Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Diana P565E - nie zawsze pobiera wodę i nie wiruje - pomocy

merkawa29 23 Cze 2008 09:27 1529 5
  • #1 23 Cze 2008 09:27
    merkawa29
    Poziom 9  

    Szanowni Koledzy!
    Mam następujący problem z pralką Polar Diana 565E:
    1. Pralka nie zawsze pobiera wodę na początku prania (programu) - tylko od razu przechodzi do obracania bębna i grzania wody.
    2. Po przejściu do pozycji wirowania - nie wiruje - tylko wyrzuca wodę i miele pompką (tak jak to ma miejsce podczas normalnego przebiegu programu prania)
    Nadmieniam, iż programator jest nowy, podłączony identycznie (podpięty 1:1) jak stary. Poza wymienionymi problemami pralka zachowuje się normalnie, to znaczy. dobiera wodę przed płukaniem w celu ostudzenia, wyrzuca do końca całą wodę, kręci lewo-prawo, filtr dolny czysty, wszystkie węże gumowe wymienione na nowe (były zmurszałe).
    Proszę o pomoc!

    0 5
  • #2 23 Cze 2008 09:34
    313094
    Użytkownik usunął konto  
  • Pomocny post
    #3 23 Cze 2008 09:35
    Paw_el

    Specjalista AGD

    Witam.
    Objawy wskazują na uszkodzony (masz w pozycji załączonej) hydrostat.

    0
  • #4 23 Cze 2008 09:53
    merkawa29
    Poziom 9  

    Dziękuję za szybką odpowiedź!
    Przepraszam, zapomniałem dodać, iż podczas wymiany węży gumowych wymieniłem wszystkie inne uszczelki - od termostatu, kubka do hydrostatu łącznie z nową rurką (jednocześnie wyczyściłem go z kamienia i resztek proszku na błysk).
    Czyli może być uszkodzony hydrostat jak sugeruje kolega Paw_el.
    Jak go mogę zdiagnozować i ile może kosztować - mniej więcej nowy?
    Czytałem też w postach, żeby sprawdzić też silnik?

    0
  • #5 23 Cze 2008 15:10
    nares
    Specjalista AGD

    Paw_el napisał:
    Witam.
    Objawy wskazują na uszkodzony (masz w pozycji załączonej) hydrostat.

    I tego się trzymaj - jeżeli rzeczywiście ukł. ciśnieniowy jest OK.

    0
  • #6 25 Cze 2008 13:22
    merkawa29
    Poziom 9  

    Tak jak Panowie twierdziliście - zawiesza się styk na 1 poziomie w hydrostacie. Sprawdzałem wczoraj wieczorem miernikiem na przejście. Jak już złapie to wisi, czasami - raz na 20 wdmuchnięć i wydmuchnięć po zmniejszeniu ciśnienia odpuszcza, ale tylko na sucho (bez napięcia). Po podaniu napięcia łapie na 1 poziomie i się skleja :(

    Dodano po 1 [minuty]:

    Dziękuję za pomoc!

    0