Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Sanyo CED3011PN Chassis A1 - nie działa z transoptorem

26 Cze 2008 00:46 1326 8
  • Poziom 22  
    Witam, telewizor trafił do mnie ze zwartymi 25 z 26 nózką układu IC 701(MN15245SAY) i zwarciem L421 do anody diody D221. Klient postanowił samodzielnie usunąć zimne luty i zrobił zwarcia. Teraz telewizor nie włącza się wogóle. Po wciśnięciu przycisku, próbuje się załączyć zielona lampka zaświeca się na chwilę i zaraz wyłącza się. Sam nie wiem od czego zacząć taką naprawę. L421/L221/D221 sprawne, R322 i R321 w obwodzie załączania przetwornicy sprawne. Rezystory od wspomnianych nóżek układu (R731/R723) sprawne.

    Bardzo proszę o pomoc w materii tego sprzętu. Jakie uszkodzenia mogło spowodować takie zwarcie. Czy doprowadziło to do uszkodzenia procesora (czego się obawiam)?

    Dodano po 1 [godziny] 40 [minuty]:

    Po testowym odłączeniu transoptora telewizor bez problemu ruszył. Podejrzewam uszkodzony tranzystor transoptora. Jutro dam znać jak postępy.
  • Poziom 22  
    Przepraszam, nie mogę odnaleźć się jeszcze w nowym podziale forum - dziękuję za przesunięcie.
    Oczywiście wyszukiwałem usterki chassis a1, jednak nie znalazłem konkretnie dotyczącej mojego problemu. Po wlutowaniu transoptora telewizor oczywiście się nie włącza. - Procesor wystawia ciągle 1 na transoptor. Obwód transoptor - procesor -> sprawne.

    Czy telewizor może działać bez tego zabezpieczenia ?
  • Poziom 22  
    Witam, mam problem z telewizorem Sanyo CED3011PV Chassis A1. Po załączeniu przyciskiem mrugnie zielona dioda, a później OTV wyłącza się.

    Działa zabezpieczenie, transoptor dostaje stan wysoki i wyłącza przetwornice. Po testowym odłączeniu tranzystora Q711 (ster. transoptorem) telewizor uruchamia się napięcia z przetwornicy w porządku. Napięcie B+ 130v zgodnie ze schematem.
    Na nóżce 21 procesora (Pc113 transoptor) stan wysoki.
    Na nóżce 25 TDAC według schematu powinno być 3,2 u mnie jest dokładnie 5v.
    Na tranzystorze Q721 Kolektor - 32v Baza - 2,2v Emiter - 0v
    zgodnie ze schematem powinno być kolektor 8v Baza 0,4v Emiter 0v.

    Rezystory R723, R724, R725, R 726, R722 , R727, R728 w porządku. Diody w tym obwodzie wyglądają na sprawne. Tranzystor Q721 na miernik sprawny.

    Sam nie wiem gdzie dalej szukać usterki. Bardzo proszę o pomoc. Czy winny może być procesor. Oczywiście po odłączeniu Q711 (wyłączeniu transoptora, cały telewizor działa poprawnie (rzecz jasna nie da się go wyłączyć pilotem).

    Pozdrawiam i bardzo proszę o pilną pomoc
    Darek
  • Poziom 15  
    Czegoś nierozumiem, kolektor Q711 ( na moim schemacie ten tranzystor steruje transoptorem) według schematu powinien być podpięty do 5V z Q371( nie 8V nie 3,2V tylko dokładnie 5V). Jak to widzę na schemacie mając na bazie Q711 2,2v, przy sprawnym tranzystorz musi być o 0,7V mniej.
    Korzystam ze schematu Sanyo CEM2130PV-20 chassis A1.
  • Poziom 24  
    Witam. A elka na wtórnej wymienione? 220-470µ/35v
  • Poziom 22  
    Witam elka oczywiście wymieniłem w pierwszej kolejności.

    Kolega zauważy, że podałem napięcia (i pisałem) o tranzystorze Q721 a nie Q711. (Obwod Q711 sprawny, gdyby procesor nie wystawiał stanu wysokiego na bazę tego tranzystora to przetwornica nie wyłączała by się. Testowo wylutowałem ten tranzystor, po to, aby przetwornica nie wyłączała się.
    Q721 pracuje w odwodzie TDAC od procesora TU do głowicy...

    Która noga procesora to coś w rodzaju PROTECT ?
    Serdeczne dzięki za odpowiedzi..

    Moderowany przez Mirek Z.:

    Scaliłem dwa tematy.
    Jeżeli Kolega życzy sobie ostrzeżenie za naruszenie regulaminu - punktów 10.5 oraz 11 (w nowym temacie), to proszę o wiadomość.

  • Poziom 24  
    Witam. Po nocnej burzy nie miałem internetu. Więc nogą TDAC nie ma się co zajmować, to tuning i zadziała jak odczyta z pamieci po poprawnym załączeniu. A protect z tego co widzę odbywa się na nodze 30 procesora ( VDS) i tym należy sie zająć. Jest to dość rozbudowany układ. Ale na początek proponuję zmiennić stan na tej nodze. Jak odpali to później po nitce do kłębka. Pozdrawiam.
  • Poziom 22  
    Witam,
    telewizor już działa. Jedna sprawa jest najgorsza! Nie wiem gdzie tkwiła usterka. Po wylutowaniu tranzystora TDAC i zastąpieniu go zamiennikiem o dziwo na nodze procesora pojawiło się 3,6 volta, z ciekawości sprawdziłem reakcję na pilota i działała. Nie wiem czy w trakcie naprawy poprawiłem jakieś zimne lutowanie, czy ... trudno powiedzieć co się stało. Tranzystor od TDAC na miernik był dobry... Teraz wszystko działa serdecznie dziękuję za zainteresowanie w temacie! Tak naprawia się telewizory które mają zimne luty na każdym kroku. Zastanawiam się czy ew. zwarcie tego tranzystora mogło mieć wpływ na działanie procesora i z tego wynika, że nie.
    Cóż telewizor już działa.

    Serdeczne dzięki. Przepraszam za zawrócenie głowy i dziękuję bardzo za odpowiedzi.