Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

2 x JBL GTO 1264 + JBL GTO 7001E - jakie kable, bezpieczniki

ST1CZ 28 Jun 2008 21:44 4079 29
Nazwa.pl
    ST1CZ
    Level 10  
    Oto mój sprzęcik do zabudowy w bagażniku :)

2 x JBL GTO 1264
    Dane techniczne GTO 1264
    Rozmiar 300mm
    Moc szczytowa 1200W
    Moc ciągła RMS 300W
    Skuteczność 93dB
    Pasmo przenoszenia 23Hz - 400Hz
    Impedancja 4 Ohm

JBL GTO 7001E
    Dane techniczne
    Moc 2Ω 1 x 700W
    Moc 4Ω 1 x 425W
    Pasmo przenoszenia(-3dB) 20Hz - 330Hz
    Czułość wejściowa RCA 100mV-6V
    THD (4Ω) 0,02%
    Stosunek sygnał-szum >107dB
    Maks. pobór prądun75A
    Bezpieczniki 3x25A
    Wymiary (mm) 263 x 381 x 53

Czego brakuje?
    Czy potrzebuje kondensator(y) ?? Jakie kable i bezpieczniki do tego ?

Ogólnie nie znam się na tym wszystkim:( więc co byś dodał do tego żeby grało to jak trzeba :)
  • Nazwa.pl
    trance84
    Level 28  
    Kupiłeś już ten shit czy masz zamiar kupić???

Ludzie dlaczego wy nie czytacie pierw tego forum przed zakupem tylko zawsze PO?????

I na co liczysz że ci powiedzą koledzy z forum "dobrze zrobiłeś , świetny sprzęt , "

Za tą kasę masz lepszy sprzęt innych mniej zkorumpowanych i zkomercjalizowanych firm.

Miałem JBL serie GTO montowałem to w autach klientów ale na własne ich życzenie i powiem że rewelki to nie ma żadnej.
    ST1CZ
    Level 10  
    za całość zapłaciłem niecałe 150Funtów czyli niecałe 600zł ? Czy dostałbym coś lepszego w tej cenie ?

PS. a poza tym nie liczyłem na żadne komentarze w tej sprawie tylko o rady co do tego jeszcze mam dokupić żeby to grało.
    Jeśli nie będzie mi odpowiadał ten zestaw to go wymienię :) a jest to moja pierwsza zabudowa więc jak to mawiają uczymy się na błędach :)
  • Nazwa.pl
    trance84
    Level 28  
    No za 600zł to nie kupisz nic.
    A ja bym to sprzedał tutaj w Polsce dołożył i kupił lepszy sprzęt niż to co zaprezentowałeś.

Dodano po 2 [minuty]:

Co do kondensatorów to kupić możesz ale bardziej dla efektu wizualnego niż praktyczngo .
    Kondenstor stosuje się kiedy moc RMS czytaj prawdziwa wzmacniacza przekracza 500W a w twoim przypadku wystarczą porządne kable zasilające 25mm2 i sygnałowe np Dietz-a.
    ST1CZ
    Level 10  
    Dla Ciebie jest to bardzo słaby sprzęt, ale dla mnie powinien być wystarczający:) jak już wspominałem nie jestem wymagający i jest to moja pierwsza zabudowa ;) jak będzie zły, nie będzie mi się podobało to go sprzedam.

Jak na razie to czekam na POMOC w dalszym doborze :)

CZYLI:
    kondensator dla picu :) i dla wyglądu. Czyli jak najtańszy ale za to ładnie się prezentujący :)
    trance84
    Level 28  
    No jak się już tak bardzo uparłeś na ten kondensator to kup sobie z Dietz-a o pojemności 1F , będzie dobry.

Co do kabli to ci już pisałem.
    Bezpieczik 60A zaraz przy akumulatorze montujesz.
    stefciob
    Level 17  
    trance84 wrote:

A zakład że kupisz ?
    ST1CZ
    Level 10  
    stefciob wrote:
    trance84 wrote:

A zakład że kupisz ?

Nie znam się :) ale może i kupisz coś za to... ale czy to będzie lepsze ?

Więc tak:

Kable zasilające 25mm2

Ile tego potrzeba ? 5 metrów ? Kupić 1x5m (czytałem że można podpiąć to jakoś za pomocą 1, ale czy to prawda? NIE WIEM) czy 2x5m w dwóch kolorach ???
    trance84
    Level 28  
    Do stefciob słucham co kupisz???
    Do łupanki czy do delikatnego uwydatnienia tonów niskich w aucie??

Pokaż mi zestaw NOWY za 600zł u nas dobrze i czystko grający.

Czekam na propozycje.

Co do kabli poprostu zmierz własnoręcznie ile potrzebujesz od akumultora przez cały samochód aż do bagażnika gdzie pewnie będzie wzmacniacz.

