przedziale cenowym kupiłbym 'ALAN 199 Midland'
    marcin4378
    Level 10  
    Jestem laikiem w tych sprawach i kompletnie nie wiem co kupić...
    bobi13
    Level 14  
    Radyjka alana do mobilka są bardzo dobre. Poszukaj coś na allegro na pewno coś wybierzesz.

Poprawiłem. /c2h5oh/
    milleluk
    Level 10  
    marcin4378 wrote:
    Jestem laikiem w tych sprawach i kompletnie nie wiem co kupić...

Wszystko zależy jak często będziesz z niego korzystał (czyli ile siedzisz za kierownicą). Jeśli jesteś kierowcą zawodowym, to możesz wydać trochę więcej na radio - na pewno nie będziesz żałował; jeśli jeździsz mniej, to opcja "ALAN'a" powinna Ci w zupełności wystarczyć :)
    marcin4378
    Level 10  
    A co myślicie o unidenie ?
    SP5IT
    VIP Meritorious for electroda.pl
    marcin4378 wrote:
    A co myślicie o unidenie ?
    Ja myślę, że to ładna nazwa. Michał
    8adams8
    Level 10  
    jaka antene polecacie do 520XL? generalnie mam "wolne" miejsce pod antene z montażem na stałe to może coś w tym kierunku ale magnes też zniose. Czy taka montowana na stałe jest w miare szybka i łatwa do demontazu?
    pozdrawiam
    milleluk
    Level 10  
    Ten Uniden nawet ładnie wygląda w opisie, ale i tak jeśli miałbym kupować to już wole ALAN'a ;)

A odnośnie anten stałych, to sprawa tyczy się przykręcenia i odkręcenia śrubki. Takiej anteny na stałe raczej też nie zgubisz, czego nie można powiedzieć o tych z podstawką magnesową, ale to już zależy od magnesu i dość sporej prędkości.
    Victor777
    Level 10  
    Kup najtańsze radio (nawet ONWA) z:
    1. SQ - blokada szumów
    2. RF-GAIN - regulacja czułości odbiornika
    3. ewentualnie z "piątkami i zerami" (jeżeli jeździsz po całej Polsce) i podstawową 40 kanałów

Może być nawet radyjko używane, ale musisz mieć pewność, że nie było grzebane! i jest sprawne.

Długi bat (możliwie długa antenka - wtedy jest większa możliwość, że anteny się "widzą") w instrukcji podają ile ma odzysku w dB - wybrać z największym.

90% sukcesu to dobrze zestrojona antena z radiem!!!
    Powodzenia.
    Tomcio ze zBrus
    Level 15  
    Quote:
    3. ewentualnie z "piątkami i zerami" (jeżeli jeździsz po całej Polsce) i podstawową 40 kanałów

A do czego w Polsce "5"? Do robienia bajzlu?

Podpinam różne radia pod tą samą antenę i WFS nie zmienia się więc anteny nie dostraja się do radia.

Anten nie dobiera się do radia tylko pod oczekiwania użytkownika. Jeśli chcesz słyszeć dużo to kupujesz długą atenę, a jeśli ma to być tylko antymisiek to wystarczy nawet 18-244, ale z tej anteny nie odpowiesz jak wyglądało z twojej strony.
    Victor777
    Level 10  
    "5" niestety są stosowane w kilku miastach w Polsce i czasami warto je mieć - wiem z doświadczenia...

Dostrojenie anteny ma wplyw na prace nadajnika, oraz uzyskanie jak najwiekszej sprawnosci strojonej anteny, czyli przy zbyt długim nadawaniu na zbyt wysokim wskaźniku SWR może spowodować uszkodzenie końcówki mocy w radiu! Pozdrawiam.
    marcin4378
    Level 10  
    witam ponownie zakupiłem unidena 510 i antene hustler jak narazie jestem zadowolony z tego zestawu