Witam
Musze wymyslic uklad, ktory przelaczalby mi pewne urzadzenie tj urzadzenie musi miec podawany kod graya na 4 bitach. To nie problem bo moglbym dac licznik gora/dol cd4029 i do niego dopiac 4 bramki xor spiete odpowiednio np cd4030 (o ile dobrze pamietam). Problem pojawia sie kiedy chce dopiac do tego wszystkiego wyswietlacz LED na ktorym bym chcial widziec aktualnie w jakiej pozycji jest przelacznik np 15, 06 itp. Sterowanie wyswietlaczy to 2x CD4511 i do tego moze CD4029 tylko nie wiem co mi z tego wyjdzie poniewaz liczniki podpiete pod 4511 musza zliczac dziesietnie i przesuwac pozycje do nastepnego licznika kiedy przekrocza 9. Licznik zliczajacy gora dol musi liczyc do 16 czyli pewnie HEX i to bedzie przekonwertowane do Graya.
No i moje pytanie: czy ktos wie jak to zrobic na 100% dzialajaco?
Bo juz myslalem zeby wpiac sie z tym pierwszym licznikiem zliczajacym do 16 do licznika pierwszego wyswietlacza, ktory jest spiety z drugim licznikiem dziesietnym. Wpiecie w wejscia programujace tylko nie wiem czy mozna uzyc tego licznika jako swoistego konwertera z HEX na 2xBIN no i co zrobic w takiej sytuacji z wyjsciem up/dn... zostawic wiszace czy jak? A moze spiac razem oba w tych licznikach dziesietnych?
Upraszczajac cala zlozonosc tematu - potrzebuje cos co pokazuje dziesietnie informacje hex (4 bity - jaka to wartosc dziesietna).
Pozdrawiam