Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Hitachi CMT2141 - jak wymienić trafopowielacz ?

Jevle 28 Cze 2008 00:07 2385 16
  • #1 28 Cze 2008 00:07
    Jevle
    Poziom 10  

    Zaznaczam, że nigdy tego nie robiłem.
    Pojawił się dziwny dźwięk nie z głośników, a więc jakby nie sieciowy, który raz jest mocniejszy a raz cichszy. Mocniej "buczy" gdy obraz jest jasny a mniej gdy ciemny. Po wymianie większości elektrolitów prawie nic się nie zmieniło (może trochę , ale na krótko). Dźwięk jest tak mocny, że zakłóca normalny odbiór programu, bo po pewnym czasie ma się dość. W serwisie nie chcieli się tym bawić.
    Wyczytałem na tym forum, że w tym modelu przyczyną takiego "buczenia" jest uszkodzony trafopowielacz, a ponieważ nie był drogi więc go kupiłem. Mam zamiar sam go wymienić . Czy po jego wymianie potrzebne są dodatkowe regulacje np. napięć, czy zwyczajnie sztuka za sztukę ?
    Zdaję sobie sprawę, że jest tam WN, a więc trzeba to zrobić ostrożnie.
    Czy wymieniając trafopowielacz można coś dodatkowo popsuć oczywiście przyjmując, że zrobię to idealnie ? Czy ma znaczenie jak podłączę przewody do płytki tzn. czarny tu a czerwony tam lub odwrotnie (oczywiście w miejsca gdzie był włączony stary ?
    Jeżeli ktoś mi pomoże będę bardzo wdzięczny.
    Pozdrawiam Jevle

    0 16
  • #2 28 Cze 2008 06:15
    andrzej c
    Poziom 29  

    Przede wszystkim trzeba zachować ostrożność, przy ściąganiu i zakładaniu smoczka W.N. Najlepiej wcześniej dobrze umasić przewód o dobrej izolacji i drugi koniec wsunąć w wyprowadzenie anody W.N. Nie można pomylić się przy wlutowywaniu przewodów SCREEN ( siatka druga ) i FOCUS ( elektroda ogniskująca ). Po wymianie trafopowielacza należy przeprowadzić regulację napięć SCREEN i FOCUS potencjometrami na trafopowielaczu. Napięcie siatki drugiej SCREEN powinno się ustawić takie, jak podaje producent. Ja nie znając właściwego napięcia robię to tak: przy ustawionych na minimum kolorze i kontraście oraz tak ustawionej jaskrawości, aby obraz był mało widoczny reguluję potencjometrem SCREEN w ten sposób, aby nie było widocznych linii powrotu i obraz był czarno - biały bez przebarwień. Oczywiście zakładam, że kineskop jest w pełni sprawny. Potencjometrem FOCUS ustawia się ostrość.

    1
  • #3 28 Cze 2008 19:37
    Jevle
    Poziom 10  

    Wielkie dzięki.
    Myślę, że po takim instruktażu poradzę sobie.
    Pozdrawiam Jevle

    Dodano po 4 [godziny] 15 [minuty]:

    A może ktoś zna wartość napięć SCREEN i FOCUS w tym TV ?
    Jeżeli nie to postąpię jak radzi kolega z forum.
    Pozdrawiam

    Dodano po 1 [godziny] 21 [minuty]:

    Wymieniłem trafopowielacz. Zrobiłem to powoli i dokładnie. Sprawdziłem wszystkie lutowania i połączenia. Po włączenie brak obrazu (ale buczenia też). Brak również żarzenia kineskopu. Co jest nie tak ?
    Chyba wrócę do starego trafopowielacza.
    Czy coś można jeszcze zrobić ?

    Dodano po 2 [godziny] 25 [minuty]:

    Założyłem stary trafopowielacz - brak obrazu podobnie jak przy nowym.

    0
  • #4 28 Cze 2008 23:49
    andrzej c
    Poziom 29  

    Zastanawiam się dlaczego ta usterka wystąpiła dopiero po wymianie trafa. Może podczas wymiany Kolega uszkodził jakiś element, lub też wystąpiła przerwa na którejś ze ścieżek. Czy Kolega po wymianie trafopowielacza regulował potencjometrem SCREEN, bo przy skręconym w lewo obraz będzie wygaszony. Jeśli faktycznie nie żarzy się grzejnik kineskopu, to należałoby sprawdzić, czy występuje napięcie żarzenia. Jest ono brane z 5 nogi trafopowielacza. To samo napięcie po rezystorze R758 o wartości 2,2 Ω i diodzie D751 jest filtrowane na kondensatorze C751 - 3,3 µF. Tam go można zmierzyć i ustalić, czy w ogóle istnieje. Jego brak może sugerować, że nie pracuje odchylanie poziome. Można to stwierdzić mierząc inne napięcia trafopowielacza po diodach prostowniczych, np. napięcie ok. 26 V, po diodzie D762, na kondensatorze C764 ( zasilające wzmacniacz pionu ), lub też napięcie o wartości ok. 215 V, zasilające wzmacniacze wizyjne po diodzie D763 ( na kondensatorze C765 ). Kolega nie podał, czy występuje wysokie napięcie. W przypadku braku pracy odchylania w pierwszej kolejności trzeba sprawdzić, czy występuje napięcie, które je zasila i czy w ogóle pracuje przetwornica. Napięcie zasilające stopień końcowy odchylania poziomego można zmierzyć na kondensatorze C909 - 220 µF. Niestety nie znam jego wartości. Powinno wynosić ponad 100 V.

