Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Bluewin TV300 - jak przylutować 1MHz

Warmaker 29 Jun 2008 23:38 1844 3
    Warmaker
    Level 10  
    Jako, że do tej pory jedynie forum przeglądałem i jest to mój pierwszy post, chciałem się ładnie ze wszystkimi przywitać...

Do rzeczy: za sprawą m.in. elektrody kupiłem nagrywarkę Bluewin TV300. Niestety ma ona fonię w standardzie niemieckim. Aby ją przerobić "na nasze" wybrałem najprostsze z omawianych w innym wątku rozwiązań - z generatorkiem 1MHz. Kupiłem taki generatorek i tu zaczęły się problemy :)

Co mam tu i jak przylutować, żeby dostać przyzwoity dźwięk? Ktoś pisał żeby nie lutować do "12 nogi TDA.. tylko za kondensator SMD dołączony do tej nogi". Spróbować do nogi czy od razu do kondensatora?

Mój generatorek to ten poniżej, a dla ułatwienia dodałem jeszcze fotkę miejsca w nagrywarce, gdzie kolega mystuff lutował swoje generatorki.
    Gdyby komuś chciało się w paincie zaznaczyć kolorowymi kropkami co i gdzie przylutować to byłbym niezmiernie wdzięczny.

Bluewin TV300 - jak przylutować 1MHz Bluewin TV300 - jak przylutować 1MHz Bluewin TV300 - jak przylutować 1MHz
  • Helpful post
    krzycho123
    Level 31  
    Masę czyli - lub GND lutujesz za pomocą kawałka drutu (np. rezystora ) do głowicy , tylko wcześniej pocynuj na blaszce głowicy.
    Pin + lutujesz kawałkiem kabelka do lewej nogi stabilizatora ( strona bez kondensatora) a WY (lub wy/wej) lutujesz kabelkiem do 12 nogi TDA .
    Podłączenie do kondensatora powoduje spore zniekształcenia dźwieku , przetestowane przezmnie w praktyce.
    A tu w połowie strony jest foto z wlutowanym gen
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic904932-270.html
    Warmaker
    Level 10  
    Witam...
    Dzięki za pomoc. Co prawda przylutowałem to parę godzin przed Twoim postem, ale upewniłem się, że zrobiłem dobrze. A chociaż przylutowałem Wy/We za kondensator to zniekształceń nie zauważyłem (odpukać)...

Tamten wątek oczywiście miałem "opanowany" ale nie byłem do końca pewien wszystkiego.

Na razie nagrywarka chodzi bardzo ładnie, tylko dysk (WD 160GB) grzeje się wręcz niepokojąco.... Nie wiem czy nie będę musiał pomyśleć nad jakimś wiatraczkiem...

Pozdrawiam