Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Mostek UNITEK i spalony port USB ale...

Gelip 26 Jun 2008 20:18 6625 15
    Gelip
    Level 34  
    Witam.

Spaliłem porty USB w laptopie przejściówką UNITEK Y-103, poszedł tylko siwy dym. Okazuje się że z dymem poszło tylko zasilanie w portach USB, linia data tx i rx działa. Sprawdziłem to podłączając odtwarzacz mp3 i udało mi się przekopiować na niego pliki bez żadnego problemu, ale boję sie podłączać inne urządzenia bo w sumie to był tylko dym. Co o tym sądzicie?
    11111olo
    Level 42  
    Może tylko lakier się zagrzał na ścieżkach.
    Czy jest napięcie na wyjściu - +5V?
    Gelip
    Level 34  
    Sprawdziłem miernikiem i jednak nie ma napięcia 5V na portach.
    11111olo
    Level 42  
    Nie wiem dokładnie co jest odpowiedzialne za zasilanie USB - jakiś scalak albo tranzystor musiał się uszkodzić. Być może również bezpiecznik.
    Możesz podać jakie jest tam napięcie?
    Gelip
    Level 34  
    Mierzę napięcie miernikiem DT-832. Na chwilę pojawia się coś 1 koma, 2 koma ale to chyba błędy odczytu.

P.S. Posiadam kabel USB od dysku zewnętrznego Maxtor który umożliwia podłączenie dodatkowego zasilania z drugiego portu USB w razie słabej wydajności prądowej jednego (z jednej strony 1 wty USB a z drugiej 2 wtyki: USB i miniUSB) . I tu mam pytanie: czy mogę podłączyć te dodatkowe zasilanie z innego komputera czy tylko z tego samego. Konkretnie to chcę podłączyć tak aparat do uszkodzonych portów w laptopie. Da radę tak?
    Gelip
    Level 34  
    Ponawiam pytanie oraz mam taki pomysł.

Przerabiam lub robię taki kabel USB jak ten od dysku Maxtor:

/ -------- USB Ż I (tylko zasilanie masa i 5V)
    USB M -------
    \ -------- USB Ż II (wszystkie 4 piny czyli zasilanie i data)

Teraz wtykam ten kabel do uszkodzonego Laptopa a z drugiej strony do wtyczki USB Ż I wtykam MP3 Player który da zasilanie na port oraz do wtyczki USB Ż II np. pendrive który powinien dostać wtedy zasilanie z portu USB który ma je od MP3 Player'a więc zadziała przesyłając dane po liniach data.

Kable oczywiście dobrej jakości ok. 10cm bo wiem że długość kabla oraz jakość ma ogromne znaczenie w połączeniach USB.

Co wy na to? Czy to zadziała, czy pendrive otrzyma zasilanie i zacznie działać?

Wiem, ktoś powie po co mi drugi pendrive jak ten MP3 jest też pendrivem - ano po to że pożyczam od kumpla innego pendrive i np. chcę z niego skopiować pliki na laptopa który ma uszkodzone porty wymagające zasilania.

Wiem że to jest tylko rozwiązanie co do pendrive. Uniwersalnym rozwiązaniem byłoby podłączenie zasilania z zasilacza stabilizowanego np. ale jakoś nie mogę znaleźć takiego bo uniwersalne są ale mają albo 4,5V albo 6V a nie mają 5V.

Ale wracając do tematu - czy to z tym pendrive'em zadziała?
    stas256
    Level 19  
    Gelip czy Ty wiesz co ty robisz?? Napiecie podajesz w koma?? Miernik masz ustawiony na pomiar napięcia czy oporu??
    Generalne jeśli już sprawdziłeś port usb i jesli problemem jest zasilanie to możesz podłączyć pod to gniazdo np HUB USB z zewnetrznym zasilaniem 5v i wszystko bedzie śmigać.
    Napięcie powinno być stabilne 5v bo inaczej możesz coś znów skopcić
    Gelip
    Level 34  
    Do stas256: Pod żadnego COMa nie podłączam napięcia. Wyżej co pisałem słowo "koma" oznacza przecinek po niemiecku jakbyś nie wiedział. Porty USB mam uszkodzone w ten sposób że komputer nie podaje napięcia 5V na porty ale gdy damy zewnętrzne zasilanie do portu to działają jak gdyby nigdy nic. Jak podłączam Mp3 Player który ma własne zasilanie z baterii to kopiuję pliki bez problemu na niego i z powrotem. Odtwarzacz podaje więc też napięcie na port no bo jak by działało kopiowanie. Niektóre urządzenia USB mimo że mają własne zasilanie to nie podają go do portu np. niektóre telefony ze złączem USB - sprawdzone. Wiem że w normalnych warunkach nie można podawać żadnego napięcia do portu USB bo ono już tam jest ale w moim przypadku właśnie to jest wskazane.
    Alana
    Level 37  
    Wyglada na to ze przepalil ci sie bezpiecznik w zasilaniu portow USB, jak sie czujesz na silach rozkrecic laptopa to mozesz latwo uszkodzenie naprawic.

