Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Podłączenie różnicówki - z której strony zasilać?

tytan58 29 Jun 2008 20:19 76921 29
Wago
    tytan58
    Level 20  
    Wtam.
    Mam takie pytanie do elektryków; czy różnicówke można zasilać obojętnie z której strony (góra dół )
  • Wago
    fuutro
    Level 43  
    No nie za bardzo- patrząc na opis ale powinno działać tak i tak. . Od góry dajesz zasilanie a od dołu odbiorniki.
    Akrzy74
    R.I.P. Meritorious for the elektroda.pl
    Do poprawnego działania RCD nie jest istotny kierunek przepływu prądu -podłączenie z góry czy z dołu./może mieć jedynie wpływ na szybkość odłączenia od zasilania/.Wyłącznik różnicowoprądowy powinien być przyłączony do przewodów sieci zgodnie ze wskazaniem producenta,a Legrand np podaje :zasilanie do aparatu może być przyłączone od góry lub od dołu.
    marian_em
    Level 25  
    Roznicowka bedzie dzialac bez wzgledu na kierunek zasilania, wazne, zeby samego wylacznika nie zamontowac "do gory nogami".
  • Wago
    filip.s
    Level 23  
    marian_em wrote:
    wazne, zeby samego wylacznika nie zamontowac "do gory nogami".

A kolega potrafi wytłumaczyc dlaczego ?
    Wiele razy na koncertach i innych festynach widziałem malutkie rozdzielniczki do zasialania placu które były np. do góry nogami :)

Sam jestem ciekaw czy ma to jakikolwiek wpływ na działanie wyłącznika RCD, chyba bede musiał rozbebeszć jakis nie sprawny i zobaczyć :)
    Moje zdanie jest takie ze nie powinno to mieć wpływu ale nie jestem pewien.

Pozdrawiam!
    Filip
    Akrzy74
    marian_em-napisał-
    Quote:
    Roznicowka bedzie dzialac bez wzgledu na kierunek zasilania
    -Dokładnie tak,ale ten sam marian_em-napisał-
    Quote:
    wazne, zeby samego wylacznika nie zamontowac "do gory nogami"
    .To już się gryzie z tym co napisałeś wcześniej.Przyporządkowanie przewodów zasilających do konkretnych zacisków aparatu (parzyste/nieparzyste) nie ma najmniejszego znaczenia w procesie wykrywania różnicy prądów, przepływających przez ten wyłącznik.Producent wyłącznika RCD ma wykonać urządzenie zgodne z normą i to on udziela na nie gwarancji-i ten sam producent na karteczce dostarczonej wraz z wył RCD określa sposób podłączenia.../dowolny-aby był jak najbardziej uniwersalny/Jednak dla przejrzystości układu /schematy/stosuje się podłączenie - zaciski 1,3,5
    fuutro
    Level 43  
    Tam jest uśmiech więc rozchodziło się o napisy do góry nogami->przy włączaniu wajchę dajesz w dół.
    marian_em
    Level 25  
    dj_stopa wrote:
    A kolega potrafi wytłumaczyc dlaczego ?
    Oczywiscie, jakikolwiek modul zamontowany do gory dnem, to wielkie sidla na nieswiadomego uzytkownika, ktory bedzie grzebal przy gniazdku, kontakcie itd... bedac pewnym ze ma wszystko "powylaczane".
    Wirnick
    Level 29  
    Na obudowie jest znak -->o (może nie na wszystkich).
    Pytanie retoryczne - czy N po różnicówce może nazywać się N (neutral).
    Akrzy74
    Wirnick-
    Quote:
    Na obudowie jest znak -->o (może nie na wszystkich).
    Na obudowie jest znak N. Pokaż mi RCD gdzie jest 0, a nie N /jeszcze nie spotkałem/
    Wirnick
    Level 29  
    Do Akrzy74
    To nie jest 0 tylko o (punkt).
    User removed account
    User removed account  
    Akrzy74
    geguś napisał-
    Quote:
    Wirnick napisał:

Pytanie retoryczne - czy N po różnicówce może nazywać się N (neutral).

