Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Brak komunikacji RS232, niskie napięcia EVEREST.

wiwe 30 Cze 2008 22:03 2482 5
  • #1 30 Cze 2008 22:03
    wiwe
    Poziom 9  

    Witam
    Mój problem zaczął się prawie miesiąc temu, czy to przypadek, czy zrządzenie losu, po wyłączeniu komputera z sieci przed burzą na następny dzień już nie zagadał...
    Zgłosił się komunikatem
    BIOS ROM CHECKSUM ERROR... :cry:
    Po 158 próbie uruchomienia systemu (włącznie z dyskietką startową z nowym BIOSEM i wymianą bateryjki BIOSu na nową), udało się uruchomić.
    Przy okazji załadowałem mu nowszego BIOSa, oczywiście zgodnie z instrukcją ustawienia Optimized Default.
    Po uruchomieniu stwierdził, że konfiguracja znacznie się zmieniła i wymaga ponownej instalacji systemu operacyjnego.
    Tak też zrobiłem i wszystko było by dobrze, do momentu, kiedy chciałem użyć portu COM1.
    W BIOSie ustawione było na ENABLED, przerwania standardowe, system w urządzeniach go widział, ale nie było komunikacji ze światem zewnętrznym (szybkości i reszta parametrów ustawiona poprawnie).

    No cóż pomyślałem, może burza wykończyła COMa i kupiłem dwa porty szeregowe na PCI, zainstalowały się prawidłowo, system przypisał im odpowiednie przerwania, ale znowu kicha - brak komunikacji... :?:
    Użyłem EVERESTA i trochę się przeraziłem - napięcia podane przez czujnik były koszmarnie niskie - myślę no fajnie - zasilacz.
    Wziąłem zasilacz na inny komputer - i kicha EVEREST pokazuje idealnie tak, jak ma być, no to w drugą stronę, zasilacz z innego komputera na swój - no i niestety bez efektu - to samo, napięcia koszmar.
    Miernik do reki i mierzę napięcia na wyprowadzeniach zasilacza
    +3,23V
    +5V
    -12,2V
    +11,9V
    wszystkie stabilne.
    Niezależnie od ilości włączanych urządzeń i ilości kart na złączu PCI.
    No to następny krok, rozebrałem komputer w drobny mak i miernikiem pomierzyłem elektrolity na płycie głównej (wszystkie się ładowały, więc nie miały zwarcia), być może są uszkodzone, na razie czekam na dostawę.

    Komputer pracuje stabilnie, wykonuje wszystkie operacje, prócz tej nieszczęsnej jednej - RS232.
    Doradźcie co jeszcze można zrobić (oprócz wymiany płyty).
    A tak to wygląda z EVERESTA

    Cytat:
    System operacyjny Microsoft Windows XP Professional
    Dodatek service pack systemu operacyjnego Dodatek Service Pack 3
    DirectX 4.09.00.0904 (DirectX 9.0c)

    Płyta główna
    Typ procesora Intel Pentium 4, 2666 MHz (20 x 133)
    Nazwa płyty głównej Kobian KOB P4X400 NDSX (5 PCI, 1 AGP, 3 DIMM, Audio, LAN)
    Mikroukład płyty głównej VIA VT8754 Apollo P4X400
    Pamięć fizyczna 512 MB (PC2700 DDR SDRAM)
    Typ BIOS'u Award (07/11/03)
    Port komunikacyjny Port komunikacyjny (COM1)
    Port komunikacyjny PCI_COM (COM3)
    Port komunikacyjny PCI_COM (COM4)
    Port komunikacyjny Port drukarki ECP (LPT1)

    Ekran
    Karta wideo RADEON 9200 SE Family (Microsoft Corporation) (128 MB)
    Karta wideo RADEON 9200 SE SEC Family (Microsoft Corporation) (128 MB)
    Akcelerator 3D ATI Radeon 9200 SE (RV280)
    Monitor Samsung SyncMaster 703DF(X)/753DF(X)/783DF(X)/MagicSyncMaster CD173A(T) [17" CRT] (H9KW813390)

