Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Problem z centralką alarmu - potrzebne odcięcie prądu.

siudii 26 Cze 2008 23:47 2995 6
  • #1 26 Cze 2008 23:47
    siudii
    Poziom 12  

    Witam
    Ostatnio zamontowałem sobie elektryczny siłownik klapy bagażnika i przykręciłem na niej przycisk, żeby z zewnątrz ją otwierać. Chciałem kabel plusowy (ten do siłownika) puścić przez przekaźnik, który nominalnie ma odcinać zapłon (u mnie nie był podłączony) żeby po zamknięciu samochodu i włączeniu alarmu odcinał prąd od siłownika uniemożliwiając otwarcie. W samochodzie (Mitsubishi Galant 92') mam alarm Rocker Legend HR-2000 (załączam schemat i instrukcję). I tu jest problem, ponieważ z niewiadomych przyczyn przekaźnik nie działa a konkretnie nie dostaje masy z centralki. Na schemacie według mnie na białym przewodzie po uzbrojeniu powinna się pojawiać masa i uruchamiać przekaźnik. Przekaźnik jest sprawny. Wygląda na wadliwą centralkę, chociaż do tej pory nie miałem z nią najmniejszego problemu.
    Proszę o radę jak to uruchomić albo jak zrobić układ, który będzie działał podobnie.
    Proszę mnie poprawić jeżeli coś przekręciłem.
    Z góry dziękuje i pozdrawiam.
    Problem z centralką alarmu - potrzebne odcięcie prądu. Problem z centralką alarmu - potrzebne odcięcie prądu.

    0 6
  • #2 27 Cze 2008 03:49
    Pawel wawa
    Admin grupy Samochody

    Kolega nie zastosował aby przekaźnika z diodą, odwrotnie nie podłączył, nie spalił ścieżki w centralce? Na białym powinna być masa w momencie załączenia alarmu a dokładniej w momencie wzbudzenia.

    0
  • #3 27 Cze 2008 10:53
    jarecki04
    Poziom 25  

    Sterownik nie wysyła sygnału masowego w momencie uzbrojenia (przekaźnik byłby cały czas pod napięciem i pobierał prąd oraz szybko przepalił się) ale tylko jeżeli jest uzbrojony i zadziała czyli wyczuje włamanie i wówczas wysyła masę i rozłącza obwód .

    0
  • #4 27 Cze 2008 12:24
    pkhenr
    Poziom 32  

    wszystko zgodne tylko ten przekaźnik dostaje plus dopiero jak ktoś usiłuje odpalić czyli zależnie od podłączenia jest to acc. albo rozruch -reasumując czuwając nie odcina niczego (nie bierze prądu )

    0
  • #5 27 Cze 2008 14:31
    siudii
    Poziom 12  

    Jest dokładnie tak jak piszecie czyli przekaźnik uruchamia się po wzbudzeniu razem z syreną.
    Więc potrzebny inny pomysł żeby odciąć prąd po zamknięciu samochodu.

    0
  • #6 27 Cze 2008 19:49
    Pawel wawa
    Admin grupy Samochody

    wykorzystać zasilanie czujników dodatkowych, tam w zależności od alarmu pojawia sie po uzbrojeniu plus albo masa.

    0
  • #7 28 Cze 2008 19:21
    siudii
    Poziom 12  

    Sprawdziłem cały alarm i przekaźnik od centralnego nigdzie nie pokazywała się ani masa ani plus. Rozwiązałem problem mechanicznie. Znalazłem w garażu automat stopu z jakiegoś motocykla. Zamontowałem w drzwiach w ten sposób, że po zamknięciu cięgno ciągnie za sworzeń automatu i odcina prąd. Na razie sprawdza się dobrze.

    0