Wystarczy jeden przewód 25mm2 może być czerwony bo jako plus.
    A masa poleci też 25mm2 kablem do karoserii samochodu.
    ST1CZ
    Level 10  
    Znalazłem w pewnym poradniku że najlepiej poprowadzić kable w ten sposób:

Czy to prawda ? a może tylko pic na wodę... i nie ma to znaczenie którędy zostaną poprowadzone?

Quote:
    A masa poleci też 25mm2 kablem do karoserii samochodu.

Na jakimś forum wyczytałem że jak tak zrobię to powstaną zakłócenia?
    trance84
    Level 28  
    Większego steku bzdur nie widziałem.
    Kable sygnałowe puszcza się jedną stroną auta czytaj po stronie pasażera a zasilające po stronie kierowcy i to tak aby zasilające były jak najkrótsze bo będą spadki napięcia na nich.

A ja montowałem i do karoserii i bezpośrednio z akumulatora i nie stwierdziłem nigdzie zakłóceń.

BTW skąd masz ten poradnik??
    ST1CZ
    Level 10  
    najlepsze jest to :D że ten poradnik ściągnąłem stąd :D
    :arrow: https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic528380.html 6 post od użytkownika żeli.

Czyli mit obalony :idea:

CZYLI:

Nie ma co czytać tego shitu :) lepiej zapytać na forum rady fachowców :)

A kabel sygnałowy to jaki ? Możesz podać jakiś link albo nazwę, ale bardziej szczegółową :)
    trance84
    Level 28  
    CZYLI:

Nie ma co czytać tego shitu lepiej zapytać na forum rady fachowców

Kpisz sobie czy mi się wydaje??

Puśc sobie kabel antenowy od telewizora razem/koło niego/razem z nim z kablem z przedłużacza a na końcu tego przedłużacza zapnij np spawarkę lub odkurzacz ciekawe co będzie oglądał na ekranie telewizora :D:D:D

Co do kabli masz np:
    nr aukcji allegro 391058277
    http://music-world.pl/monacor-ac500-kabel-chinch-czarny-5m-p-775.html

Jest tego multum
    ST1CZ
    Level 10  
    Quote:
    Kpisz sobie czy mi się wydaje??

wydaje cie się:) Nie powiesz mi chyba że się nie znasz na tym i piszesz mi tu jakiś informacje wyciągnięte z palca?

Skoro montujesz takie rzeczy to na pewno testowałeś różne opcje i wiesz jak najlepiej to zrobić:) a osoba pisząca ten poradnik zapewne albo wyssała go z palca lub właśnie wyczytała te brednie na jakimś neokidowskim forum :) a ja jako początkujący w tej dziedzinie tak właśnie bym zrobił... co byłoby tylko zbędnym wysiłkiem i wyższym kosztem.

Dlatego też pytam o radę i oczekuję jej od osób które się na tym znają :)

A wracając do tematu kabel sygnałowy nie ma żadnych wymiarów... po prostu zależy od końcówek (to też wyczytałem gdzieś)?

PS. ja już kładę się spać:) Dziś ciężki dzień w pracy był a jutro trzeba rano wstać (ci co pracowali lub pracują na myjni samochodowej (ręcznej) to wiedzą jak wygląda weekend :)

Z góry dzięki za całą pomoc:)

Zapewne to jeszcze nie koniec moich dylematów:) więc jutro pojawią się nowe zagadnienia :)
    trance84
    Level 28  
    Kabel sygnałowy w tej klasie sprzętu wystarczy ci za te 50-80zł.
    Końcówki pozłacane to już standart natomiast warto brać te z końcówkami kątowymi łatwiej przy montażu radia we wnęce na radio.

Co do pracy na myjni pracowałem 2 lata na ręcznej myjni w serwisie wiem co to znaczy ....
    stefciob
    Level 17  
    trance84 wrote:
    Do stefciob słucham co kupisz???
    Do łupanki czy do delikatnego uwydatnienia tonów niskich w aucie??

Pokaż mi zestaw NOWY za 600zł u nas dobrze i czystko grający.

Nic nie mówiłem o tym że sprzęt będzie nowy. Napisałeś że za 600 zł nic nie kupisz, ja się z tym nie zgadzam, bo kupując już tylko używany wzmacniacz można złożyć ciekawy zestaw basowy i to jak najbardziej do kulturalnego grania.
    trance84
    Level 28  
    No słucham pisz dalej.
    Mamy wzmacniacz i co dalej??

Podaj konretne przykłady...
    stefciob
    Level 17  
    Konkretnie to swój zestaw wydałem koło 400 zł + skrzynia. A mam mono stare hifonicsa + sub ze starej serii dls'a competition. Więc można bardzo fajny subikiem jest intertechnik mds 8, tani i łatwy w zasileniu. Można też się zmieśić okazyjnie kupując wzmaka pod suba (jak ja za 180 zł), z HX 8 SQ, też dosyć ciekawie grający subik. Opcji jest dużo a decydując się też na używany głośnik wręcz bardzo dużo. Tylko trzeba dobrze poszukać:)
    trance84
    Level 28  
    Co do używanych wzmacniaczy no to jeszcze bym się skusił na ten typ zakupów ale używanego suba w życiu bym nie kupił.
    NIgdy nie wiesz kto go przed Tobą i jak używał.