    Multimedia
    Karta dźwiękowa VIA AC'97 Enhanced Audio Controller

    Magazyn
    Kontroler IDE Kontroler VIA Bus Master IDE
    Napęd dyskietek Stacja dyskietek
    Dysk fizyczny SAMSUNG SP0612N (60 GB, 7200 RPM, Ultra-ATA/133)
    Dysk fizyczny Maxtor 6Y120P0 (120 GB, 7200 RPM, Ultra-ATA/133)
    Napęd dysków optycznych HP DVD Writer 640c (DVD+R9:2.4x, DVD+RW:16x/4x, DVD-RW:8x/4x, DVD-ROM:16x, CD:40x/24x/40x DVD+RW/DVD-RW)
    Napęd dysków optycznych SAMSUNG CD-R/RW SW-252B (52x/24x/52x CD-RW)
    Status dysków SMART OK.

    Pole Wartość
    Właściwości czujnika
    Typ czujnika ITE IT8705F (ISA 290h)

    Temperatury
    Płyta główna 39 °C (102 °F)
    Procesor 40 °C (104 °F)
    Aux 43 °C (109 °F)
    SAMSUNG SP0612N 39 °C (102 °F)
    Maxtor 6Y120P0 52 °C (126 °F)

    Wentylatory
    Procesor 2860 RPM

    Wartości napięć
    Napięcie rdzenia procesora 1.44 V
    +2.5 V 2.58 V
    +3.3 V 1.54 V
    +5 V 1.56 V
    +12 V 3.90 V
    +5 V podczas wstrzymania pracy 3.49 V
    VBAT baterii CMOS 2.03 V
    Debug Info F 3B FF FF
    Debug Info T 43 39 40
    Debug Info V 5A A1 60 3A 3D 57 76 (43)

    0 5
  • #2 30 Cze 2008 23:08
    oleq_30
    Poziom 30  

    Do czego koledze potrzebna komunikacja po porcie COM jeśli można spytać ?

    0
  • #3 30 Cze 2008 23:16
    tzok
    Moderator Samochody

    Jesteś na 100% pewien, że wgrałeś właściwy BIOS do Twojej płyty? Musi się zgadzać nie tylko model ale i rev. płyty. Komunikat "BIOS ROM CHECKSUM ERROR" oznaczał właśnie uszkodzenie zawartości pamięci Flash (lub samej pamięci), zaś wykrycie przez system, po aktualizacji BIOSu, poważnych zmian w konfiguracji uniemożliwiających jego uruchomienie mogło mieć 3 powody:
    - wgrany BIOS niewłaściwy do tej płyty
    - zmieniona opcja PIC/APIC (APIC: En/Dis)
    - zmieniona opcja APM/ACPI (ACPI: En/Dis)

    Czy podczas owe burzy komputer był całkowicie odłączony od sieci? Czy w tym czasie jakieś urządzenie było podłączone do portu COM?

    Czy na tej płycie kiedykolwiek Everest podawał poprawnie napięcia?

    0
  • #4 01 Lip 2008 22:49
    wiwe
    Poziom 9  

    Jesteś na 100% pewien, że wgrałeś właściwy BIOS do Twojej płyty?
    - Tak, ściągnięte z www.kobian.com,, dla płyt MERCURY p4x400.

    - wgrany BIOS niewłaściwy do tej płyty - j.w.
    - zmieniona opcja PIC/APIC (APIC: En/Dis) - ustawiona na En (przy Dis-system nie startuje)
    - zmieniona opcja APM/ACPI (ACPI: En/Dis) - ustawiona na En (przy Dis-system nie startuje)

    Czy podczas owe burzy komputer był całkowicie odłączony od sieci? - Tak, wtyczki wyciągnięte z listwy.
    Czy w tym czasie jakieś urządzenie było podłączone do portu COM? - Nie, tylko przedłużka kabla.

    Płyta nie była wcześniej sprawdzana EVERESTEM - nie było takiej potrzeby.

    0
  • #5 01 Lip 2008 23:23
    tzok
    Moderator Samochody
  • #6 02 Lip 2008 21:36
    wiwe
    Poziom 9  

    Dokładnie ten BIOS załadowałem po postawieniu systemu.
    Nazwa, data, godzina - identyczne.

    0