Witam,zamierzam kupić lampy ksenonowe do clio i zastanawiam się,czy muszę koniecznie dokupywać przetwornice i odpowiednie żarówki,czy można założyć zwykłe?Jestem laikiem w tej dziedzinie i nie miałem z tym doczynienia więc będę wdzięczny za wskazówki.Pozdrawiam i z góry dziękuje za podpowiedz.Jarek
Witam.
Żarówki zasilane są napięciem 12V i stosowane są w zwykłych reflektorach i soczewkach.
Reflektory xenonowe mają specjalne palniki, które zasilane są przez przetwornice napięciem kilkuset - kilku tysięcy V, więc musisz kupić również przetwornice, aby napięcie 12V podnieść do w/w wartości.
Do lampy xenonowej nie włożysz zwykłej żarówki.
Pozdrawiam.
Lampy HID, czyli prawdziwe ksenony, to system specjalnych palników gzowych zasilanych wysokim napięciem. W związku z tym, ten system potrzebne są przetwornice i palniki ksenonowe. Więcej o tym choćby poprzez google.
Są tez dostępne żarówki mające imitować prawdziwe ksenony. Są to zazwyczaj przewatowane (o zwiększonej mocy) tradycyjne żarówki, w których bańkę pomalowano na niebiesko lub wykonano z błękitnego szkła. Żarówki takie noszą zwykle szumne nazwy typu ZENON, MEGAKSENOEN i tym podobne Generalnie są nic nie warte.
Jest oczywiście różnica w cenie: "pełnowymiarowe" ksenony kosztują od kilkuset zł za zestaw uniwersalnych zamienników, do kilku tysięcy za zestaw do danego samochodu z właściwymi kloszami. Pseudoksenonowe żarówki kosztują po kilkanaście zł...
Znalazłem ofertę lamp ksenonowych oryginalnych,nie ma w zestawie żarówek,czyli palników i przetwornic,rozumiem,że palniki i żarówki maja inny sposób mocowania w lampie?
Załóżmy,że kupię lampy pod ksenon,jaki orientacyjnie byłby koszt dokupienia ów palników i przetwornic?
Z góry dziękuje za wcześniejsze podpowiedzi.
Renault Clio 2006r,chciałbym kupić lampy z linku poniżej:
xxx
co o tym myślicie?dobry wybór?zaznaczę,że autko jest po małej stłuczce i niestety uchwyty się połamały,więc pomyślałem o xenonach
Moderated By Błażej:
Regulamin pkt 10.11. Link usunąłem. Następnym razem będzie żółta kartka!
Wątpię, by tak tanio były oryginalne lampy. To jakieś zamienniki. Byle nie z firmy DEPO, bo to totalny szajs jest.
Do tego możesz kpić zestaw przetwornic i palniki ksenonowe. Czy to jeden z popularnych ostatnio chińskich zestawów, czy pokusić się o jakiś zestaw oryginalnych porządnych przetwornic z konkretnego auta.
Czy lampy mają układ poziomowania luster? Masz spryskiwacze do reflektorów? Bez tego nie przejdziesz przeglądu - te elementy są wymagane przy ksenonach.
Są wymagane do ksenonów, ALE jeśli lampa jest z homologacją do żarówek halogenowych to nic nie pomoże. Musi być oryginalna lampa do ksenonów!!! i do tego spryskiwacze i poziomowanie. Wtedy jeździsz zgodnie z prawem. ALE... ja sam zamontowałem sobie w passacie b53bg zestaw z allegro h7 w oryginalne soczewki halogenowe. Jest idealnie jak na halogenach, tylko jaśniej. Jestem już stary i gorzej widzę. Uważam, że lepiej kogoś na naszych doskonałych drogach nie przejechać, niż przejechać w zgodzie z prawem, bo się nie widziało. Nie mam spryskiwaczy i czesto czyszczę lampy na postojach. Kolor światła 4300kelvinów. Widmo takie samo jak z H7 wczesniej. Nic nie trzeba było regulować. Zrobiłem z tymi żarnikami ok.20000km. Nie polecam natomiast montażu do lamp z odbłyśnikiem - praktycznie zawsze oślepiają. Żaden zestaw do montażu nie ma żadnej homologacji. To wszystko sciema. Sam importuję z chin i wiem o co chodzi.