Wzmacniacz ma zabezpieczenie i się wyłączy a głośnik zamilknie raz na zawsze albo zacznie grać ciszej.

Masz rację są na necie okazje ale trzeba się zastanowić czy wydać 400zł bo masz szanse 50/50 że kupisz sprawny/uszkodzony sprzęt.
    stefciob
    Level 17  
    To wiesz wszystko zależy od kogo kupujesz, ta szansa 50/50 bardzo rośnie kiedy robi to się z głową. Kupowałem już używane woofery, 2x używane tweetery, suba, wzmaków już ponad 10. I jakoś tak się składa że mam 100/0 i jakoś wszystko działa, raz tylko był wzmacniacz uwalony co dla kolegi wybrałem, ale że z kolesiem wcześniej gadaliśmy przez telefon i wiedzieliśmy że jest okey, to na swój koszt naprawił, bo tylko zimny lut był. I pewnie wiele z tych oldschoolowych sprzętów, będzie działać dłużej niż większość bazarowego sprzętu z allegro.
    ST1CZ
    Level 10  
    Jeżeli ktoś gustuje w używanym sprzęcie to proszę bardzo. Ja wolałem wydać te same pieniądze ale mieć 2lata gwarancji od producenta :)
    trance84
    Level 28  
    No chociaż jeden co mnie rozumie.

Stawiam browara :D:D:D
    ST1CZ
    Level 10  
    Kolejny Problem :( nie mogę znaleźć wszystkich kabli u jednego sprzedawcy... a nie chce płacić za 3 przesyłki...

Więc czy mogę kupić zestaw kabli z bezpiecznikiem i resztą bajerów ? Jeśli TAK to powstaje kolejny problem, ponieważ nie mogę znaleźć zestawu z kablem 25mm2 :(

Znalazłem coś takiego:
    Zestaw Kabli CarAudio Dietz 23089

SKŁAD KOMPLETU:
    * 5 metrów kabla plusowego: 10 mm (20 mm2)
    * 1 metr kabla masowego: 10 mm (20 mm2)
    * Kabel RCA z żyłą sterującą: 5 m
    * Oprawka na bezpiecznik
    * Bezpiecznik: 60 A
    * Konektorki widełkowe
    CENA:124,00zł

Zestaw Kabli CarAudio Dietz 23092

SKŁAD KOMPLETU:

* 5 metrów kabla plusowego: 35 mm2
    * 1 metr kabla masowego: 35 mm2
    * Kabel RCA z żyłą sterującą: 5 m
    * Oprawka na bezpiecznik ANL
    * Bezpiecznik: 100 A (wiem że doradzałeś żeby był 60 więc jak coś to wymienię :) )
    * Konektorki widełkowe
    CENA:144,00zł

Wydaje mi się ze jak dam 35 to nie zaszkodzi że to będzie grubszy niż jakbym miał dać cieńszy ??

Chyba że macie coś lepszego :??
    trance84
    Level 28  
    Możesz brać ten za 144zł bo jak będziesz chciał kiedys wymieniac sprzęt to temat kabli masz załatwiony.
    ST1CZ
    Level 10  
    a bezpiecznik wymienić czy nie zaszkodzi zostawić ten ?
    trance84
    Level 28  
    Możesz zostawić sobie ten bo wzmak ma zabezpieczenie 3x25A więc ten 100A może być.
    ST1CZ
    Level 10  
    Więc tak:

Mam już zestaw do tyłu :) teraz potrzebuję coś do przodu :)

Moja propozycja to:

Infinity REF-5020cs

Specyfikacja :

Rozmiar: 130 mm
    Typ: 2-drożny zestaw głośnikowy
    Moc ciągła: 75/225 W
    Skuteczność: 92 dB
    Pasmo przenoszenia: 53 Hz - 21 kHz
    djtommy
    Level 24  
    Pod wzmacniacz czy pod samo radio? napewno masz 130mm?? nie chcesz 165?
    ST1CZ
    Level 10  
    Mała korekta :)

INFINITY REF 6522i

głośniki 2-drożne
    165 mm
    moc ciągła
    60 W
    moc szczytowa
    180 W
    skuteczność
    93 dB
    lukas22 mastah
    Level 23  
    Do tyłu w drzwi?? Bo jesli w polke to porazka. Ogolnie polke powinno sie zostawic w spokoju, szkoda kasy i newrwów. Radze nie myslec o coaxialach do przodu, jesli juz cokolwiek w przód to cos odseparowanego, dosc dobrym wyborem jest U-dimension el.6 . ale wypadało by to zasilic wzmacniaczem i pamietaj- WYGŁUSZENIE to podstawa.