Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

AStra II - błąd wtryskiwacza P0203

Dayson 30 Jun 2008 12:48 15228 12
Wago
    Dayson
    Level 10  
    Witam,
    Posiadam auto ASTRA II COUPE 1.8 (Z18XE), i mam niestety problemy z 3 wtryskiwaczem. Po podpięciu kompa wyrzuca błąd P0203 "Obwód wtryskiwacza, cylinder 3 - usterka". Objaw jest taki że samochód chodzi jak na 3 cylindry brakuje mu mocy i wkręca się na obroty poszarpując, ale co najlepsze problem występuje po czasie. Odpalając samochód rano przejeżdżam około 20km bez problemu, objawy zaczynają się później np: po 3, 4 odpaleniu silnika - Czy to może mieć jakiś związek z temperatura silnika i na zewnątrz.

Nadmieniam że wtryskiwacze wyczyszczone pozamieniane miejscami w celu sprawdzenia (mimo zamiany nadal pokazuje 3 wtryskiwacz)

Czy ktoś spotkał się z podobnym problemem.
    Z góry dzięki za pomoc.
  • Wago
    wicher:
    Level 14  
    Problem nie leży w samym wtryskiwaczu tylko w jego obwodzie elektrycznym. Najprawdopodobniej po nagrzaniu się silnika powstaje gdzieś przerwa w obwodzie i wtryskiwacz przestaje dostawac zasilanie. Sprawdź ciagłóść kabli do jednostki sterującej. Ostateczną wersją jest równiez mozliwość uszkodzenia samego ECU.
    Chyba że masz zamontowany gaz to wówczas sprawdzić trzeba równiez emulator wtryskiwaczy.
    Tony J.
    Level 20  
    Uszkodzony sterownik, naprawa trudna bo to hybrydka.
  • Wago
    Dayson
    Level 10  
    Posiadam sekwencyjną instalację gazową i na gazie dzieje się to samo, ale całkowite wypięcie bezpiecznika instalacji nic nie pomaga. Przy gazie podczas pokazywania błędu przełącza automatycznie tak jakby gaz się skończył w zbiorniku.
    Acha przy poszarpywaniu świeci się cały czas kontrolka od TC.

Co do awarii sterownika to czeka mnie wymiana całego komputera :-( no to pięknie
    bartek_j
    Level 35  
    faktycznie może być walnięty sterownik, ale tam pewnie takie cienkie druciki poszły. są magicy któryz to potrafia ulepić, ale to straszna rzeźba w g*. najpierw upewnij sie jednak co do kabelkologii.
    A jaka instalacja gazowa ? cos dziwny ten objaw....
    Dayson
    Level 10  
    Instalacja to KME Diego.

Czy znacie sposób resetu kompa poprzez odpięcie klemy + i 3-krotne dotknięcie na 10 sekund co 10 sekund i odpalenie na wolnych obrotach do nagrzania??
    goldwinger
    VIP Meritorious for electroda.pl
    Zapomnij że ktoś Ci to powiedział i więcej go nie słuchaj
    gumiś_rzesz
    Level 25  
    dokładnie bo to szarlataństwo jakieś aż strach pomyśleć co by było jakby 1,5 F było w bagażniku
    Tony J.
    Level 20  
    gumiś_rzesz wrote:
    jakby 1,5 F było w bagażniku

Masz na myśłi kondensator 1,5 farada do jakiegoś wzmacniacza? A co to ma do rzeczy?
    gumiś_rzesz
    Level 25  
    a to co się stanie jak zewrzesz taki kondensator
    Dayson
    Level 10  
    Dzisiaj zakończyłem boje ze sprawdzaniem instalacji i wszystko jest ok - nie ma przerwanych niestykających kabli. Na wszystkich końcach styków obwód jest zamknięty.
    Zamieniłem miejscami jeszcze świece ale nic to nie dało.

Odpaliłem auto i do nagrzania wszystko chodziło bez problemu ale po nagrzaniu i odpaleniu pokazała się kontrolka TC i Check , nawrót objawów i błąd P0203.

Także pomysłów już brak, może macie jakieś propozycji.
    kobra-k16
    Level 13  
    Bankowo sterownik naprawiaja takie sterowniki w 1.8 są awaryjne.