Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Buczący subwoofer. Gdzie szukać przyczyny?

marcin00813 22 Jun 2008 17:26 2166 5
    marcin00813
    Level 10  
    Subwoofer aktywny amtech model sub-10b podłączony jest kablem rca prolink do amplitunera pod wyjście preout. Amplituner połączony jest z dvd componentem i dalej do plazmy też poprzez component. Gdy wyciągnę wtyczkę zasilającą z gniazdka od tv buczenie ustaje. Wszystko podłączone jest do jednego gniazdka zasilającego z uziemieniem. Nie wiem gdzie szukać. Kable sprawdzone. Proszę o pomoc.

Proszę się zapoznać z Regulaminem Forum.
    Regulamin p. 11
    Proszę poprawić tytuł.
    Użycie klawisza "zmień" pomoże.
    (dj-MatyAS)
    fuutro
    Level 43  
    Możliwe, że to pojemności całej elektroniki powodują przenikanie brumu sieciowego do toru akustycznego a na dodatek sub jest raczej podatny na okolice częstotliwości sieciowej :cry:
  • Helpful post
    darek23422
    Level 27  
    Też miałem taki problem wymieniłem kondensatory filtrujące na większej pojemności i kłopot ustąpił.
    marcin00813
    Level 10  
    czy te kondensatory filtrujące to są w amplitunerze? ostatnio subwoofer zaczął się nawet sam wyłączać, czy to może być też tego wina?

Proszę się zapoznać z Regulaminem Forum.
    Regulamin p. 11
    Proszę poprawić tytuł.
    Użycie klawisza "zmień" pomoże.
    (dj-MatyAS)
  • Helpful post
    joy_pl
    VIP Meritorious for electroda.pl
    Może „bolec” w gniazdku połączony jest z przewodem neutralnym i powstaje jakaś pętla masy…
    Spróbuj użyć przedłużacza bez „bolca”.
    marcin00813
    Level 10  
    joy_pl wrote:
    Może „bolec” w gniazdku połączony jest z przewodem neutralnym i powstaje jakaś pętla masy…
    Spróbuj użyć przedłużacza bez „bolca”.

Jak za dotknięciem czarodziejskiej różdżki subwoofer pracuje jak należy, gdy trzeba daje dźwięk a gdy jest cisza on też milczy. bardzo dziękuje za podpowiedz.