Pozdrawiam
Witam \
Mam pytanie / zapytanie ;D
Mam Seata Toledo 2000 rok. i były dosc słąbe światła wieć założyłem te przetwornice za jakieś 300zł..i właśnie sie dwiaduje..że jakieś spryskiwacze muszą byc...w moim aucie tego nie ma.. mam dokupic to na allegro od nnego auta i założyc ..bd pasowac...bo seat nie puscił do tego mdelu spryskiwaczy>?
O CO CHODZI Z TYM SAMOPOZIOMOWANIEM ??;/
Z góry thx za odp.
O to, że żeby założyć palniki ksenonowe musisz mieć lampy homologowane do takiego źródła światła - a w skład takich lamp wchodzi mechanizm samopoziomowania (żeby nie oślepiać jadących z przeciwka) i spryskiwacza (aby usuwać zanieczyszczenia, które rozpraszają światło, co powoduje oślepianie jadących z przeciwka).
Zamiast zakładać wynalazki z Allegro za które można stracić dowód rejestracyjny, lepiej było kupić nowe lampy (bo stare na pewno mają już zmatowiałe odbłyśniki i brudne szkła) i porządne żarówki.
i co że to niby miała byc mądra odpowiedź/?
nie pytałem o twoje zdanie na temat mojego zakupu...tylko o to co i jak teraz...keidy juz mam przetwornice..
jutro jestem umówiony na montaż spryskiwaczy....
Powiedzcie mi tlyko....ten system autopoziomowania lampy...jest mozliwe założenie takiego czegos ?
czy moze na normalnych lampach miałęm to założone??
z góry thx,.
Na normalnych lampach to możesz mieć jedynie zazwyczaj ręczną regulację pozycji lustra, w Tolku to masz, taki potencjometr. Założenie jest dość kosztowne, a i samego systemu raczej nie kupisz.
to że masz elektrycznie regulowane lusterka i lampy to nic ci nie daje...
w oryginalnym systemie xenon musi być urządzenie samopoziomujące lampy które zamontowane jest najczęściej z tyłu na nadkolu i gdy pojazd porusza się w dół to specjalne wachadełko trzyma pion i na tej podstawie podaje impuls dla lampy aby się opuściła i wtedy nie oślepia jadących z przeciwka. no i obowiązkowo spryskiwacze.
choć spodkałem się już w jakiejś renault że w oryginale były światła xenon a nie było spryskiwaczy...
Nawet dorobienie spryskiwaczy nie zastąpi Ci homologacji na palniki ksenonowe włożone do zwykłych lamp. Dorabianie spryskiwaczy miałoby sens gdybyś założył dedykowany zestaw lamp ksenonowych z homologacją do Twojego samochodu, a tak w razie kontroli i tak masz po dowodzie i tak, a wręcz takie dorabiane sprzyskiwacze mogą tylko przyciągnąć uwagę policjanta... nie mówię już o kolizji, wtedy zapomnij o odszkodowaniu, jak w ekspertyzie wyjdzie, że miałeś niehomologowane oświetlenie, to choćbyś nie był sprawcą, będziesz winny - bo drugi się będzie tłumaczył, że go oślepiłeś i po tobie jak tylko się okaże że miałeś taki wynalazek założony.
Odgrzeję temat. Co z żarówkami D2R? Wszak są przystosowane i używane przez Mercedesa i kilka innych firm w zwykłych reflektorach. Mają przesłonę jak zwykłe żarówki. Jak świecą, testował ktoś wiązkę?
Michał
Blablabla. Dziennikarski bełkot. Rok minął od artykułu a po drogach jeździ mnóstwo takich i oślepia. Policjant drogówki na trasie lubelskiej przy kontroli na moje pytanie dlaczego nie zatrzymują i nie karają takich bandytów wzruszył tylko ramionami.
Wracając do pytania. Mercedes, Honda i kilka innych marek stosują legalnie, oficjalnie i zgodnie z prawem żarówki D2R w zwykłych reflektorach. Po to te żarówki powstały. Czy ktoś testował takie żarówki? Jaka maja wiązkę?