Jak nie to zrob tak:
    kup rzedluzacz usb wtyk -- gniazdo typu A, nadetnij izolacje kabla tak zeby dobrac sie do zyl. Znajdz zyly zasilania - na 90% beda to czerowna +5V i czarna masa, czerwona przetnij i do tej czesci ktora idzie do gniazdka dolutuj przewod z dowolnego zasilacza +5V, przewod masy z zasilacza polacz z przewodem czarnym [masy].
    Gelip
    Level 34  
    Ja chcę zrobić coś takiego jak na obrazku. Kupiłem taki przewód i łącznik USB tylko nie wiem na pewno czy w czerwonym kablu jest tylko zasilanie czy wszystkie 4 żyły. Kabel jest cieńszy więc możliwe że ma tylko 2 żyły zapewne od zasilania. Jak przyjdzie przesyłka to sprawdzę.
    Gelip
    Level 34  
    Z tym MP3 playerem to mnie właśnie ciekawi, może jednak wystarczy prądu dla pendrive bo o innych urządzeniach to oczywiście nie ma mowy. Kabel jest dość krótki, jak na moje oko ma ok. 10cm co ma duże znaczenie więc może jednak wystarczy skoro sam działa jako pendrive. Przecież jak podłączę tak jak na obrazku to co za różnica dla komputera czy dane lecą z jednego kabla a zasilanie z drugiego czy wszystko leci z jednego, czyż nie?
    Alana
    Level 37  
    Masz miernik to sprawdz czy masz jakiekolwiek napiecie na skrajnych koncowkach zlacza USB tego playerka ale szczerze watpie zeby tam bylo.
    MP3 dziala bo i tak jest zasilany z wlasnej bateri ale niemal na mur beton jest ona odseparowana od zlacza USB czy w inny sposob zabezpieczona przed powrotem pradu na wtyczke. Tak sie po prostu te uzadzenia robi i nie przeskoczysz tego.
    Chcesz sie bawic zrob jak napisalam pare postow temu, nie umiesz czy nie chcesz to daj to komus do zrobienia czy nawet calego lapka do naprawy.
    Gelip
    Level 34  
    Zrobiłem tak, miernikiem nie bardzo się da sprawdzić bo ma za grube bolce, ale zrobiłem tak że odlutowałem ze starej klawiatury diodę. Klawiatura ps2 więc jest tam 5V. Niestety dioda nie świeci gdy podłączam ją do styków we wtyczce MP3 playera ale to jeszcze nic nie znaczy. Mp3 player jest zasilany baterią AAA Size S - 1,5V podczas gdy dioda jest na 5V. Możliwe że dioda nie świeci ponieważ jest za małe napięcie (dioda sprawna na pewno bo na zasilaczu uniwersalnym 4,5V świeci cały czas, po podłączeniu do zasilacza 12V świeci tylko chwilę i gaśnie, spala się - dobrze że w klawiaturze były 3 diody :-) ). Wygląda na to że do kopiowania plików wystarcza 1,5V i nie trzeba żadnych 5V. Aby skopiować plik z/na mp3 player, na porcie USB musi pojawić się jakieś zasilanie a skoro te nie może być dostarczone z laptopa prawdopodobnie z powodu przepalonego bezpiecznika SMD więc musi być wzięte z mp3 playera.

Udało mi się jednak sprawdzić miernikiem i okazuje się że coś tam jest na tych stykach, bardzo mało ale jednak. Przy skali 2000m na popularnym mierniku DT-832 pokazuje max 004. Gdy wyjmę baterię to pokazuje 000. Może ten MP3 ma jakiś czujnik/przełącznik, który wykrywa brak zasilania na USB i załącza wtedy to ze swojej baterii.

OK. Przyszła mi przesyłka - kabel USB ten co na zdjęciu dałem. Podłączyłem według swego planu kabel do laptopa, z drugiej strony pendrive i do czerwonego kabla MP3 player i niestety w ten sposób to nie działa. Mp3 nie daje zasilania dla pendrive'a albo jest ono za małe dla dwóch urządzeń jednocześnie (1,5V).
    Do Alana: Po podłączeniu czerwonego kabla do portu USB innego komputera pendrive zgłasza się bez problemu w laptopie na uszkodzonym porcie Smile więc zasilacz jaki proponujesz + przedłużacz USB załatwi sprawę.
    Co do powrotu napięcia na wtyczkę z Mp3 Playera to nie mogę zrozumieć wraz o co z tym chodzi. Skoro jest jak piszesz, że napięcie nie może wracać na wtyczkę to znaczy że kopiowanie z/na mp3 działa bez użycia linii 5V i masy w porcie USB laptopa?

Nie wiem dokładnie jak funkcjonuje interfejs USB ale wydaje mi się że przy kopiowaniu musi popłynąć jakiś prąd przez port USB a skoro z laptopa nie da rady bo jest przepalony bezpiecznik SMD to zasilanie bierze chyba z mp3 wtedy.

Następnym razem zamiast pisać post pod postem użyj przycisku "zmień".