    0
  • #5 29 Cze 2008 12:58
    Jevle
    Poziom 10  

    Regulacja na początku była w lewo na max., ale regulowałem tak jak Kolega sugerował.
    Na nodze 5 jest ok. 4,2V, na R758 tak samo, aż do C751.
    Na diodzie D762 nie 26V, a ok. 55V, natomiast na C765 ok. 518V (chociaż na płycie jest napisane 200V !
    Na C909 ok. 250V.
    Napięcia mierzyłem podłączając masę do masy ogólnej płyty (obudowy trafopowielacza).

    Więc co jest nie tak i dlaczego

    0
  • #6 29 Cze 2008 15:41
    Tady1
    Poziom 25  

    Nie napisałeś, jaki typ trafa był fabrycznie i na jaki go zamieniłeś.
    Przypuszczam, że ten do zamiany to nie był oryginał, tylko jakaś tania chińska podróba - i tu jest może tajemnica.
    Pozostaje włożyć z powrotem stary, wtedy przekonasz się, czy przy okazji wymiany nie poleciało coś jeszcze.

    0
  • #7 29 Cze 2008 15:45
    DiZMar
    Poziom 43  

    Tady1 napisał:
    ...
    Pozostaje włożyć z powrotem stary, wtedy przekonasz się, czy przy okazji wymiany nie poleciało coś jeszcze.

    Przecież :
    Jevle napisał:
    ...
    Założyłem stary trafopowielacz - brak obrazu podobnie jak przy nowym.

    Trzeba czytać wcześniejsze posty ze zrozumieniem.
    Jevle napisał:
    ... Brak również żarzenia kineskopu...

    I tutaj leży cały problem. Sprawdź omomierzem żarzenie kineskopu (pin9,10) oznaczony literą H lub słowem Heater i obwód w stronę płyty głównej. Przy zdjętej PK i wyłączonym TV oczywiście. Miernik powinien piszczeć (zwarcie).

    0
  • #8 29 Cze 2008 15:53
    Tady1
    Poziom 25  

    OK, DiZMar , teraz przeczytałem dokładnie i ze zrozumieniem.
    Na usprawiedliwienie dodam, że nawet (stary) koń może się potknąć, chociaż ma cztery nogi. A ten brak uwagi to może z powodu szybkiego spaceru 20 km.
    Sorry!

    0
  • #9 29 Cze 2008 16:12
    andrzej c
    Poziom 29  

    Skoro na wyprowadzeniu 5 trafopowielacza jest napięcie, to grzejnik kineskopu powinien się żarzyć. Zakładam, że to napięcie dochodzi do kineskopu, a drugi koniec grzejnika jest połączony z masą. No chyba, że grzejnik ma przerwę. Można to stwierdzić mierząc jego oporność przy wyłączonym telewizorze. Napięcia mierzy się względem masy zimnej, w pewnym miejscu, np. względem obudowy głowicy. Jeśli Kolegi miernik dobrze mierzy na zakresie napięć stałych - proponuję to sprawdzić mierząc napięcie na źródle o pewnej wartości - to oznacza, że wszystkie te napięcia są dwukrotnie wyższe, włącznie z napięciem systemowym na kondensatorze C909. Przy aż tak zawyżonych napięciach powinny być tego widoczne efekty w postaci popuchniętych, lub rozdartych kondensatorów elektrolitycznych. Prawdopodobnie również niejeden półprzewodnik może być uszkodzony. Dlatego jeszcze raz proponuję sprawdzić miernik. Jeśli jednak miernik okaże się sprawny, przyczyny należy szukać w przetwornicy wymieniając w niej wszystkie kondensatory elektrolityczne, oraz sprawdzając półprzewodniki. Za wartość i stabilizację napięć wyjściowych z przetwornicy głównie odpowiedzialny jest sterownik CP901 - HM9207.

    0
  • #10 29 Cze 2008 17:38
    Jevle
    Poziom 10  

    Oryginalny trafopowielacz to FBT40038 zamieniłem na HR7239.

    0
  • #11 29 Cze 2008 18:56
    DiZMar
    Poziom 43  

    Jevle napisał:
    ...
    Na nodze 5 jest ok. 4,2V, na R758 tak samo, aż do C751.
    ...