Może i musi. Nazwa przewodu jest ściśle związana z funkcją.
    Podzielam zdanie kolegi. A propo zacisku N na wył RCD . Ten tor odłącza się póżniej /zał. wcześniej / niż tory fazowe...Jeśli natomiast jest brak oznaczenia N , wtedy wszystkie tory prądowe odłączają się tak samo.
    Wirnick
    Level 29  
    Teoria o funkcjach przewodu N jest mi znana.
    Jednak na forum są wątpliwości czy z przewodu N można korzystać dowolnie (z i bez różnicówki). Moja odpowiedz jest również - NIE . Dlatego to retoryczne pytanie (N po różnicówce różne od N ).
    marian_em
    Level 25  
    Nie wiem co rozumiesz pod pojeciem "dowolnie", ale przewody ktore "przejda" przez roznicowke nie moga juz nigdzie zostac polaczone. Nie chodzi tylko o przewod N ale o wszystkie cztery przewody czynne, kazda roznicowka robi nam po prostu oddzielna galaz instalacji, co sprawia ze mozemy miec w domu kilka "roznych" przewodow N (+ kilka roznych kompletow faz :) ). Kazde polaczenie w instalacji przewodu po roznicowce i bez roznicowki zrobi tyle samo co mostek zalozony na zaciskach rcd, a co sie w takim przypadku bedzie dzialo jest chyba wiadome :]
    User removed account
    User removed account  
    Wirnick
    Level 29  
    geguś wrote:

I co? Tylko tyle? NIE BO NIE? Jakie również?

Moje pytanie nawet nie jet dla elektryków (mają wykonywać instalacje wg. zasad i przepisów ) .

