Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Regulator napięcia 6V Romet.

skrzat06 30 Jun 2008 09:42 14923 7
Suntrack
    skrzat06
    Level 11  
    Witam! Mam problem z moim Rometem, na wysokich obrotach cewki świetlne dają ponad 11V gdzie powinno być 6V, i w związku z tym chcę zastosować regulator napięcia. Po cewkach dałbym mostek prostowniczy, a później regulator na 6V i do świateł i reszty. Po prostu miałbym w ten sposób napięcie o zbliżonym przebiegu do stałego i o stałej wartości 6V. Jeśli ktoś wie jaki regulator zastosować lub może dać mi schemat prostego regulatora to byłbym bardzo wdzięczny. W elektronice jestem trochę obeznany, ale tylko trochę ;] Jeśli dacie schemat to już sobie powinienem ze zbudowaniem czegoś takiego poradzić. Pozdrawiam i czekam na odpowiedź.
  • Suntrack
    BANANvanDYK
    Level 41  
    Jeśli ma być koniecznie regulator napięcia, to najprościej taki o konstrukcji używanej w skuterach. Np.
    Elementy ogranicznika napięcia oznaczone są żółtym kolorem. Pod Licht Anker podłączasz napięcie z cewek świateł. Oczywiście będzie konieczna zmiana diody zenera - musisz sam pomyśleć i pokombinować.

Jeśli jest to Romet Ogar 205 lub 200 i problemem było przepalanie tylnego światła to załóż na tył żarówkę 12V, 3 albo 5W. W Ogarze 205 możesz podłączyć tylną żarówkę bezpośrednio (nie pod włókna przedniej żarówki) i nie będzie ulegać przepaleniu. Jak tak kiedyś miałem.
  • Suntrack
    skrzat06
    Level 11  
    Jest to Ogar 205. Czyli miałbym zbudować taki układzik jak na żółtym tle, a nie robić tego co na fioletowym? A to będzie regulator na 6V, bo te w skuterkach są na 12V chyba? I nie chodzi o przepalanie się żarówki tylnego światła, a najbardziej o światło STOP zasilane z cewek. A ostatnio jak poprawiłem elektrykę to nawet spaliło mi żarówkę z przodu i z tyłu, a z tyłu miałem 12V żarówkę. I planuję założyć aku, ale do tego właśnie jest potrzebne napięcie o stałej wartości ;]
    BANANvanDYK
    Level 41  
    Jeśli chcesz mieć tylko ogranicznik - to tylko układ w żółtym polu. Mam takie wrażenie że przy tej diodzie (6V8) napięcie ograniczenia wynosi 7.5V...
    Jeśli chcesz przerabiać na akumulator i 12V - nie twierdzę że to nie jest możliwe, tylko że jest czasochłonne, trzeba wyłożyć trochę kasy co przy takim motorowerze jakim jest Romet Ogar 205 lekko mija się z celem. Dodam że również miałem tak poprzerabianą instalację: http://www.ogar205tuning.republika.pl/12vwkomarze.htm oraz http://www.ogar205tuning.republika.pl/ogartuning.htm Ps. ta strona jest stara i nie odświeżana...
    W takim rozwiązaniu musisz przewinąć cewki i zrobić je "bezmasowe", połączyć równolegle, dać ładowanie przez mostek, regulator napięcia (ja nie miałem i było dobrze) i podłączyć do akumulatora. Regulator najlepiej wykorzystać ten z różowego pola. Następnie dać wyłącznik do świateł i zasilać je z akumulatora. W dalszych etapach możesz zainwestować w kierunkowskazy, zapłon bateryjny (cewkę zapłonową przewinąć na 12V i dać osobny mostek - ja nie miałem i to był mój błąd) i oczywiście stacyjkę. Najlepiej dać jakiś prosty moduł z odłączeniem prądu cewki - jest bardzo znany na elektrodzie. Jeśli bardzo kochasz swojego ogiera możesz dodać wszelkie bajery na jakie masz ochotę.

Pozdrawiam.
    skrzat06
    Level 11  
    Ok cewki też posprawdzam, a co do tego rozwiązania co proponuje BANANvanDYK to raczej odpada. Ja chciałem po prostu założyć najprostszy jaki istnieje regulator lub ogranicznik napięcia, a Ty proponujesz jakieś przewijanie cewek i przerabianie całej elektryki ;P Jeśli możecie podać schemacik jakiegoś prostego układu ograniczającego napięcie do max 7,5V to będę wdzięczny. Pozdrawiam!
    BANANvanDYK
    Level 41  
    Jedynie tak jak wcześniej mówiłem - założyć ten regulator napięcia (ogranicznik). Spróbuj z diodą zenera 5V1.

Najprostsze rozwiązanie - diody zenera, lecz mają ograniczoną moc.
    skrzat06
    Level 11  
    Czyli jeśli zbuduje sobie coś takiego jak na tym rysunku to będzie ograniczało napięcie do ilu V? A możesz dokładniej napisać jak potem taki układ wpiąć i jakie elementy zastosować do jego budowy żeby miał jak największą moc.