Michał
Żarówki D2R mają inny kołnierz, nie da się ich zamontować w prosty sposób zamiast H1, H4 czy H7. Są montowane w zwykłych reflektorach, ale zwykłych w sensie nie soczewkowych, niemniej dedykowanych do tych żarówek (palników).
Swoją drogą w tej chwili za ok 200zł można kupić zestaw palników z kołnierzami H1 i przetwornic do nich... może nawet się skuszę i zobaczę jak to w rzeczywistości wygląda i jak to się spisuje w normalnych lampach ze szklanymi kloszami (teraz są tylko plastikowe i miałem wątpliwą przyjemność przekonać się dlaczego).
Mercedes, Honda i kilka innych marek stosują legalnie, oficjalnie i zgodnie z prawem żarówki D2R w zwykłych reflektorach.ł
Jakoś nie wieżę aby autoryzowany serwis montował ksenony do zwykłych reflektorów ktore nie są do nich przystosowane . Może się mylę to proszę o zamieszczenie materiałów na ten temat . Jak również katalogów Mercedesa i Hondy gdzie żarówka D2R może być stosowana do zwykłych reflektorów . Będę wdzięczny bo tematem jestem zainteresowany .
Mercedes, Honda i kilka innych marek stosują legalnie, oficjalnie i zgodnie z prawem żarówki D2R w zwykłych reflektorach.ł
Jakoś nie wieżę aby autoryzowany serwis montował ksenony do zwykłych reflektorów ktore nie są do nich przystosowane . Może się mylę to proszę o zamieszczenie materiałów na ten temat . Jak również katalogów Mercedesa i Hondy gdzie żarówka D2R może być stosowana do zwykłych reflektorów . Będę wdzięczny bo tematem jestem zainteresowany .
C-klasa W202, W210, W220, S-202, CLK430 partnumber 85126, SLK R170. Są to reflektory z odbłyśnikiem. Nie projektor, nie soczewka. Odbłyśnik.
Michał
Temat rozpoczoł się od Clio więc troche dodam. Mam Thalie, więc przody mamy te same. Oryginalne reflektory i HID o zły pomysł. Pomijając już fakt homologacji, to thalka/clio ma naprawde duże klosze. Światło będzie rozproszone jak diabli i powiem szczerze że poza barwą światła nie będzie wiele lepiej. Nie mówię nawet jak taka przeróbka bedzie oślepiać bo to chyba oczywiste. Ja zrobiłem inaczej. Kupiłem oryginalne reflektory Hella, D2S i H7 na długich. Światło skupione idealnie, diagnosta przy regulacji nie miał uwag... ale... do tego mam układ spryskiwaczy (zbiornik na dwie pompki z wersji clio chyba prestige na rynek francuski, dwie pompki, jedna pod szyy i jedna pod xenon, końcówki sprysków ze skody... bo są duże, małe leją prawie równolegle do szyby) i układ samopoziomowania. Samopoziomowanie w clio ma budowe cepa, czujnik na tylnej osi i ewentualne podpięcie do ABS (nie we wszystkich wersjach). Powiem że tu renówka nie błysnęła, pełna statyka, poziomują jedynie po włączeniu silnika. Jak ostatnio się dowiedziałem pełne samopoziomowanie dynamiczne ma niewiele aut na dogach. Takie do procesu homologacji wystarczy. Ale ustawowo mam komplet, jakby on nie działał. Problem mam jeszcze z korekcją bagażnika... którego nie ma w clio. Powoli jednak i to koryguję. Dodam jeszcze jedno, gdzieś na forum przeczytałem że jak ma się ksenony to nie używa się długich bo jest dość jasno. Nic błędniejszego, właściwie utawiony ksenon nie świeci wcale dalej niż halogen, jest tylko o wiele jaśniejszy. Koniec lini światła jest bardzo wyraźny, czasem sprawia wrażenie że świecą nawet krócej. Ogólnie jednak powiem że naprawdę warto. Zwłaszcza że w Thalce leciały mi H7 średnio co tydzień - dwa.