    Coś mi nie pasuje, chyba że mierzysz na zakresie napięcia przemiennego. Stałego tam nie ma prawa być. Po drugie R758 to nie kierunek żarzenia. Żarzenie zasilane jest z pin5 trafa WN przez L763 na płytce kineskopu. Następnie włókno kineskopu piny 9 i 10 na masę. Jeżeli na pin5 trafa WN jest napięcie to przerwę masz w w/w obwodzie lub sam grzejnik kineskopu padł.

    0
  • #12 29 Cze 2008 20:45
    Jevle
    Poziom 10  

    O k.. faktycznie przełącznik na mirniku na przemiennym (ale plama). Jeszcze raz pomierzę i podam.
    Za zamieszanie sorry !

    0
  • #13 30 Cze 2008 11:41
    Jevle
    Poziom 10  

    Do "andrzeja c":
    na nodze 5 brak napięcia, na diodzie 762 (podano 25V na płycie) jest 25,8V, zasilanie wzmacniaczy wizyjnych (podałeś ok. 215V) jest 234V, Napięcie stopnia końcowego odchylania poziomego (podałeś ponad 100V) jest 112V.

    Do "DiZMAR":
    Brak napięcia na pin 5 trafopowielacza, włókna kineskopu (9 i 10) na zwarciu.

    Jeszcze raz sorry za poprzednie błędy.

    0
  • #14 30 Cze 2008 13:13
    andrzej c
    Poziom 29  

    Czyli przetwornica pracuje prawidłowo. To zawyżone 234 V na zasilaniu wzmacniaczy wizyjnych wynika z tego, że wygaszony jest kineskop. We wcześniejszym poście pisałem o diodzie D751 i kondensatorze C751, bo dopiero tam napięcie występujące na nóżce 5 trafa jest wyprostowane i można go zmierzyć na zakresie napięcia stałego. I tak, jak wcześniej pisał DiZMar musi kolega iść w inną stronę i szukać przerwy w zasilaniu grzejnika, jeśli faktycznie on nie żarzy. Wcześniej Kolega pisał, że na nodze 5 było napięcie, więc zakładam, że tak jest faktycznie. Kolega pisze, że przejście przez grzejnik jest. Więc istnieją jeszcze dwie możliwości, albo wystąpiła przerwa na ścieżkach lub przewodzie, albo napięcie na zaciskach grzejnika jest, jednak ten nie grzeje, bo jest na krótko zwarty. Miałem taki przypadek.

    Dodano po 21 [minuty]:

    Można to w prosty sposób sprawdzić. Trzeba ściągnąć płytkę kineskopu wraz z podstawką z cokołu kineskopu i bezpośrednio na wyprowadzenia grzejnika podać napięcie z wydolnego prądowo zasilacza, o regulowanym napięciu wyjściowym. Oczywiście należy to robić bardzo ostrożnie - podnosząc napięcie bardzo powoli i stopniowo od zera, aby przypadkowo nie upalić grzejnika, no i obserwując czy grzejnik grzeje.

    0
  • #15 30 Cze 2008 13:18
    Jevle
    Poziom 10  

    Precyzując:
    Przy ustawieniu miernika na przemienny napięcie było ok.4,2V.
    Po przestawieniu miernika na stały napięć brak na: pin 5 (trafopowielacza), diodzie 751 i kondensatorze 751.
    Żarzenia brak w główce kineskopu (dla pewności założyłem obudową i z całą pewnością nic nie świeci)
    Jak sprawdzić zwarcie grzejnika skoro pin 9 i 10 kineskopu są zwarte na stałe jak pisał "DiZMAR" (sprawdzałem po zdjęciu płytki kineskopu) ?
    Jeżeli tego zwarcia nie powinno być to znaczy kineskop THE END ?

    0
  • #16 30 Cze 2008 15:02
    andrzej c
    Poziom 29  

    Oporność grzejnika w stanie zimnym powinna wynosić do kilku omów. Po nagrzaniu oczywiście rośnie. Nie może wynosić 0 omów, bo to świadczy o jego zwarciu na krótko. Wtedy kineskop jest do wyrzucenia. Proponuję grzejnik sprawdzić w sposób, który wcześniej podałem. Tylko ostrożnie! Dziwi mnie brak napięcia stałego po diodzie D 751, na kondensatorze C751. Ewentualne zwarcie grzejnika na krótko byłoby tego wytłumaczeniem.

    0
  • #17 04 Lip 2008 16:43
    Jevle
    Poziom 10  

    Padły dwa filtry na PK. Wymieniłem i chodzi.
    Czy to one były przyczyną "buczenia" nie wiem, ale przestało, a o to przecież mi chodziło.
    Dzięki wszystkim za pomoc. Jevle

    0