Dla programistów istnieje dziedziczenie funkcji .
    Dziedziczenie funkcji N następuje wtedy i tylko wtedy gdy różnicówka jest załączona . Jeżeli różnicówka jest wyłączona , N (po różnicówce) ma tylko nazwę " N".
    patryk-84a
    Level 28  
    I jak zwykle w tego typu tematach bałagan i nie odpowiadanie na temat. jak zwykle jeden drugiego łapie za słówka i próbuje być mądrzejszy nie wnosząc nic do tematu. Opanujcie się ludzie! Milion takich tematów na elce i za każdym razem to samo. Jak nie umiecie inaczej to nie odpowiadajcie więcej w tego typu pytaniach. A autorowi radzę poszukać na forum bo nie dawno dokładnie taki sam temat był. Czy to taki problem z której strony ją zasilisz? Zobacz w instrukcji lub zasil z góry i po problemie. Może być? Wnoszę o zamknięcie tego tematu wg punktów 4, 8.1, 10.4, 14 regulaminu.
    januszkdom
    Level 10  
    Mam pytanie czy można podłączyć 4 różnicówki czyli 1-ną różnicówkę 3 fazową i aby ona była główna i wyłączała pozostałe 3 różnicówki jedno fazowe które są podpięte przez gniazda sieciowe do odbiorników, podpiąć je tak aby przy zetknięciu N i PE w gnieździe sieciowym wyłączało mi różnicówkę oczywiście tą do której podpięte jest gniazdo
    GBW
    Level 30  
    Januszkdom.
    połączenie przewodu N i PE powoduje wyłączenie różnicówki.
    Pierwszą część pytania czytałem kilka razy i nie mogę zrozumieć jak 1-fazowe różnicówki mają być podpięte.jak wyjaśnisz to dokładniej to coś zaradzimy.
    marian_em
    Level 25  
    GBW wrote:
    połączenie przewodu N i PE powoduje wyłączenie różnicówki.
    Powoduje wylaczenie tylko wtedy, gdy obwod jest obciazony albo podlaczone jest urzadzenie, ktore zasila obwod "od tylu".
    januszkdom
    Level 10  
    Po prostu mam podpięte do różnicówki głównej 3 fazowej 3 różnicówki jednofazowe czyli jedna faza z wyjścia głównej różnicówki idzie mi do 1 różnicówki 2 faza z głównej idzie mi do 2 różnicówki i 3 faza z głównej idzie mi do 3 różnicówki i te wszystkie trzy różnicówki są spięte przewodem N który wychodzi z wyjścia głównej różnicówki.
    W takim układzie jak mam podpinam do jednej z różnicówki jednofazowej na wyjściu przewody L i N i teraz gdy złączę przewód N i PE to nie wywala mi różnicówki, a powinno nie wiem może coś źle robię dlatego też proszę o pomoc.
    mczapski
    Level 39  
    Trochę trudno zrozumieć w jakim celu tworzysz taki układ aby wyłączniki różnicowe były łączone w szereg. Należy przyjąć, że będzie się działo tak jak u ciebie. Część prądu popłynie do PE i bilans prądów będzie różnił od progu zadziałania wyłącznika. Każdy wyłącznik obciążony ma obowiązek zadziałać. Nie wiem do czego zmierzasz, ale sugerowałbym rezygnację z wyłącznika trzyfazowego.
    GBW
    Level 30  
    Błąd .Różnicówki nie łączy się kaskadowo.Musisz to zmienić.
    W tym połączeniu zadziała szybsza albo obydwie.
    Przewód zasilający rozdzielnie podłącza się do 3-fazowej a 1-fazowe łączy się mostkiem(są specjalne szyny do mostkowania ale można użyć przewodu).Oczywiście przed różnicówką może być zabezpieczenie nadprądowe(główne).Wyjścia z różnicówek tworzą osobne obwody i nie wolno ich łączyć z obwodami innych różwicówek.(oczywiście poza PE)
    Dariusz Goliński
    Level 22  
    Mogę wtrącić ?
    Jeśli chodzi o różnicówki to ich podstawowym zadaniem jest pilnowanie 1 prawa kirchoffa w układzie zasilania czyli najlepiej w pierwszej kolejności w rozdzielni. Mają pilnować aby suma prądów wpływających była równa sumie prądów wypływających. Czyli zakładając różnicówkę dbamy o to aby prąd nie uciekł poza obwód np: przez pralkę i teściową do ziemi. ( Zależy dużo od teściowej )
    Tyle teorii.
    Czy nie można montować róźnicówek do góry nogami ? Można tylko po co. Każdy z nas przyzwyczajony jest do tego że jak wajcha do góry to prąd jest a jak na dół to nie ma. I niech tak zostanie. Oczywiście istnieją przypadki kiedy nie można inaczej ale od strony mechaniczno elektronicznej w niczym to nie przeszkadza.
    Czy można róźnicówkę podłączyć od dowolnej strony ? Tak. I będzie działać i czas reakcji będzie prawidłowy. Ale podstawową zasadą jest, żeby zasilanie nigdy nie pozostawiać na nożach po odłączeniu. Wzieło sie to określenie ze starych odłączników z napędem sprężynowym i trzema nożami walącymi w gniazda z blaszek przy załączaniu. Dlatego na róźnicówkach oraz na s-kach znajdują się rysunki i zaznaczone jest od której strony są noże a od której styki zasilania.
    Czy można łączyć różnicówki kaskadowo. Można i nawet czasami trzeba. Ale są to przypadki szczególne. ( Często stosowane w roździelniach komputerowych ) W domu nie ma to sensu ( w niektórych przypadkach w łazienkach )
    Jakby były jakieś niejasności to piszcie. Musiałem zaliczyć przedmiot z róźnicówek więc się musiałem obkuć. Zresztą jestem praktykującym elektrykiem.
    GBW
    Level 30  
    Dariusz Goliński.
    Oczywiście ma Pan racje,tylko że temat jest na co najmniej kilkadziesiąt stron.Osobiście uważam za zbyteczne rozpatrywanie szczególnych przypadków np. łączenie typu AC typem S albo 500mA z 30mA, ponieważ mniej doświadczeni koledzy mogą mieć z tym problem, a w budynkach mieszkalnych i tak stosuje się jeden typ.
    Akrzy74
    Dariusz Gośliński - napisał-
    Quote:
    Ale podstawową zasadą jest, żeby zasilanie nigdy nie pozostawiać na nożach po odłączeniu.
    Nie pisz bzdur. Jaki przepis, lub jaka zasada nakazuje podłączać zasilanie na wył RCD na styki nieruchome ? A co z łącznikami mającymi oba styki ruchome ? Albo oba nieruchome ? Zauważ co pisze producent na karteczce dostarczonej wraz z wył RCD -kierunek przepływu dowolny...Jeśli zaś chodzi o łączenie kilku RCD - jako pierwszy stosuje się selektywny /przeciwpożarowy/ np 300mA, a dopiero póżniej stosuje się RCD 30 mA. Tylko wtedy ma to sens...
    GBW
    Level 30  
    Napięcie na nożach.
    To coś w rodzaju gwary elektryków.Przy Obecnym osprzęcie ma zastosowanie jedynie przy średnich i wysokich napięciach.Nawyki pozostają bez względu na napięcie.
    Łukasz-O
    Admin of electroenergetics
    Koledzy elektrycy, jeśli chodzi o aparaty modułowe typu esy i różnicówki to niema znaczenia czy zasilanie "od góry" czy "od dołu". Tam niema czegoś takiego jak gołe noże czy części przewodzące dostępne dla użytkownika.
    januszkdom
    Level 10  
    Drodzy koledzy dziękuję wam za wyjaśnienie i pewnie trochę zmodernizuję i inaczej podłączę. Jeszcze raz wielkie dzięki.