Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Skoda Octavia 1.9TDI z Anglii - schemat instalacji

psooya 29 Jun 2008 22:46 23812 11
    psooya
    Level 38  
    Witam
    Proszę o kompletny schemat instalacji elektrycznej w/w auta z roku 2005. Ato będzie miało robioną przekładkę bo kierownica jest z prawej :D i trzeba to przerobić żeby było dobrze. Jeszcze jedno pytanie wymiana licznika na km/h z mil/h odbędzie się bez problemu czy nie będzie to chciało działać ? Bardzo proszę o szybka odpowiedź i nie banowanie jeśli te schematy gdzieś tu są. Ja szukałem ale nie znalazłem a czasu mało.
    Pozdrawiam

Temat poprawiłem, przenoszę do "samochody szukam". goldwinger
  • Helpful post
    Lewand
    Level 15  
    Napisz dokładnie co to za skoda. Jeżeli to jest zwykła OCTAVIA nie OCTAVIA II to z przeróbką nie ma poważniejszych problemów, pod warunkiem że załatwisz sobie instalacje od wersji z kierownicą po lewej stronie. Licznik możesz wykorzystać ten co jest trzeba tylko zmienić kodowanie, jakieś ładne tarcze z allegro i już. Jeżeli licznik ma MFA to już gorzej bo trzeba wymienić ten wyświetlacz od MFA na normalne jednostki typu litry nie galony. Jeżeli kupisz licznik od wersji w kilometrach to nie ma problemu żeby immo zakodować. Generalnie przeróbka to nie tragedia jeżeli ma się części od jednego dawcy. Jeżeli masz wszsystko z innej parafii to już są schody. Ścianę grodziową trzeba wymienić w skodzie. Jeżeli masz jeszcze jakieś pytania to pisz. Ja mam na koncie po takim manewrze BORE, 4 Octavie i 2 Golfy4 i jednego Golfa 3.
    psooya
    Level 38  
    Skoda jest kuzyna 300Km ode mnie i mam tam pojechać mu to przełożyć. A tej instalacji co tam jest nie da sie przerobić i konieczne jest kodowanie immo? Bo ja nie mam narzędzi do takich zabaw i generalnie sie tym nie zajmuję. Siedzę w innej elektronice. Myślałem że by się dało to jakoś obrócić ewentualnie przedłużyć przewody itp. Jakbyś mógł poradzić dokładnie na PW co mi będzie potrzebne i jak to obejść :D byłbym wdzięczny i odwdzięczę się a model auta dokładnie podam może dziś. Może na razie bym przełożył to co jest na tych samych podzespołach tzn licznik w milach tylko pewnie miałeś na myśli stacyjkę że nie będzie pasować :( i trzeba będzie immo zakodować a ja nie mam czym :(
    Pozdrawiam
    Lewand
    Level 15  
    Jeżeli wymieniasz licznik na inny musisz kodować immo, jeżeli zostaje ten sam nie musisz.
    Jeżeli Skoda jest SDI a TY robisz TDI musisz kodować immo jeżeli nie to nie kodujesz.
    Oczywiście można przdłużyć Kable ale to jest chora robota i niezapłacona bo trzeba też przedłużać kable z wiązki która jest na silniku.
    psooya
    Level 38  
    To jest octavia nie octavia II. Licznik na razie zostanie, ponoć wszystkie kable pasują da sie je przenieść na druga stronę i nie trzeba przedłużać a ile w tym prawdy to nie wiem . Nie wiem też czym i jak ewentualnie kodować immo bo tego nie robiłem możesz polecić jakąś stronę ze sprzętem do takich zabaw (schematy oprogramowania itp)?
    Pozdrawiam
    gumiś_rzesz
    Level 25  
    Zapomnij że pasują tam nic nie pasuje wiem bo robilem audi
    psooya
    Level 38  
    Przekonam się jak zrobię albo i nie zrobię. Ktoś tam robił już taka przekładkę i tylko do licznika były za krótkie kable. A jeśli chodzi o immo to może ktoś poleci jakąś stronę żebym się coś o tym dowiedział i ewentualnie mógł to zrobić. Jestem elektronikiem i programuje uP więc coś tam sie znam :P
    Pozdrawiam
    gumiś_rzesz
    Level 25  
    niema takich stron :D
    jeśli chcesz całą wiązke dogóy nogamo przekręcić to też zapomnij he he
    franzmauler
    Level 16  
    Generalnie nie ma problemów z przekładaniem jest to bardzo proste, natomiast z licznikiem niestety będziesz musiał kodować imo, a co za tym idzie kluczyki, nie wiem czy ktoś u was takie rzeczy robi, jak nie to zostaje serwis.

Dodano po 4 [minuty]:

Pod tym linkiem masz książkę z serii Sam Naprawiam SKODA OCTAVIA PL. Myślę, że powinna ci pomóc.
    http://rapidshare.com/files/71654937/Sam_naprawiam_Skoda_Octavia_PL_up_by_dunaj2.rar
    tomaszcz
    Level 12  
    Sprawa prosta z licznikiem Licznik zostaje ten sam z anglika.Wystarczy przekodowac z EN na PL i po temacie :)
    romoo
    User under supervision
    Ale jaja, jak chcesz to zrobić w miarę bezboleśnie to niech właściciel kupi wiązkę z europejczyka. Nie będziesz musiał nic kodować ew zmienisz tarczki na europejskie a nie licznik .
    Jak chcesz na orginalnej instalacji to do krawca i szycie i to męka. A później problemy użytkownika z takim autkiem.